Læs også:

Close
skønheden og udyret, beauty and the beast, belle, gaston, udyret, disney, disneyeventyr, eventyr, historier, fortællinger, myter, disneyfilm, tegnefilm, børn, unge, barndom

Få ødelagt dine elskede eventyr fra Disney

Nyheder  | 

Disneys eventyr plejer at glæde børn over hele verden, men de rigtige historier bag klassikerne er ofte de rene rædselshistorier. Her får du den sande fortælling om Jasmin, Belle, Herkules og Quasimodo

Eventyr kan være fantastiske. De er fyldt med venskaber, kærlighed, strabadser, mod og udfordringer. De kan være inspirerende og få selv de mindste børn til at forstå moraler og dyder.

Mange eventyr har adskillige år på bagen, og stammer fra en tid, hvor barndommen var kortere og barskere, og behovet for at fortælle brutale moraler var større. Siden er historierne blevet genfortalt og omskrevet et utal af gange, for at passe til Disneys tegnede film.

De originale historier indeholder nemlig forræderi, mord, utroskab, manipulering og meget andet.

Læs med her og lær de sande historier om Jasmin, Herkules, Belle og Quasimodo.

Læs også: Det skete der i virkeligheden i Pinocchio, Frozen, Pocahontas og Prinsessen og Frøen

skønheden og udyret, beauty and the beast, belle, gaston, udyret, disney, disneyeventyr, eventyr, historier, fortællinger, myter, disneyfilm, tegnefilm, børn, unge, barndom
Det er nogle forfærdelige historier, der ligger til grund for Disneys eventyr. (Foto: All Over)

Jasmin – Aladdin

Der er næppe en dansk pige, der ikke har set Disneys klassiker og sendt et par drømmende øjne eller to efter Aladdin. Heltinden Jasmin var også for sej i Disney versionen, hun var egenrådig, klog og havde helt styr på, hvordan man laver en perfekt “smize”.

Det viser sig også, at Jasmin er blevet gjort gevaldigt sejere i Disneys version, end hun var i den oprindelige fortælling om Aladdin og den magiske lampe.

Ikke alene er Jasmin langt mere passiv og langt mindre sej i den originale fortælling, hun er også tæt på at være årsagen til, at Aladdins mission går galt. Hun giver nemlig lampen til den onde troldmand, fordi hun ikke ved, hvad lampen er magisk. Hun gør det dog godt igen, ved at forføre og forgifte troldmanden, så Aladdin får lampen tilbage.

Det går dog hurtigt galt igen for Jasmin, da hun inviterer troldmandens endnu ondere lillebror til at bo på slottet, fordi hun tror, at han er en gammel dame. Heldigvis ved Genie, hvad der foregår og får situationen under kontrol, så Aladdin kan leve lykkeligt med Jasmin til sine dages ende.

Læs om flere eventyr: De rigtige eventyrs slutninger er ikke som i Disney-filmene …

jasmin, aladdin, disney, eventyr, disneyeventyr,
Jasmin var slet ikke badass og egentlig en smule dum i den rigtige histore om Aladdin. (Foto: All Over)

Herkules – Herkules

Disneys eventyr om Herkules er bygget på den græske fortælling om manden, og hvis du har haft old, så ved du, at grækerne gav den gas med drama, incest, vold, mord og meget andet, når de fortalte historier. Herkules er ikke en undtagelse og er måske i virkeligheden et af de allermest polerede af Disneys eventyr.

I Disneys version er Herkules et ønskebarn, der bliver stjålet fra sine forældre Zeus og Hera og adopteres af et græsk barnløst par. Han vokser op og bliver en flot, ung, blid kæmpe. Han vil gerne blive til noget, falder pladask for Megara og ofrer sig også for hende, hvor han bliver en rigtig helt og græsk gud.

I den rigtige historie er Zeus knap så meget sød far, og en del mere liderlig fuckboy, der konstant kaster sig ud i mere eller mindre voldtægtsagtige stævnemøder med dødelige kvinder.

herkules, disney, megara, zeus, hera, nessus, utroskab, mord, drab, gift, sæd, kentaur, kentaursæd
Hera var en ret ond stedmor. (Foto: All Over)

Det sker for Herkules’ mor, som Zeus forfører, ved at forklæde sig selv som hendes mand. Zeus’ kone Hera er ikke tilfreds med hendes mands udenomsægteskabelige aktiviteter, og forsøger at slå Herkules ihjel ved at smide to giftige slanger ned i hans vugge.

Disney ignorerede også den del af historien, hvor Zeus giver Megara til Herkules som en præmie – ja en præmie – fordi han besejrer sine fjender. Tegnefilmsgiganten ignorerede også den del af historien, hvor Hera får hævn flere år senere, da Herkules er blevet far til tre unger. Hun forgifter Herkules, der bliver sindsyg og slår hele sin familie ihjel.

Årene går og Herkules får en ny kone, Iole, og endnu en kone efter hende, Deianira, der var træt af, at Herkules slægtede sin far på og var utro. Det var i sidste ende også utroskab, der førte til Herkules’ endeligt. En dag skulle han og Deianira nemlig krydse en flod.

herkules, disney, megara, zeus, hera, nessus, utroskab, mord, drab, gift, sæd, kentaur, kentaursæd
Det er ganske rigtigt, at Herkules skulle gennem 12 prøvelser. Det er så også her lighederne stopper. (Foto: All Over)

En kentaur ved navn Nessus tilbød at hjælpe den unge kvinde over på den anden bred, men forsøgte at voldtage hende, imens Herkules stod på den modsatte bred. Det fik Herkules til at fyre en giftig pil mod sin hustrus overfaldskentauer.

