Læs også:

Close
studerende, uddannelse, uddannelsessystemet, universiteter, sdu, studerende, semester, udlandet, udsyn, udveksling, dannelse

NEWS: Regeringen vil straffe studier uden jobudsigt

Nyheder  | 

Regeringen vil straffe studier uden jobudsigt · Flere unge forsørges · Tabu om løn er dyrt for lønmodtagere · Tysk hær har store problemer med højreekstremisme

Vi har samlet dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

Studier uden jobudsigt skal straffes

Regeringen er klar med sin reform af fordelingen af penge til de videregående uddannelser. Det er uddannelsesstedernes økonomi skal fremover være afhængig af, om de studerende hurtigt gennemfører studiet, og at de hurtigt kommer i job efter den sidste eksamen. Det skriver Politiken.

Sammen med regeringen foreslår uddannelsesminister Søren Pind (V) et nyt bevillingssystem, der fordeler pengene til de videregående uddannelser og afskaffer taxametermodellen.

Det vil være muligt at få kvalitets- og resultattilskud, der udgør 10 procent af det samlede tilskud, for universiteterne, professionshøjskolerne og erhvervsakademierne, hvis de studerende ikke er forsinket mere end tre måneder på både bachelor- og kandidatniveau, og hvis dimittendernes ledighed ikke er højere end ledigheden for den erhvervsaktive del af befolkningen generelt.

Læs også: Hvad sker der for uddannelsesloftet?

studerende, uddannelse, uddannelsessystemet, universiteter, professionshøjskoler, erhvervsskoler, søren pind, uddannelsesminister, regeringen, økonomi, støtte, job, dimmitender,
Studier, der ikke får de studerende hurtigt igennem og videre ud i job, skal straffes økonomisk. (Foto: Polfoto)

Markant flere unge bliver forsørget af det offentlige

Ifølge Ugebrevet A4, er antallet af unge mellem 16 og 29 år, der bliver forsørget af det offentlige, steget med 30 procent fra 2007 til 2016, og det er endda uden at tage de 292.014 SU-modtagere med i regnestykket. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

I 2007 fik 92.057 en form for offentlig ydelse. Det tal var steget til 119.639 i 2016. Stigningen kan til dels skyldes, at antallet af unge mellem 16 til 24 år er steget med 19 procent, mens det i alderen 24 til 29 år er steget med 16 procent.

Samtidig peger lektor på Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet, Mette Lykke Nielsen på, at det løsere arbejdsmarked, med kortere ansættelser, løsere ansættelsesvilkår, mindre tryghed og dårligere aflønningsforhold kan være årsagen.

– Samtidig ser vi en opblomstring af ufrivillige deltidsstillinger, vikaransættelser og midlertidige stillinger. I alle de statistikker, der indikerer prekariatet, er de unge overrepræsenterede. Derfor vil det være en logisk forklaring, siger hun.

ung, unge, job, jobsøgning, jobansøgning, arbejdsmarked, ansættelse, forsørgelse, jobmarkedet, jobcenter, støtte, økonomisk støtte
Flere unge forsørges af det offentlige. (Foto: Polfoto)

Kostbart tabu kan stå i vejen for ligeløn

En ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder fastslår, at det er et tabu blandt danske lønmodtagere at tale om deres løn. 6 ud af 10 danskere taler aldrig med deres kolleger om løn og en tredjedel ved ikke, hvad kolleger, der laver den samme slags arbejde som dem selv, får i løn. Det skriver Ugebrevet A4.

Derudover ved tæt på halvdelen af os ikke, at det er lovligt at tale om sin løn. Resultatet er ifølge rapporten uigennemskuelige lønsystemer, som blokerer vejen for ligeløn.

– Det er lettere at diskriminere og forskelsbehandle, når ingen ved noget om det. Vi har i rapporten fokus på åbenhed om løn i forhold til ligeløn mellem kvinder og mænd. Men større åbenhed om løn vil også kunne afdække vilkårlighed, usaglighed og forskelsbehandling i forhold til for eksempel etnisk baggrund, alder, politisk anskuelse, handicap og seksuel orientering, pointerer ph.d. Kenn Warming, specialkonsulent på Institut for Menneskerettigheder.

Eksempelvis påpeger Kenn Warming, at der er en lønforskel på 4 – 7 procent mellem mænd og kvinders løn, som ikke kan forklares med et kønsopdelt arbejdsmarked eller erhvervserfaring og uddannelse, og han mener, at det er en forskel, som arbejdsgiverne vil få svært ved at argumentere for, hvis den kommer ud i det åbne.

– Formelt er der jo intet i vejen for, at vi taler om løn, og flere end fire ud af ti ønsker faktisk, at det var almindeligt at tale om løn på deres arbejdsplads. Men der er åbenbart manglende viden og nogle sociale og kulturelle barrierer, som gør, at man ikke er så åben, som man kunne ønske sig, siger Kenn Warming.

Læs også: Kvinders CV dømmes hårdere end mænds

Og den her: Ekspert: Kvinder kan redde det danske arbejdsmarked

løn, tabu, undersøgelse, rapport, institut for menneskerettigheder, arbejdsmarked, kvinder, mænd, ligeløn, løn, penge, økonomi, arbejdsgivere, ulighed, ligestilling
Ny undersøgelse viser, at dansk tabu om løn kan blokere for ligeløn. (Foto: All Over)

Tysklands hær har store problemer med højeekstremistiske soldater

I begyndelsen af april meddelte det tyske forsvars efterretningstjeneste, MAD, at de er ved at efterforske 275 tilfælde af højreekstremisme blandt tyske soldater, og i sidste uge blev soldaten Franco A. anholdt under mistanke for at være ved at forberede et terrorangreb. Det skriver Berlingske.

Franco A. var ifølge tysk politi, ved at planlægge et terrorangreb, der skulle sætte syriske asylansøgere i et dårligtlys. I starten af 2016 registrerede Franco A., der er etnisk tysk, sig som syrisk flygtning hos udlændingemyndighederne og modtog efterfølgende sociale ydelser, imens hans levede et dobbeltliv som som syrisk flygtning.

Forsvarsministeriet i Berlin mener, at Franco A. er del af et højreekstremistisk netværk, og både forsvarsministeren og forsvarsledelsen er under pres efter anholdelsen, fra de tyske medier, der spørger om hæren har forsømt et problem med soldater med højreekstremistiske meninger.

ekstremisme, terror, hæren, forsvaret, forsvarsminister, tyskland, soldat, ursula von der leyen, efterretningstjeneste, problemer, terror, terrorplaner, franc a
Den tyske forsvarsminister Ursula von der Leyen (hende ved selfien) indrømmer, at hæren har alvorlige problemer med højreekstremisme. (Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·