
Quinoa: Superkornet, der redder klimaet og din sultne mave
Quinoa kan måske være en stor del af løsningen på, hvordan vi i fremtiden laver mad til en stigende verdensbefolkning i et klima, der ændrer sig
Man skulle ikke tro det, når man ser de små frø, men quinoa kan faktisk være den nye kornsort, der redder både klimaet og den stigende verdensbefolkning, der skal have mad i deres maver.
Ifølge Videnskab.dk og Nature kan quinoa nemlig noget, som mange andre frø ikke kan.
Læs også: Ubehagelige sandheder, du næppe har lyst til at kende om sushi

Fantastisk næringskilde
Quinoaplanten har mere næring end almindelig korn.
Quinoafrøet har et naturligt højt proteinindhold, og indeholder alle essentielle aminosyrer (proteinbyggesten), som mennesket har brug for i sin kost.
Kort sagt: Det er en bombastisk lille motherfucker, når det kommer til kosten.
Læs også: Klimaaftale: USA melder sig ud – hvad sker der så nu?

Quinoa kan vandes med havvand
En anden sej egenskab ved quinoaplanten er, at den er meget hårdfør og kan gro på steder, hvor nærmest ingen andre planter kan gro.
Oprindeligt voksede quinoaplanten i Peru og Bolivia og var hovedafgrøden for den oprindelige befolkning i de lande, men afgrøden røg bagerst i det Sydamerikanske køkken efter spaniernes indtog.
Forskere har nu kortlagt plantens genom. Det betyder, at planten kan forædles, så den kan blive endnu mere næringsrig og dyrkes overalt i verden.
Det, der især er sejt ved quinoaplanten er, at den kan dyrkes i omgivelser, der slår andre planter ihjel. Eksempelvis kan den vandes med saltvand og kan overleve under en brændende sol, der udtørrer andre plantearter. Det betyder, at quinoa også kan gro i de klimaforandringer, vi ser i disse år.
Se også: Marie krydsede polarcirklen: Det værste var at komme hjem igen

Dansk bonde tænkte forud
Quinoaplanten bliver ikke kun dyrket i Sydamerika. Den bliver også dyrket her i Danmark og i andre europæiske lande. Det skyldes blandt andet, at der var en dansk bonde, der tænkte fremad.
Han begyndte at dyrke danske quinoaplanter for 20 år siden, og det betyder, at man i efteråret 2017 vil finde økologisk danskdyrkede quinoa.
– Der er mere bid i den, og den kan spises som et fuldkornsprodukt, fordi den ikke skal afskalles modsat det meste af den quinoa, man kan købe i dag, oplyser Sven-Erik Jacobsen, der står bag de danske quinoafrø.
Se også: Danske butikker vil hjælpe dig af med dit brugte plastik

Mangler du inspiration til maden? Læs væres quinoa-opskrifter her:
Nem opskrift: Kyllinge- og quinoasalat
Så er der serveret: Opskrift på thai-quinoadeller med peanutbutterdip
Glutenfri madpakke #3: Quinoasalat
Opskrift: Sushi med quinoa
Tabbouleh: En nem opskrift på en hjemmelavet version af den lækre salat
