Læs også:

Close
bær, jordbær, hindbær, solbær, brombær, grugt, sundhed, mad, marmelade, syltetøj, den gamle fabrik, afstemning, nationalbær, danmark, danskere, mad, sundhed,

Danskerne har talt: Her er Danmarks nationalbær

Nyheder  | 

For nogle år siden, stemte over 60.000 danskere for, at stegt flæsk var Danmarks nationalret. Denne gang har 1886 danskere stemt om, hvad der er danskernes nationalbær. Er det hindbær, jordbær eller stikkelsbær?

Danskerne har talt! Jordbærret skal være Danmarks nationalbær! Jordbær minder os nemlig om den dejlige, danske sommer og vores barndom. Men er du enig?

I følge en dugfrisk undersøgelse som Den Gamle Fabrik har foretaget blandt 1886 danskere, slår det røde jordbær hindbær, kirsebær og stikkelsbær med flere længder.

Læs også: Nem opskrift: Couscoussalat med blåbær, feta og mynte

Se mere: Brombærdrink med rom – du vil ikke fortryde!

Se også: Opskrift: Chiagrød med bær

bær, jordbær, hindbær, solbær, brombær, grugt, sundhed, mad, marmelade, syltetøj, den gamle fabrik, afstemning, nationalbær, danmark, danskere, mad, sundhed,
Danskerne har valgt deres nationalbær. (Foto: All Over)

Jordbær får os til at huske

Jordbærret er hele Danmarks yndlingsspise om sommeren, og det er også det bær, der vækker de tydeligste minder om sommer i os. Vi forbinder også jordbærret med vores barndom, og jordbærret slår andre bær med flere rækker.

– Alle har et særligt forhold til jordbærret. Vi danskere elsker det lille røde bær, fordi det er indbegrebet af dansk sommer og sol, og måske fordi jordbærret både stimulerer smags og duftesansen, fortæller Jeanette Gottlieb Nielsen fra Den Gamle Fabrik.

Hun uddyber;

– Når vi sætter tænderne i årets første saftige og solkyssede bær, er det jo nærmest som om, at al vinter forsvinder fra vores krop, og vi får igen liv og farve. Måske er det også derfor, at vores undersøgelse viser, at jordbærret minder os mest om vores barndom, hvor alting bare var lidt lysere og rarere.

Læs også: Citronmuffins med marcipan og hindbær

Se mere: Opskrift: Nem hindbærtærte – hvad den ikke har i udseendet, har den i smagen!

Læs mere: Opskrift: Lav din egen chokoladeis

bær, jordbær, hindbær, solbær, brombær, grugt, sundhed, mad, marmelade, syltetøj, den gamle fabrik, afstemning, nationalbær, danmark, danskere, mad, sundhed,
Jordbær er den helt store vinder. (Foto: All Over)

Gæt så ynglingsmarmeladen

I undersøgelsen har Den Gamle Fabrik naturligvis også spurgt ind til, hvilken slags marmelade danskerne bedst kan lide – og svaret kommer nok ikke som nogen overraskelse;

– Danskernes yndlingsmarmelade er helt klart jordbær! Og faktisk har det været den foretrukne smag lige siden, vi startede for over 180 år siden. I dag har vi et bredt udvalg af smagsvarianter, men vi holder fast i vores gode gamle håndværksprincipper. Vi bruger kun de allerbedste bær og frugter, og vores produktion foregår stadig uden kogning, for det er den mest skånsomme måde at behandle de fine bær og frugter på, fortæller Jeanette Gottlieb Nielsen.

Læs også: Opskrift: Rød spidskålssalat med skovbær og chokolade

Læs mere: Opskrift: Grillet grønt med ost og bær

Se også: 8 madvarer, der er sunde at spise hver dag 

bær, jordbær, hindbær, solbær, brombær, grugt, sundhed, mad, marmelade, syltetøj, den gamle fabrik, afstemning, nationalbær, danmark, danskere, mad, sundhed,
Danskerne er vilde med jordbær. (Foto: Den Gamle Fabrik)

Vil du lære at lave din egen marmelade?

I anledning af den danske sommer og bær- og frugtsæson kommer Den Gamle Fabrik forbi 12 danske byer med bærbod, hvor man kan komme forbi og få smagsprøver, og få gode tips og tricks til at lave sine egne marmelader.

– Vi har fremstillet marmelader af de fineste frugter og bær i årtier, og vi vil gerne være med til at hylde sommeren, og de mange minder som jordbær, kirsebær, stikkelsbær og solbær vækker i os her om sommeren. Derfor kommer vi rundt i Danmark med vores fine bærbod, hvor man kan få smagsprøver på marmelade og frugtsaft, fortæller Jeanette Gottlieb Nielsen.

– Vi kender til alle de gode gamle håndværksprincipper og deler gerne vores mange erfaringer, hvis man selv ønsker at lave marmelade. Vi ved nemlig fra vores undersøgelse, at rigtig mange holder af at lave marmelade selv, slutter hun.

Se, hvor bærboden kommer forbi her.

· Mere fra samme kategori ·