Læs også:

Close
service, branche, dansk erhverv, pligter, arbejdstid, fritid, arbejde, frisør, cykelsmed, pakker, skrædder

NEWS: Flere får ordnet deres sure pligter i arbejdstiden

Nyheder  | 

Flere får ordnet deres sure pligter i arbejdstiden · EU-dom kan ryste Ubers eksistens i Europa · Nyt firma laver skoleopgaver for gymnasielever · Kontroversiel whistleblower løslades i næste uge

Vi har samlet dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Flere får ordnet deres sure pligter i arbejdstiden

Ifølge Dansk Erhverv er en ny branche kommet, hvor dine praktiske gøremål bliver ordnet for dig, mens du er på job. Det skriver DR.

Det er udkørende virksomheder, der vasker din bil, lapper din cykel, afleverer dine pakker eller lægger dine bukser op, imens du er på arbejde.

– Vi ser nu kaffeknallerter, madvogne, renserier, skomagere, frisører, massører, og cykelsmede, der nu driver en forretning ved at køre fra virksomhed til virksomhed og sælge deres varer eller tjenester til de ansatte,  siger chefkonsulent Iben Posniak fra Dansk Erhverv.

Årsagen til de rullende erhverv er, at deres kunder ønsker mere fritid, og ved at gå ordnet gøremålene for sig i arbejdstiden, er der mere tid til det, der er sjovt, når man har fri.

– I arbejdstiden får medarbejderne mulighed for at få ordnet noget af det, de ellers skulle bruge tid på i deres fritid. Hvis man gerne vil være sammen med familien eller dyrke sin sportsgren, så er det måske ikke så sjovt, at skulle køre til skomageren eller lappe cykel lørdag formiddag, siger Iben Posniak.

service, branche, dansk erhverv, pligter, arbejdstid, fritid, arbejde, frisør, cykelsmed, pakker, skrædder
Flere virksomheder har små servicevirksomheder tilknyttet, så medarbejderne kan får ordnet deres pligter i arbejdstiden. (Foto: Polfoto)

EU-dom kan ryste Ubers eksistens i Europa

EU-Domstolens generaladvokat i dag med et forslag til en dom mod Uber, der kan ryste den amerikanske tjenestes tilstedeværelse i Europa. Det er en strid mellem spanske taxichauffører og Uber, der har fået en domstol i Barcelona til at bede EU-Domstolen om at definere, om Uber skal karakteriseres som en digital tjeneste eller som en transportvirksomhed. Det skriver Ritzau.

Uber insisterer på at være det første, men peger EU-domstolen på det sidste, vil det rejse en lang række krav om sikkerhed, forsikringer og rettigheder til chaufførerne. Det er krav, som mange mener, at et sådant resultat vil true Ubers overlevelse i hele Europa. Vælger EU-domstolen omvendt at klassificere Uber som en digital tjeneste, vil det være muligt for selskabet at operere i EU-lande, der ellers har sagt stop.

Læs mere: Uber lukker tjenesten i Danmark

uber, jeff jones, app, teknologi, ulovlig, eu, eu-domstol, teknologi, taxa, pirattaxa, dom
Ubers eksistens kan være truet i EU. (Foto: All Over)

Nyt firma laver skoleopgaver for gymnasielever

20-årige Frederik Drews har skabt et firma, hvor elever for 350 kroner i timen kan hyre en ad Drews 67 opgaveskrivere, til at lave en opgave for sig. En opgave, der helst skal give et 12-tal. Det eneste det kræver, er en overførsel med Mobilepay. Det skriver Metroxpress.

Virksomhed FixMinOpgave, fik Frederik Drews idéen til for en måned siden, og på de første to uger, hvor virksomheden har været åben, er der allerede blevet langet 31 afleveringsopgaver over kateteret på gymnasiale uddannelser landet over.

– Folk har det med at kontakte os, når de er lidt pressede. Nogle har endda kontaktet os fire-fem timer inden opgavens deadline, men det nåede vi, siger Frederik Drews.

Selvom opgaverne er snyd, mener Frederik Drews ikke, at hans produkt er et problem.

– Jeg tror på, at det enkelte individ ved, hvad der er bedst for ham. Hvis jeg vil læse til markedsføringsøkonom, er det ikke sikkert, jeg behøver lægge så meget energi i fransk, siger Frederik Drews.

Gymnasieskolernes rektorforening, Danske Gymnasier, tager kraftigt afstand til metoden, og erkender også, at det er svært at spotte snyd.

– Det er klart, at det er en udfordring, når opgaverne er skrevet originalt, for det er sværere at opdage, hvis den også rammer elevens niveau. Tænk at lave en butik for det – det er frygteligt, siger næstformand Jakob Thulesen Dahl.

firma, fixminopgave, service, snyd, virksomhed, skole, eksamen, opgaver, betaling, gymnasie, hhx, htx, ungdomsuddannelse, 12-tal, studier, studerende, elever, frederiks drews
Nyt firma laver gymnasielevers skoleopgaver for350 kroner i timen. (Foto: Polfoto).

Kontroversiel whistleblower løslades i næste uge

Den transkønnede whitsleblower Chelsea Manning har siddet i fængsel i næsten syv år, efter hun fik en spionagedom for at lække mere end 700.000 fortrolige dokumenter og videoer til Wikileaks i 2010. Det skriver DR.

Dokumenterne og videoerne indholdt oplysninger fra USA’s missioner i Irak og Afghanistan, blandt andet en video, der viser en en amerikansk helikopter, der angriber en gruppe mennesker i Bagdad, blandt dem to Reuters-journalister.

Chelsea Manning, der tidligere hed Bradley Manning begyndte at identificere sig som kvinde kort efter dommen. Hun har siddet i fængslet Fort Leavenworth i delstaten Kansas, hvor der kun sidder mænd. Tiden bag tremmer har derfor ikke været nem for Chelsea Manning, der har forsøgt at begå selvmord to gange.

Manning skulle have siddet længere tid i fængsel, men som en af sine sidste gerninger som præsident, forkortede Obama Mannings straf med begrundelsen, at hun havde taget sin straf. Chelsea Manning bliver løsladt den 17. maj.

whistleblower, chelsea manning, bradley manning, barack obama, fængsel, benådning, transkønnet, irak, usa, læk, amerika, spion, spionage, spionagedom
Chelsea Manning er blevet benådet af Obama, og løslades den 17. maj. (Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·