Læs også:

Close
bae, saudi arabien,. forenede arabiske emirater, danamrk, overvågning, overvågningsteknologi, salg, teknologi, data, angreb, hacker, hackerangreb, ransom ware, ransomware, virus, angreb, sikkerhed, cyberangreb, cybersikkerhed,

NEWS: Trods advarsler lod Danmark firma sælge overvågning til regime

Nyheder  | 

Danmark har solgt overvågningsteknologi til regime · Flere døde og sårede efter London-brand · Bernie Sanders-fan skød republikanske politikere · Roamingafgiften forsvinder i dag · Verdens ottende vidunder måske fundet

Vi har samlet dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Trods advarsler lod Danmark firma sælge overvågning til regime

Storbritannien sagde nej af hensyn til den “nationale sikkerhed”. Danmark sagde ja. I 2015 gik Erhvervsstyrelsen stik imod deres britiske kollegaers anbefaling, da de gav en virksomhed i Nørresundby ved Aalborg tilladelse til at sælge et avanceret overvågningsprogram til Forenede Arabiske Emirater. Det skriver Information.

Briterne ville ikke tillade virksomheden at sælge overvågningsprogrammet til Forenede Arabiske Emirater, fordi det solgte program er beregnet til at bryde krypterede beskeder, og kan på den måde bruges til at overvåge dem, der forsøger ikke at blive overvåget.

Briternes årsag til ikke at ville sælge teknologien var blandt andet EU-Rådets regler for eksport af militærteknologi, der skal beskytte ”den nationale sikkerhed i medlemsstaterne.” Men efter at have rådført sig med dansk efterretningsvæsen og Udenrigsministeriet gik Erhvervsstyrelsen alligevel med til at sælge teknologien.

Erhvervsstyrelsen ønsker ikke at udtale sig i denne sag.

bae, saudi arabien,. forenede arabiske emirater, danamrk, overvågning, overvågningsteknologi, salg, teknologi, data, angreb, hacker, hackerangreb, ransom ware, ransomware, virus, angreb, sikkerhed, cyberangreb, cybersikkerhed,
Trods advarsler lod Danmark firma sælge overvågning til regime. (Foto: All Over)

Mindst 12 døde efter brand i kæmpe lejlighedskompleks i London

Mindst 12 er døde og 74 indlagt efter en voldsom brand hærgede en kæmpe beboelsesbygning i London i går. 18 af de indlagte er i kritisk tilstand og flere beboere meldes savnet. Det skriver TV2.

250 brandfolk deltog i slukningsarbejdet på den 24 etager høje bygning, som huser omkring 120 lejligheder. Derudover var der over 100 politifolk og 100 ambulancereddere i.

Årsagen til branden er endnu ukendt. Den begyndte omkring kl. 01.00 natte til onsdag, formentlig på de lavere etager, og spredte sig hurtigt opad gennem bygningen. Flere beboere var hurtigt fanget i bygningen, fordi røgudviklingen var så voldsom og flere råbte om hjælp ud gennem vinduerne.

Allerede i 2013 advarede en gruppe beboere om, at der var stor risiko for en brand i højhuset efter en episode, hvor er elskab selvantændte.

Læs også: Kæmpe brand i London: Beboere rådes til at komme ud og ikke vente på hjælp

london, kensingtin, england, brand, ild, flammer, beboelsesejendom, beboelse, lejligheder, beboere, brandvæsen, politi, evakuering, evakueret
Flere er døde og sårede efter branden i London. (Foto: Polfoto)

Bernie Sanders fan skød republikanske politikere ved sportsarrangement

Onsdag eftermiddag blev det amerikanske kongresmedlem Stephen Scalise ramt af skud under en baseballtræning for 15-25 kongresmedlemmer i byen Alexandria i Virginia. Det skriver Reuters.

Der blev eftersigende affyret mere end 50-100 skud, og flere sikkerhedsfolk er blevet ramt af kugler. Kun et skud ramte Scalise i hoften. Det er ikke livsfarligt for politikeren, har hans stab meddelt.

Stephen Scalise, er til dagligt er “chief whip” for republikanerne (en person, der sørger for orden i demokratiet) i Repræsentanternes Hus.

