Læs også:

Close
mad, junkfood, take away, pizza, hawaii, hawaii-pizza, sam panopoulos, canada, ontario, opfinder,

NEWS: Manden bag verdens mest omdiskuterede pizza er død

Nyheder  | 

Manden bag verdens mest omdiskuterede pizza er død · Læger advarer mod udbredt smertemedicin · Macrons parti får endnu en valgsejr ved parlamentsvalg · Tidligere DR-chef anklaget for kopi – Netto trækker hans varer tilbage

Vi har samlet dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

 

Manden bag verdens mest omdiskuterede pizza er død

Den er et omdiskuteret spise, Hawaii-pizzen, og nu er dens skaber død. Sam Panopoulos, begraves i dag i Ontario, Canada, hvor han i 1962 stod for det, langt de fleste ville kalde for verdenshistoriens værste overgreb på den klassiske italienske ret – pizzaen. Det skriver Berlingske.

Sam Panopoulos immigrerede i 1954 fra Grækenland til Canada, hvor han åbnede restauranten Satellite i Chatham. Men i stedet for at gå efter hjemlandets klassiske retter såsom moussaka, lavede Panopoulos kinesiske retter og amerikanske diner-klassikere.

I begyndelsen af 1960’erne besluttede Panopoulos sig for at introducere pizzaen, der på det tidspunkt var ret ukendt i Ontario.

Inspireret af kineserkøkkenets sur-sød sauce, der ofte har dåseananas som ingrediens, prøvede Panopoulos at putte ananas på en skinkepizza.

På den måde skabte han ved et tilfælde det gastronomisk monster Hawaii-pizzaen, som siden har været umulig af få af pizzarestauranternes menukort.

Hawaiian, som pizzaen blev døbt, stammer fra mærket af dåseananas, der blev brugt. Pizzaen fik selvsagt aldrig rigtig ben at gå på i Italien, men blev hurtigt populær over hele den engelsktalende verden. Ifølge Daily Mirror var pizzaen den mest populære i Storbritannien i 2015. Det samme gælder i Australien, hvor den står for 15 procent af pizzasalget.

I år fylder Hawaii-pizzaen 55 år. Sam Panopoulos blev 83 år gammel.

mad, junkfood, take away, pizza, hawaii, hawaii-pizza, sam panopoulos, canada, ontario, opfinder,
Manden bag klassikere Hawaii-pizza er død. (Foto: All Over)

Læger advarer mod udbredt smertemedicin

Læger advarer mod risiko for afhængighed af det syntetiske morfinpræparat tramadol. Det skriver Politiken.

Omkring 100.000 danskere med kroniske smerter får det syntetiske morfinpræparat i mindst 6 måneder. Ifølge indlægssedler til medicinen, skulle risikoen for afhængighed være “lav”, men 13 ud af 14 smertelæger afviser i dokumentaren “Morfinpillens skyggeside” på DR 2 i aften, at det skulle være mindre afhængighedskabende end almindelige stærke morfinpræparater.

– Tramadol er mindst lige så vanedannende som alle andre morfinpræparater. Det er hverken værre eller bedre. Alle vil – efter brug af tramadol i 2-3 uger – blive fysisk afhængige, siger Gitte Handberg, specialeansvarlig overlæge på Smertecenter Syd på Odense Universitetshospital og formand for Dansk Smerteforum.

– Det er misvisende at kalde tramadol for et svagt opioid (morfinpræparat, red.). Det giver læger en helt forkert opfattelse af præparatets risikopotentiale. Jeg vurderer, at omkring hver tiende patient på vores smertecenter er psykisk afhængig af tramadol.

