Læs også:

Close
ryan lizza, politik, usa, amerika, kommunikationschef, det hvide hus, fyret, fyring, sean spicer, tweet, twitter, the new yorker, 10 dage, anthony scaramucci, donald trump, reince, priebus, steve bannon, john f. kelly,

Forstå sagen: Derfor fyrer Trump kommunikationschef Scaramucci efter 10 dage

Nyheder  | 

På kun 10 dage har Trumps nye kommunikationschef, Anthony Scaramucci, skabt totalt kaos i amerikansk politik, og han røg ud lige så hurtigt, som han kom ind. Hvorfor blev han fyret? Forstå sagen på få minutter

10 dage gik der, før Donald Trump fik nok af at have Anthony Scaramucci som sin kommunikationschef. Han nåede nærmest ikke at flytte ind på sit kontor, men trods den korte tid nåede Scaramucci at lave mere end almindelig rav i gaden.

 

ryan lizza, politik, usa, amerika, kommunikationschef, det hvide hus, fyret, fyring, sean spicer, tweet, twitter, the new yorker, 10 dage, anthony scaramucci, donald trump, reince, priebus, steve bannon, john f. kelly,
10 dage nåede Anthony Scaramucci at være kommunikationschef for Trump. (Foto: /ritzau/)

Læs også: Forstå sagen: Derfor dukker der stadig bomber op fra Anden Verdenskrig

 

Fra demokrat til republikaner

Den 52-årige amerikanske forretningsmand med de italienske aner skabte et navn for sig selv i Goldman Sachs, inden han åbnede sit eget investeringsfirma SkyBridge Capital i 2005, hvor han har tjent mange millioner dollars.

Nogle år senere trådte han ind i amerikansk politik som fundraiser for demokraten Barack Obamas valgkampagne i 2008, som han blandt andet kendte fra Harvard Law School, hvor de to spillede basketball sammen.

ryan lizza, politik, usa, amerika, kommunikationschef, det hvide hus, fyret, fyring, sean spicer, tweet, twitter, the new yorker, 10 dage, anthony scaramucci, donald trump, reince, priebus, steve bannon, john f. kelly,
Kommunikationschefen var en stor Obama-støtte, da Barack blev præsident i 2008. (Foto: Polfoto)

Et sted mellem 2008 og 2012 blev den demokratiske glæde hos forretningsmanden dog spoleret, og han blev kritisk overfor Obamas politik omkring Wall Street.

Efterfølgende trådte Scaramucci ind i den republikanske præsidentkandidat Mitt Romneys finansielle team, og efter at have kæmpet for to af Trumps republikanske modstandere under valgkampen i 2016 blev han også fundraiser for Donald Trump.

ryan lizza, politik, usa, amerika, kommunikationschef, det hvide hus, fyret, fyring, sean spicer, tweet, twitter, the new yorker, 10 dage, anthony scaramucci, donald trump, reince, priebus, steve bannon, john f. kelly,
Trump har været forholdsvis stille omkring Scaramucci. (Foto: /ritzau/)

Se også: HPV: Ny indsats skal fjerne misforståelser og få flere til at blive vaccineret

 

Solgte sit firma for Trump

Anthony Scaramuccis navn blev nævnt i forbindelse med en stilling i Det Hvide Hus, men hans kinesiske forretningsforbindelser stod i vejen for ham. Han solgte sin virksomhed, sit livsværk, og droppede ifølge The New York Post også sit ægteskab for at få chancen for at kravle over hegnet og ind i Det Hvide Hus.

Da det blev stadig mere tydeligt, at Trumps kommunikationsmand Sean Spicer kæmpede for at holde Trump-skuden flydende, så Scaramucci sit snit til at gøre tilnærmelser til Det Hvide Hus.

ryan lizza, politik, usa, amerika, kommunikationschef, det hvide hus, fyret, fyring, sean spicer, tweet, twitter, the new yorker, 10 dage, anthony scaramucci, donald trump, reince, priebus, steve bannon, john f. kelly,
Før han blev kommunikationschef, havde Anthony Scaramucci en fortid på Wall Street og har haft sit eget investeringsfirma. (Foto: /ritzau/)

Den 21. juli blev Anthony Scaramucci udnævnt til kommunikationschef for Trumps stab. Samme dag sagde Sean Spicer sit job op i protest over sin nye chefs ansættelse, men den nye kommunikationschef ville ikke lade Spicers opsigelse farve sin tiltrædelse.

