Læs også:

Close
Fødevareallergi

Stine lever med fødevareallergi: Diagnosen ændrede mit liv

Annonce for Hanko  | 

Stine var 21 år, da hun fandt ud af, at hun havde fødevareallergi. Diagnosen forandrede hendes liv, og i dag lever hun et liv uden smerter

Stine Bonde Schmidt er i dag 27 år og arbejder til daglig som revisor. Udadtil smiler hun, og det er ikke til at se, at Stine i mange år kæmpede en indre kamp med fødevareallergi.

Siden Stine var helt lille, har hun døjet med adskillelige betændelsestilstande i kroppen, og da hun blev ældre, kom hyppige hovedpiner, udspilet mave og kvalme. Det var først, da Stine blev 21 år, at hun tog til lægen og fik diagnosen, som skulle forandre hendes livsstil.

Fødevareallergi
Det er seks år siden, Stine fik sin diagnose. (Foto: Privat)

– Jeg var omkring 21 år, da jeg opdagede, at jeg havde gluten- og mælkeallergi.  Jeg har haft symptomer, siden jeg var helt lille spædbarn. Jeg havde mellemørebetændelse første gang, da jeg var seks uger gammel, og jeg fik lagt dræn ind første gang, da jeg var seks uger gammel.

– Jeg har i snit hvert år fået lagt dræn i mine ører to gange om året helt frem til, at jeg var omkring 12 år gammel, fortæller hun til MY DAILY SPACE.

Gluten- OG laktoseallergi

Tegnene på allergien begyndte tidligt at vise sig, og det udviklede sig kun til det værre derfra.

– Jeg har næsten hele mit liv haft en eller anden betændelsestilstand i min krop. Enten mellemørebetændelse, halsbetændelse eller blærebetændelse, forklarer Stine og fortsætter:

– Udover at have fået lagt dræn i mine ører mange mange gange, har jeg været inde og fået skannet min blære for at se, om der var noget galt, siden jeg fik så meget blærebetændelse. Jeg har også døjet med træthed, hovedpine og udspilet mave.

Lægerne kunne ikke finde en diagnose til Stine, men endelig kom dagen, hvor hun fik at vide, at hun led af gluten- og laktoseallergi. Det blev en kæmpe omvæltning for hende.

– Det ændrede mit liv. Jeg kunne nu begynde at gå uden om det, jeg ikke kunne tåle. Jeg fik det tydeligt meget bedre. Jeg havde ikke ondt i hovedet mere hver dag, og jeg fik “ro” i min mave. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har haft halsbetændelse eller mellemørebetændelse.

Ny livsstil

Selv om det gjorde en kæmpe forskel i Stines liv, at hun nu endelig kunne leve uden smerter, så er det dog ikke lutter lagkage at skulle tilrettelægge hele sin hverdag udfra en gluten- og laktosefri diæt.

– Jeg går mere efter de supermarkeder, hvor jeg ved, der er alternativer eller produkter, jeg kan tåle. For et eksempel handler jeg meget i Rema 1000, hvor de blandt andet har glutenfri wraps og gluten- og mælkefri vaffelis.

Fødevareallergi
Stine går meget op i, at maden skal smage godt, selv om hun har allergi. (Foto: Privat)

– Mange supermarkeder har fået en meter eller to med allergivenlige produkter, men når man har to fødevareallergier, så skal jeg være ekstra opmærksom på varerne. Det er ikke nok, at jeg går hen til den glutenfri hylde og bare kaster ned i kurven. Jeg skal også tage højde for, om det er mælkefrit og ikke bare glutenfrit.

Den ændrede kost gør, at Stine laver meget af sin mad fra bunden, så hun sikrer sig, at kroppen ikke går i udbrud.

– Jeg tror, jeg spiser lidt mere “clean”, end andre gør, da jeg ikke kan købe en færdigret eller en pizza. Jeg har med tiden prøvet mig frem i køkkenet og lært med tiden, hvordan man laver flere ting fra bunden, så jeg ved, hvad der er i.

Fødevareallergi
Stine laver blandt andet falafel. (Foto: Privat)

Men det er ikke kun i privaten, Stine må tænke over, hvad hun putter i munden. Udfordringerne er klart størst, når hun bevæger sig ud i den gluten- og laktosefyldte hverdag.

– Når jeg er ude, siger jeg, hvad jeg ikke kan tåle, og der kan der ofte laves noget, jeg kan spise. Hvis ikke, så fjerner de det, som jeg ikke kan tåle, og så får jeg måske lidt mere af noget andet, siger Stine.

– Når jeg er hjemme hos venner og familie, har de oftest lavet et eller andet, som jeg kan tåle. Jeg kan ikke tåle alt, hvad der stå på bordet, men jeg forventer eller kræver heller ikke, at jeg skal kunne det. Jeg synes bare, det er rart, at der tages hensyn til mig.

At date med fødevareallergi

Stines venner og familie forstår hendes diagnose, og de støtter hende altid ved at lave mad, som hun kan tåle. Som ung singlekvinde er det dog ikke det første, Stine tager med i samtalen, når hun skal på date – og det har været svært.

Fødevareallergi
Stine er kreativ, og her har hun lavet gluten- og laktosefri lagkage. (Foto: Privat)

– Min nuværende kæreste har taget det fint, og han har egentlig bare tilpasset vores mad. Da jeg var single, inden jeg mødte min nuværende kæreste, var det dog noget, som jeg havde i mine tanker. Om det ville påvirke en date eller kæreste, fortæller Stine.

– Jeg kan jo ikke bare tage ud på alle mulige restauranter uden at skulle være “besværlig”. Jeg har ikke villet være den “besværlige” overfor én, som jeg ikke kender endnu, og jeg har følt det som en begrænsning. Men da jeg mødte min nuværende kæreste, og vi startede med at se hinanden, så accepterede han det bare.

Smerterne og trætheden er smidt væk, og Stine lever nu et ganske normalt liv. Der er dog én ting, som stadig sidder i den 27-årige kvindes hoved: Hvad når jeg får børn?

– Jeg bliver spændt på at se, om jeg kan amme mit eget barn, når den dag kommer. Jeg går klart ind for, at man ammer sit barn, da jeg er overbevist om, at det er det bedste. Jeg er dog bange for, at mit barn måske heller ikke vil kunne tåle mælk og dermed heller ikke ville kunne tåle min modermælk, siger Stine Bonde Schmidt.

Fødevareallergi
Glutenfri lasagne på vej. (Foto: Privat)

Har du mistanke om, at du har fødevareallergi?

Der findes ingen eksakte tal for, hvor mange danskere, der lider af en eller anden form for fødevareallergi, men flere eksperter mener, at det er en skjult folkesygdom, som langt flere danskere burde testes for, og på den måde ville danskere kunne undgå en lang række følge sygdomme.

Læs mere om det lige HER.

Mest kendt er laktoseintolerance og glutenallergi/-intolerance, men allergi for nødder, fisk, frugt og grøntsager er også normale allergier.

Vores journalist har været i kontakt med fødevareallergi- og fødevarerintoleranceeksperterne Hanko Medico, som udbyder intolerancetests i flere forskellige formater. Se vores video, hvor vi viser de forskellige tests, som du selv kan tage – helt uden læge – lige HER.

LÆS OGSÅ: Kender du til de her symptomer? Så har du måske fødevareallergi

LÆS OGSÅ: Hvad er forskellen på fødevareintolerance og fødevareallergi?

· Mere fra samme kategori ·