Læs også:

Close
hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige

Vikings: Den sande historie om Lagertha og Auslaug

Kultur  | 

Var Lagertha en skjoldmø? Mødte Aslaug virkelig Ragnar i et fiskenet? Vi graver i historiebøgerne for at finde frem til, hvad der er sandt og en lille smule falsk i serien Vikings

SPOILER ALERT!!!

Næsten intet fjendskab i serien Vikings er større end Lagerthas og Aslaugs. Hitserien har taget verden med storm, ikke mindst på grund af historien om de to kvinder, der slås om Ragnar Lothbroks gunst.

Virkelighedens Aslaug og Lagertha var dog noget anderledes, end dem vi kender fra Vikings. Vi har gravet i sagaerne, så du kan få de sande historier om to af Ragnars hustruer Lagertha og Aslaug.

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige
I Vikings virker Ragnars to koner mere end rigeligt for ham, men han havde faktisk tre. Den sidste hustru, Thora, er skrevet helt ud af serien. (Foto: All Over)

Læs også: Vikings i virkeligheden: Den sande historie om Ragnar Lothbrok

Skjoldmøen Lagertha (Ladgerd)

Lagertha nævnes i Danmarkskrøniken Saxo som Ragnars første kone. Hun var nordmand og en prægtig kriger trods sin petite fysik. Hun var en del af Kong Sivards hof.

Sivard var Ragnars bedstefar, og da den svenske kong Frø væltede Sivard af tronen, smed han alle hoffets kvinder på bordel.

Den unge Ragnar Lothbrok tog til Norge for at hævne sin bedstefar. Her kom han forbi bordellet, hvor kvinderne indgik den aftale med ham, at de kæmpede for Ragnar, hvis han løslod dem.

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar
Lagertha er kendt som en modig skjoldmø og prægtig kriger både i sagaerne og i serien Vikings. (Foto: All Over)

Blandt de kvinder var Lagertha, og ud at dømme fra Saxos fortællinger om hende, var hun lige så bad ass i virkeligheden som i serien. Saxo beskriver hende sådan:

– En skjoldmø ved navn Ladgerd, som havde mands mod i brystet, skønt hun kun var en jomfru, og med håret udslået over skuldrene kæmpede i første række. Alle beundrede hendes uforlignelige bedrifter.

Ragnar blev vild med Lagertha med det samme og bejlede heftigt til den norske kvinde, som kom fra en fin familie. Hun var dog ikke særlig begejstret for Ragnars tilnærmelser, men lod ham bage på hende alligevel.

Læs også: Tre danskere med i nye Vikings-afsnit: Vikingemuseet ville være misundelige

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar
Både i serien Vikings og i sagaerne var Lagertha Ragnars første kone. (Foto: HBO Nordic)

En dag lod Lagertha Ragnar komme at besøge hende, men hun havde bundet en bjørn og en hund fast foran sit hus for at gøre det af med ham. Det stoppede ikke den unge viking, der spiddede det ene dyr og vred halsen om på det andet. Til sidst fik han sin Lagertha.

Sammen fik de to døtre og sønnen Fridlejf og blev i Norge i tre år, indtil oprørere fra Jylland slog sig sammen med Skåne-folket og forsøgte at tage tronen fra den danske Ragnar.

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar
I Vikings får Lagertha at vide, at hun ikke kan få flere børn. Sådan er det dog ikke i sagaerne, hvor Bjørn ikke engang er hendes søn. (Foto: HBO Nordic)

Ragnar tog tilbage mod Skåne og Danmark for at slå oprøret ned. Her mødte han den svenske prinsesse Thora (som ikke er med i serien).

For at retfærdiggøre sin skilsmisse fra Lagertha kom Ragnar i tanke om, at hun jo i sin tid pudsede to glubske dyr på ham, der egentlig skulle have slået ham ihjel, så han kunne jo nok ikke stole på hende alligevel. Ragnar og Lagertha blev skilt.

Læs også: Derfor er det cool at være viking

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar
Hverken i serien eller i sagaerne stopper Lagertha med at være forelsket i Ragnar. (Foto: HBO Nordic)

Flere år senere, da Ragnar blev afsat af de oprørske jyder og Skåne-folk, og Harald (yes, det var ham den ene bror af samme navn i Vikings, der hele tiden har travlt med at afsætte Ragnar) fik tronen, bad Ragner sin ekskone om hjælp.

Lagertha havde i mellemtiden fået en ny mand, men elskede stadig sin eksmand meget højt – ligesom i serien. Sammen med sin nye mand og sin og Ragnars søn, Fridlejf, sejlede hun derfor til eksmandens redning med 120 skibe.