– Sean er en ægte amerikansk patriot. Dette er tydeligvis en vanskelig situation, men jeg ønsker ham alt det bedste og håber, at han kommer til at tjene en vældig masse penge, sagde Scaramucci om Spicers opsigelse.

Det var dog et fåtal, der troede på den kommentar, og rygterne om, at Scaramucci heller ikke var på god fod med stabschefen, Reince Priebus, og chefstrateg Steve Bannon, voksede også lystigt frem.

Se også: Twin Peaks: Forstå hypen, og hvorfor du SKAL se comeback-serien

 

“Han er fucking paranoid og skizofren”

Der gik heller ikke mere end en lille uge, så sprang bomben under den spritnye kommunikationschef. Magasinet The New Yorker bragte nemlig en artikel, hvor journalisten Ryan Lizza gengav en telefonsamtale, han havde med den nye republikanske kommunikationschef.

Han havde angiveligt ringet til journalisten, efter Lizza tweetede om, at Anthony Scaramucci samme aften havde været til middag med præsidenten, førstedamen, tv-værten Sean Hannity og den tidligere Fox-chef Bill Shrine.

Scaramucci ville vide, hvem der havde lækket oplysningerne om middagen.

ryan lizza, politik, usa, amerika, kommunikationschef, det hvide hus, fyret, fyring, sean spicer, tweet, twitter, the new yorker, 10 dage, anthony scaramucci, donald trump, reince, priebus, steve bannon, john f. kelly,
Dette tweet satte for alvor gang i kommunikationschefens nedtur. (Foto: Screendump)

Lizza nægtede at udlevere sin kilde og for at presse ham, truede Anthony Scaramucci med at fyre hele kommunikationsstaben i Det Hvide Hus.

Hvad journalisten havde at gøre med kommunikationsstaben i Det Hvide Hus, melder historien ikke noget om. Det er også uklart, hvorfor en middag med nogle tv-folk ikke måtte meldes ud til offentligheden.

Særligt stabschef Reince Priebus var hovedmistænkt i sagen om lækagen.

– Jeg skal nok finde frem til personen, der lækkede det her til dig. Reince Priebus – hvis du vil lække noget – bliver meget snart bedt om at træde tilbage. Reince er fucking paranoid og skizofren, sagde Anthony Scaramucci ifølge The New Yorker.

Se også: Hvad sker der for Nordkorea og missilerne?

ryan lizza, politik, usa, amerika, kommunikationschef, det hvide hus, fyret, fyring, sean spicer, tweet, twitter, the new yorker, 10 dage, anthony scaramucci, donald trump, reince, priebus, steve bannon, john f. kelly,
Anthony Scaramucci fik Donald Trump til at fyre stabschef Reince Priebus på grund af mistanker om lækage. Den nye stabschef fyrede efterfølgende Scaramucci. ( Foto: /ritzau/)

Derefter langede kommunikationschefen ud efter præsidentens chefstrateg, Steve Bannon.

– Jeg er ikke Steve Bannon, jeg prøver ikke at sutte min egen pik. Jeg prøver ikke at skabe mit eget brand bygget på præsidentens styrke. Jeg er her for at tjene landet, sagde Anthony Scaramucci ifølge The New Yorker.

For at slutte samtalen af med manér, sagde kommunikationschefen til sidst:

– Det, jeg vil gør, er, at jeg vil fucking dræbe alle, der lækker, og jeg vil have præsidentens dagsorden tilbage på sporet, så vi kan få succes for det amerikanske folk.

ryan lizza, politik, usa, amerika, kommunikationschef, det hvide hus, fyret, fyring, sean spicer, tweet, twitter, the new yorker, 10 dage, anthony scaramucci, donald trump, reince, priebus, steve bannon, john f. kelly,
Chefstrateg Steve Bannon var ikke fan af Scaramucci. (Foto: /ritzau/)

Se mere: Klimaaftale: USA melder sig ud – hvad sker der så nu?

 

Fyrede den gamle stabschef og blev selv fyret af den nye

Hverken Priebus, Bannon eller Trump kommenterede på Scaramuccis udbrud. Selv sammenlignede kommunikationschefen hans forhold til Priebus som brødreparret i Det Gamle Testamente, hvor den ene bror slog den anden ihjel.

– Nogle brødre er som Kain og Abel. Andre brødre kan slås med hinanden og have det fint sammen. Jeg ved ikke, om dette kan repareres eller ej. Det vil være op til præsidenten.