 

Patienter, der brat stopper deres behandling med tramadol, oplever voldsomme abstinenser af deres afhængighed, og kan føle, at medicinen styrer deres liv. Samtidig bliver de med tiden tolerante, og skal have højere doser for at opnå samme virkning.

medicin, smertestillende, morfin, medicin, tramadol, advarsel, sundhed, sygdom, smerte, smerter, læger, indlægssedler, afhængighed, abstinenser
Læger advarer mod det smertestillende medicin tramadol. (Foto: All Over)

Optælling: Macrons parti er i top ved parlamentsvalg

Emmanuel Macron fortsætter sin politiske succes ved det franske nationalforsamling. Næsten hver tredje stemme tilfaldt La République En Marche, og det er til et parti, der ingen pladser havde før valget.

Macrons parti har indgået en valgalliance med centrumpartiet MoDem, og det franske indenrigsministerium oplyste natten til mandag, at alliancen fik 32,6 procent af stemmerne. Republikanerne fik sammen med sine allierede på højrefløjen 21,6 procent af stemmerne foran Front National med 13,2 procent.

Dermed ser det ud til, at præsident Macron har et flertal i ryggen, når valget til Nationalforsamlingen bliver afgjort ved den anden runde 18. juni, og ifølge Le Figaro har Macrons valgalliance udsigt til at få mellem 400 og 440 ud af de i alt 577 pladser.

 

 

 

 

Sejren er vigtig for Macron, der har brug for mange pladser i Nationalforsamlingen, hvis hans politik skal kunne gennemføres.

Læs mere: NEWS: Frankrig valgte Macron: Vil også være modstandernes og tvivlernes præsident 

Se også: Derfor er det franske valg vigtigt for dig

emmanuel macron, macron, valg, politik, udland, frankrig, nationalforsamlingen, parlamentsvalg, valg, stemme, stemmer, stemmeurne, valgkamp, en marche, front national, frankrig,
Endnu et flot valg til Macron i første runde af valgene til det franske parlament. (Foto: Polfoto)

Netto trækker tidligere DR-chefs varer tilbage – anklaget for kopi

Iværksætteren Kenneth Tram mener, at Netto ville sælge en kopi af hans opfindelse – en vindhætte, der skærmer mikrofonen på et headset for vinden. Det skriver TV2.

Det er producenten Ronald A/S, der står bag den vindhætte, der skulle sælges til 20 kroner i Netto i denne uge, og Kenneth Tram kan fortælle, at han havde et møde med den administrerende direktør i Ronald A/S, Kenneth Plummer, tidligere chef i DR, som viste interesse for Kenneth Trams produkt.

– Jeg deltager i et møde, men bliver afvist med den begrundelse, at det er et nicheprodukt, og at det skal ned i pris, før det kan betale sig for dem at indgå i et samarbejde. Men så kopierer de det bare. Det er pisse dårlig stil, siger Kenneth Tram.

Kenneth Plummers firma Ronald A/S har været involveret i flere sager med anklager om kopier de seneste år, men han afviser overfor Jyllands-Posten, at hans vindhætte er en kopi.

– Jeg leder en virksomhed med over 70 medarbejdere, der udvikler flere tusinde produkter, og jeg er ikke inde over hvert eneste projekt. Men jeg kan garantere, at jeg ikke sidder til et forretningsmøde og stjæler andre folks ideer. Det har jeg aldrig gjort, og det kunne jeg aldrig finde på at gøre, siger Plummer.

I mellemtiden har Netto besluttet at fjerne vindhætterne fra hylderne.

– Der skal ikke herske nogen tvivl om, at vi ikke ønsker at handle med kopivarer eller andre varer, hvor der stilles spørgsmålstegn til vores etik, og derfor stopper vi salget og fjerner produktet fra butikken, mens vi kigger yderligere ind i sagen, siger Nettos marketingschef, Martin Hasgaard Olesen, til Ekstra Bladet.

kopi, kopisag, netto, kenneth plummer, ronald a/s Kenneth Tram, vindhætter headset, vind, beskyttelse, produkt, iværksætteri
Netto og tidligere DR-chef Kenneth Plummer er invovleret i endnu en kopisag

 

 

· Mere fra samme kategori ·