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar
Både i sagaerne og i serien kommer Lagertha sin  eksmand til undsætning og drager på togt med ham. (Foto: HBO Nordic)

Under slaget kæmpede Lagertha bravt og opildnede mændene til kamp, så Haralds hær blev slået tilbage.

Om aftenen, da hun vendte hjem efter kamp, gennemborede hun sin mands strube med et spyd. Årsagen? Lagertha ville have mandens magt og besiddelser.

Det lyder overordentlig meget som det, der skete med hendes anden mand, Kalf, i serien, ikke sandt?

Stakkels Kalf. Han er så forelsket i Lagertha, men han skulle nok aldrig have snydt hende.

I serien Vikings dræbte Lagertha Aslaug, men der er absolut intet i sagaerne, der peger på, at det faktisk skete. Der er faktisk ikke engang noget, der peger på, at de to kvinder på noget tidspunkt havde noget med hinanden at gøre.

I serien er Aslaugs yngste søn, Ivar, meget vred på Lagertha over, at hun har dræbt hans mor, og flere spekulerer i, om Lagertha mon møder sit endeligt i den næste sæson og bliver dræbt af Ivar.

Læs mere her: Vikings: Den sande historie om Ivar, Bjørn, Hvitserk, Sigurd og Ubbe

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar
I Vikings vil Ivar den Benløse dræbe Lagertha som hævn for mordet på hans mor. Intet i sagaerne tyder dog på, at de to kvinder har haft noget med hinanden at gøre i virkeligheden. (Foto: HBO Nordic)

Om det kommer til at ske i serien eller ej er ikke til at sige. Der er dog ikke noget historisk, der peger på, at det var sådan, at Lagertha døde.

Blandt andet står der intet om det i sagaerne om Ivar, og faktisk ved man ikke, hvordan Lagertha døde.

Læs også: Disse internationale serier og film har danske skuespillere på rollelisterne

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar
Både i sagaerne og i serien er Lagertha en stærk og selvstændig kvinde, der kæmper for det, hun vil have. (Foto: HBO Nordic.)

Aslaug (Kraka, Svanløg, Asløg og Randalin)

Kært barn har som bekendt mange navne, og Aslaug havde virkelig mange.

Ragnars sidste hustru var en kvinde med mange talenter. Hun fødte mange børn og forudså flere begivenheder – blandt andre at Ivar blev benløs, og at Sigurd ville få et ormeformet mærke i øjet.

Hvad serien Vikings ikke fortæller er, at Ragnar havde en kone mellem Lagertha og Aslaug, en kvinde, der hed Thora. I nogle fortællinger fik Ragnar og Thora to børn, Erik og Agnar. I andre fortællinger er Thora mor til blandt andre Bjørn og Ivar.

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar
Aslaug kommer til Kattegat med stor mave, til Lagerthas forbavselse. I virkeligheden er der lille chance for, at de to kvinder mødte hinanden. (Foto: All Over)

Sønnerne Radbard, Dunvat, Sivard (bedre kendt som Sigurd), Bjørn, Ivar, Hvitserk, Ubbe og Ragvald bliver dog ofte tilskrevet som Aslaugs børn.

Ragnar mødte Aslaug, da han var på en hyggetur til Norge, hvor han ville sige hej til vennerne. Hans båd lagde til ved en lille by, hvor hans kokke fandt en gård, hvor de bad om hjælp til at bage brød. Gårdkonen, der var meget grim, sagde, at hendes datter Kraka (Aslaug) ville hjælpe mændene.

Se også: Vikings, Westworld og Sherlock: Danske skuespillere er populære som aldrig før

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar
Både i serien Vikings og i sagaerne er Aslaug kendt for sin slående skønhed og kloge hovede. (Foto: HBO Nordic)

Kraka var så smuk, at mændene ikke kunne passe deres arbejde og brændte deres brød på. Det måtte de forklare overfor Ragnar, da de returnerede til skibet.

Ragnar, der altid var glad for flotte damer, ville gerne se kvinden og bad sine mænd sige til hende, at hvis hun ville møde ham, skulle hun komme afklædt, men ikke nøgen, hverken mæt eller fastende, og hun skulle ikke komme alene, men skulle ikke følges med nogen.

Kraka ankom klædt i et fiskenet, spisende af et løg, med en hund i snor. Det kan du måske huske fra Vikings.

Ragnar, der på dette tidspunkt var enkemand efter sin kone Thora, forelskede sig straks i Kraka og ville have hende som sin kone. Hun sagde dog nej og bad ham tage ud på sit togt, og hvis han stadig ville have hende, når han var færdig, kunne han komme at hente hende.