På Twitter skrev han også:

– Jeg begik en fejl ved at stole på en journalist. Det sker ikke igen.

ryan lizza, politik, usa, amerika, kommunikationschef, det hvide hus, fyret, fyring, sean spicer, tweet, twitter, the new yorker, 10 dage, anthony scaramucci, donald trump, reince, priebus, steve bannon, john f. kelly,
Kommunikationschefen fortrød, at han havde snakket grimt om sine kollegaer til journalisten. (Foto: Screendump)

Kort efter kunne Politico.com fortælle, at Scaramucci stadig stod på lønningslisten i et privat firma, selv om han der var statsansat.

Priebus blev ganske rigtigt fyret om mandagen. General John F. Kelly overtog rollen som stabschef efter Reince Priebus, og mandag, da Scaramucci troede, at han skulle præsentere sin nye kommunikationsstab, blev han fyret.

ryan lizza, politik, usa, amerika, kommunikationschef, det hvide hus, fyret, fyring, sean spicer, tweet, twitter, the new yorker, 10 dage, anthony scaramucci, donald trump, reince, priebus, steve bannon, john f. kelly,
Den nye stabschef John F. Kelly fik hurtigt fyret Anthony Scaramucci som kommunikationschef. (Foto: /ritzau/)

Læs mere: Danmarks største it-skandale: Forstå sagen om Skat og EFI på få minutter

 

Ansat, far, skilt og fyret på én uge

Officielt ville Scaramucci først træde til den 15. august, så teknisk set nåede han ikke at være ansat. Jo, -15 dage.

Siden Scaramucci fik meddelelsen om, at han ville blive kommunikationschef i Det Hvide Hus, har han solgt sit livsværk – sit selvskabte investeringsfirma –, er blevet far, skilt, har fået fyret en presserådgiver, en talsmand, en stabschef og havde flere opsigelser planlagt.

Indtil han selv blev eskorteret ud af Det Hvide Hus mandag aften dansk tid til stor morskab for internettet. Blandt andre tweetede magasinet Allure om sagen;

– Retweet, hvis du har haft en menstruation, som varede længere end Scaramucci.

ryan lizza, politik, usa, amerika, kommunikationschef, det hvide hus, fyret, fyring, sean spicer, tweet, twitter, the new yorker, 10 dage, anthony scaramucci, donald trump, reince, priebus, steve bannon, john f. kelly,
Flere morede sig over Scaramuccis korte ansættelse på de sociale medier. Blandt andre magasinet Allure. (Foto: Screendump)

Se mere: Hvad betyder Trumps dekreter om abort, indrejse og sundhedsforsikring?

Spekulationerne om, hvad det var, der fik Trump til at hyre og fyre Scaramucci er mange. Nogle mener, at det i virkeligheden er præsidentens datter og svigersøn Ivanka Trump og Jared Kushner, der fik Scaramucci ansat, for at han kunne fyre Priebus – noget, som Trump ikke kunne få sig selv til.

Andre mener, at Trump blev fortryllet af Scaramuccis beundring, og fordi Scaramucci fik lagt en shit storm ned, som mediet CNN havde startet – et medie, Trump selv ligger i åben krig med.

ivanka, ivanka trump, jared kushner, politik, usa, donald trump, rådgiver, udenrig, rusland, mistænkt, kommunikation, russisk forbindelse
Ivanka Trumps mand Jared Kushner har, ifølge flere medier, forsøgt at skabe en hemmelig kommunikationskanal med russerne. Har de også sørget for, at Scaramucci blev ansat? (Foto: Polfoto)

Se også: Hvad sker der med Trump, russerne og FBI?

Scaramucci fik også trukket opmærksomheden væk fra Trumps mere problematiske sager, som han slås med i øjeblikket:

Kampen med senatet om at få skrottet Obamacare og uvenskabet med Putin, som udviser amerikanske diplomater fra Rusland. Problemet var bare, at Scaramucci også trak opmærksomheden væk fra Trump selv.

Uanset, hvad der var dråben, der fik bægeret til at flyde over, så ser det ud til, at fyringen af Scaramucci gjorde USA’s præsident ganske glad, for kort efter nyheden om Scaramuccis fyring ramte medierne, tweetede præsidenten:

– En god dag i Det Hvide Hus!

ryan lizza, politik, usa, amerika, kommunikationschef, det hvide hus, fyret, fyring, sean spicer, tweet, twitter, the new yorker, 10 dage, anthony scaramucci, donald trump, reince, priebus, steve bannon, john f. kelly,
– En god dag i Det Hvide Hus! (Foto: Screendump)

 

Kilder: CNN, New York Times, The New Yorker, TV2, The Telegraph, New York Magazine, Vox, Fox News, Berlingske, DR, TV2.  

· Mere fra samme kategori ·