Nessus bad imidlertidig Deianira om at samle hans (forgiftede) blod og spildte sæd sammen, og komme det på Herkules’ tøj, for at få guden til at stoppe med sin utroskab. Da Deianira mistænkte Herkules for at være lun på sin eks Iole, smurte hun kentauerens forgiftede blod og sæd på Herkules tøj.

Herkules hud begyndte at brænde, og huden smeltede kødet fra hans knogler. Smerten var så voldsom, at han valgte at dø på et ligbål, for at ende sine lidelser. Da hans jordiske rester var væk, fløj hans guddommelige sjæl til Olympen, hvor han blev en fuld gud.

Se også: Den rigtige historie bag dit yndlingseventyr fra Disney

herkules, disney, megara, zeus, hera, nessus, utroskab, mord, drab, gift, sæd, kentaur, kentaursæd
Herkules er nok det eventyr, der er skrevet mest om. (Foto: All Over)

Belle – Skønheden og Udyret

Historien om den smukke, kloge og bogglade franske pige Belle, der redder prinsen, som er tryllet om til et udyr, og hæver rosens forbandelse, er nok en af Disneys mest kendte, populære og elskede eventyr.

Fortællingen stammer helt tilbage fra middelalderen, og findes i mange versioner over hele Europa. Den blev brugt som en måde at lære unge kvinder på, at hvis de behandlede deres gamle ægtemænd pænt (læs: gav dem sex), så ville udyret med tiden forvandle sig til en prins for dem.

Det er Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, der krediteres for den originale historie, som vi i store træk kender den i dag. Hendes fortælling er siden blevet omskrevet af Jeanne-Marie Leprince de Beaumont, og det er hendes bog, som Disneyklassikeren bygger på.

skønheden og udyret, beauty and the beast, belle, gaston, udyret, disney, disneyeventyr, eventyr, historier, fortællinger, myter, disneyfilm, tegnefilm, børn, unge, barndom
Gaston findes slet ikke i den originale version af skønheden og udyret, og det er i virkeligheden det værste af det hele. (Foto: All Over)

I Beaumonts version bliver udyret sur på Belles far, fordi han stjæler en rose til Belle fra Udyrets have. Udyret beslutter sig for, at enten skal faderen eller en af hans tre døtre dø som straf. Faderen tilbyder selv at tage straffen, men Belle træder ind for sin far, og vil tage straffen.

Udyret kan dog ikke få sig selv til at dræbe Belle, fordi han bliver forelsket i hende. Han frier til hende hver eneste dag i tre måneder, og hver gang siger hun nej. Til sidst lader Udyret Belle rejse hjem på besøg hos sin far, men ender med at blive hjemme en del længere end planlagt – takket være hendes jaloux søstre, der håber, at Udyret slår Belle ihjel for at have været væk længere end tilladt.

Da Belle vender tilbage til slottet er Udyret imidlertidig ved at dø, fordi han har ikke spist i al den tid, Belle har været væk. Belle opdager, at Udyret ikke kun er et bæst, men også vil sulte sig selv for hende, (hvilket er ret manipulerende af Udyret) og Belle gifter sig med ham.

skønheden og udyret, beauty and the beast, belle, gaston, udyret, disney, disneyeventyr, eventyr, historier, fortællinger, myter, disneyfilm, tegnefilm, børn, unge, barndom
Historien om Belle skulle få unge kvinder til at knalde med deres gamle ægtemænd. (Foto: All Over)

 

Quasimodo – Klokkeren fra Notre Dame

Historien om klokkeren, der foregår i 1400-tallets Paris, er kendt og elsket af mange. Quasimodo bliver født med misdannelser i ansigtet, og får asyl i Notre Dame-katedralen, fordi han er sigøjner. Han lever et skjult liv i kirkens tårne, indtil en dag, hvor der er karnevalg.

Her møder han sigøjnerpigen Esmaralda og soldaten Phoebus. Sammen må de tre venner gå igennem mange strabadser og redde Esmaralda fra at blive hængt, for at bekæmpe Justitsministeren, også kendt som dommer Frollo. Han forsøger nemlig at udrydde de sigøjnere, der bor i Paris.

Quasimodo forelsker sig i Esmaralda, men accepterer, at hun ikke elsker ham på samme måde. Han bliver også en del af samfundet efter at have besejret Frollo, og folket elsker ham.

quasimodo, disney, eventyr, disneyeventyr, klokkeren fra notre dame, notre dame, paris, victor hugo, esmeralda, frollo, phoebus,
Esmaralda lider en forfærdelig skæbne i den originale fortælling om Klokkeren fra Notre Dame. (Foto: All Over)

Klassikeren Notre Dame de Paris er skrevet af forfatteren Victor Hugo, der også står bag klassikeren Les Misérables. Bogen om klokkeren blev faktisk skrevet, i et forsøg på at lære franskmændene om vigtigheden i at bevare den gotiske arkitektur, der blev revet ned og lavet om i stor i stil i 1800-tallets Paris.

Som du nok havde regnet ud, er den rigtige historie også markant anderledes end den version Disney fortæller.

I Hugos roman kommer Quasimodo, uden at vide det, til at udlevere Esmaralda til myndighederne. De hænger den unge kvinde, og Quasimodo må se hende dø. Derefter hævner han sig ved at slå Frollo ihjel.

Til sidst tager Quasimodo til Esmaraldas grav, hvor han lægger sig ned til sin veninde og holder om hende. Her bliver han liggende indtil han dør af sult.

quasimodo, disney, eventyr, disneyeventyr, klokkeren fra notre dame, notre dame, paris, victor hugo, esmeralda, frollo, phoebus,
Fortællingen om Quasimodo slutter meget tragisk i den rigtige fortælling. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·