Det gjorde han, og Ragnar hentede Kraka, tog hende med hjem og giftede sig med hende. Den smukke kvinde advarerede Ragnar om, at de skulle vente med at fuldbyrde ægteskabet, indtil der var gået tre dage.

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar
I Vikings har Aslaug og Ragnar et stormfuldt, vredesfyldt og på samme tid kærligt forhold. I sagaerne er de mere i balance. (Foto: All Over)

Ragnar skulle gøre, som hun sagde, ellers ville det gå dem skidt. Ragnar var dog ikke overtroisk, og han sprang på hende, inden de tre dage var gået.

Ni måneder senere fødte Kraka Ivar den Benløse (jep, i sagaerne er Ivar det ældste barn). Kort efter fulgte Bjørn, Hvitserk og alle de andre sønner.

Der gik dog ikke mange år, før Kraka måtte fange Ragnar ind igen. Fordi Ragnar troede, at Kraka var en bondedatter, betragtede Ragnar ikke rigtig deres ægteskab for gældende, så på et togt trolovede han sig med den svenske prinsesse Ingeborg.

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar
I serien Vikings tilbringer Aslaug meget tid hjemme i Kattegat med de mange drenge, hun får sammen med Ragnar. (Foto: All Over)

Kraka, som var en klog kvinde, fandt ud af det og afslørede overfor Ragnar, at hun i virkeligheden var datter af den legendariske viking og dragedræber Sigurd Fafnersbane og valkyrien Brynhild, og at hun i virkeligheden hed Aslaug.

For at bevise at hun talte sandt, spåede hun, at hendes og Ragnars næste søn, Sigurd, ville have et mærke formet som en slange i det ene øje – ligesom hans berømte morfar havde det. Sådan blev det, og Sigurd Orm-I-Øje blev senere en meget kendt viking.

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar
I Vikings hader Lagertha og Aslaug hinanden. I virkelighedens sagaer er der intet, der tyder på,
at kvinderne havde noget med hinanden at gøre. (Foto: All Over)

Forældrene taget i betragtning er det måske ikke så mærkeligt, at Aslaug, stik modsat i serien Vikings, hvor hun bliver i Kattegat med sine små børn, i virkeligheden drog i kamp med sine sønner for at hævne døden af deres papbrødre Agnar og Erik, der blev dræbt i et slag.

Imens Aslaug og drengene var ude at slås og plyndre, sad Ragnar derhjemme og syntes, de andre havde al morskaben med store togter og berømthed.

Fik du set: Danske Ida fra Vikings: Jeg har bedt min familie om ikke at se første afsnit

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar
Aslaug er ikke synderligt populær i Vikings. Hun er heller ikke så sød. Blandt andet lader hun være med at passe Lagerthas barnebarn, som drukner og dør. (Foto: All Over)

Ragnar planlægger derfor turen til England, der vil blive hans sidste. Aslaug, der nu hedder Randalin, advarer sin mand imod det, men intet hjælper. Ragner vil af sted, og hun giver ham en kjortel, som er uigennemtrængelig for hans fjender.

Aslaugs død nævnes ikke sagaerne, og hendes fjendskab med Lagertha står ingen steder nævnt heller. Det er derfor en lille dramatisk frihed, som skaberne bag Vikings har taget sig, at Lagertha slår Aslaug ihjel.

hbo nordic, hbo, serie, ragnar lothbrok, ragner lodbrog, vikings, viking, vikingesagn, sagnkonge, sagn, saga, vikingesaga, sagaen om ragner lothbrok og hans sønner, travis fimmel, saxo, aslaug, thora, lagertha, hvitserk, ivar, bjørn, sigurd, harald, paris, siege of paris, charles den skaldede, tog, viking, vikingeskibe, danmark, norge, sverige. kraka, randalin, svanløg, aslaug, lagertha, valkyrie, dragedræber, vølv, valkyrie, skjoldmø, hustru, kone, ragnar
Virkelighedens Aslaug var ude at kæmpe med sine sønner. (Foto: All Over)

Husk, at du kan se alle afsnit af Vikings på C More. De første 14 dage er helt gratis.

Denne artikel indeholder affiliate-links, der giver os kommission, hvis du køber noget. Din pris forbliver den samme. Redaktionen udvælger selv produkterne, og hvis du køber gennem et affiliate-link, støtter du driften af MY DAILY SPACE.

 

Kilder: Saxo Grammaticus Danmark Krønike, Sagaen om Ragnar Lodbrog og hans sønner – fortalt af P. A. Gödecke, BBCDen Store Danske.

· Mere fra samme kategori ·