Gerningsmanden er ifølge Berlingske manden James T. Hodgkinson, en stærk Bernie Sanders støtte og en meget anti-Trump.

– Trump er en forræder. Trump har ødelagt vores demokrati. Det er tid til at ødelægge Trump & Co, skrev han på sin Facebook-profil den 22. marts, inden han 1.300 kilometer vestpå til Alexandria, lidt uden for Washington D.C. og boede i sin bil frem til attentatet i går.

James T. Hodgkinsons fortid er præget af tragedier og vold. Han måtte lukke sit firma som bygningsinspektør i januar i år, og i 1996 mistede han sin plejedatter, da hun begik selvmord ved at hælde benzin over sig selv og sætte ild til.

Han er også anklaget for vold mod sin datter og dennes venner, samt ulovlig indtrængning og brug af skydevåben. Alle anklager er senere blevet afvist.

skyderi, usa, amerika, fbi, James T. Hodgkinson, Stephen Scalise,
FBI undersøger stedet, hvor en mand skød mod 20-25 republikanske kongresmedlemmer. (Foto: Polfoto)

I dag forsvinder roamingafgiften

I dag træder den nye lov om roaming i kraft, som Eruopa-Parlamentet har vedtaget. Loven dækker over brug af opkald, sms, mms og data, når du bruger et udenlandsk netværk på eksempelvis din ferie. Det skriver DR.

Her er de ting, du skal vide:

  •  Teleselskaber må ikke længere tage ekstra betaling for at kunder bruger telefonen i et af de andre 27 EU-lande.
  • Der vil være en øvre grænse for, hvor meget data kunderne må bruge uden for landets grænser. I Danmark ligger det typisk på 5-6 gigabyte om måneden.
  • Nogle teleselskaber tilbyder abonnementer, hvor priserne ikke stiger.

Selvom det lyder sådan, er der ikke helt tale om fri roaming i udlandet. Roamingpriserne er nemlig ikke blevet fjernet, men Europa-Parlamentet har bare lagt regningen hos teleselskaberne, i stedet for mobilkunderne.

Det betyder, at teleselskaberne skal betale hinanden for dit forbrug i udlandet, men for at det ikke bliver til en kæmpe underskudsforretning for selskaberne, er der blevet indført en fair usa ordning.

Her er det, du skal være opmærksom på:

  • Fair use-grænsen på dataforbruget, når du er uden for dit hjemland betyder, at bruger du mere end den data, du er berettiget i dit abonnement, bliver adgangen til nettet enten spærret eller meget dyrt for dig.
smartphone, 11 år, forbrug, brug, tid, fomo, telefon, some, mail, sms, internet,
Roamingafgiften bliver fjernet, men der er stadig faldgrubber.(Foto: All Over)

Forskere har måske opdaget verdens ottende vidunder

Efter at have været væk i mere end et århundrede efter et vulkanudbrud, ser det ud til, at New Zealands lyserøde og hvide terrasser igen er dukket frem fra asken og mudderet. Det skriver Science Alert.

Terrasserne var inden udbruddet i 1886 udråbt til et af verdens vidundere, og det var frygtet, at de var gået tabt for evigt, men nu siger forskere, at de måske har fundet det sted, hvor terrasserne ligger begravet og at de måske er bevarede efter al den tid.

– De blev den største turistattraktion på den sydlige halvkugle og det britiske empirium og tonsvis af turister tog på den farefulde rejse fra Storbritannien, Europa og Amerika for at se dem. Myndighederne havde ikke kontrol med stedet og derfor er der ikke en præcis placering, siger Rex Bunn fra forskerteamet.

Bunns fund er baseret på en dagbog fra geologen Ferdinand von Hochstetter, der lavede en undersøgelse af stedet i 1859. Deri er der en cirkaplacering af terrasserne, men vulkanudbruddet ændrede landskabet omkring terrasserne markant, og derfor har opgaven med at finde vidunderet igen ikke været så lige til.

Nu skal det besluttes om man vil forsøge at starte en udgravning for at se, om placeringen af terrasserne passer.

new zealands pink og hvide terrasser, terrasserne, viunder, naturvidunderet, verdens ottende vidunder, forskning, geologi,
En tegning af terrasserne fra 1873. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·