Læs også:

Close
foto, paris, frankring, kvinde, sex, billeder erotik, billedarkiv, paris 1920,

Billedarkiver: Gå på opdagelse i historiske billeder

Kultur  | 

Flere og flere historiske billeder og filmklip bliver digitaliseret og gjort tilgængelige for offentligheden. Her får du en guide til, hvor du kan bladre gennem historien – helt gratis – i digitale billedarkiver

Det siges, at et billede siger mere end tusind ord, og tager man et kig på nogle af de enorme billedarkiver, der ligger tilgængelige på internettet, kunne det vist godt tyde på, at det er sandt.

For kan du forestille dig, hvordan det er at stå i et sønderbombet Berlin efter Anden Verdenskrig, hvis du ikke selv har været der? Kan du vide, hvordan Armstrong havde det, da han stod på Månen og så ned på vores blå planet? Eller hvordan Danmark var, dengang dine bedsteforældre var børn?

Man kan godt have en ide om det, men et billede kan virkelig sætte din egen tid i perspektiv.

Inspiration og verdenshistorie

Jeg elsker selv fotobøger og har mange fra Paris, Berlin og Danmark i 1920’erne og fremefter, men jeg kan ikke eje hver eneste fotobog i hele verden, og derfor dykker jeg også ned i det stigende antal digitale arkiver, der bliver gjort tilgængelige takket være internettet.

Her er en håndfuld, du kan kaste dig over og måske blive inspireret til selv at grave dybere i billedarkiver fra verdenshistorien.

Husk! Selv om et billede er flot, skal du være sikker på, hvem der har rettighederne til det, og om du overhovedet må dele det, hvis du skulle have lyst til det. 

foto, paris, frankring, kvinde, sex, billeder erotik, billedarkiv, paris 1920,
En fransk kvinde gør sig til for kameraet i 1920 i den spæde begyndelse for erotiske billeder. (Foto: All Over)

Arkivanbefaling #1: Fjerne galakser og månelandinger

Det amerikanske rumagentur, NASA, åbnede op for sit enorme digitale arkiv i april 2017, hvor du kan gå på årtiers rumrejser i over 140.000 billeder, videoer og lydfiler.

10 forskellige NASA-centre har brugt årtier på at digitalisere arkiverne, som har ligget spredt i mere end 100 forskellige samlinger, men et projekt for nogle år siden samlede alle databaserne, der følger NASA fra de første testflyvninger med propelfly, til månelandinger, fjerne galakser og fremtidens rejser til Mars. Gå på opdagelse hos NASA her.

Læs også: Gør dig selv en tjeneste og se Hidden Figures

Eller den her: Opfindere, forskere og genier: Disse seje kvinder ændrede verden

NASA, rumfart, usa, amerika, månen, rummet, rumrejser, forskning, videnskab, planeter, stjerner, galakser, billedarkiver
NASA har lagt sine billeder på nettet. Både dem fra da det hele begyndte og dem fra nye verdener, vi kun lige har opdaget. (Foto: Polfoto)

Arkivanbefaling #2: Det gamle kontinent

Europas historie er lang og dramatisk, og landenes udvikling er knudret sammen på kryds og tværs.

Parisenimages indeholder mere end 130.000 billeder af byernes by, Frankrigs hovedstad, Paris, og du kan finde alt fra mode gennem tiden til krig, kultur, kunst, landskaber og meget mere.

Berlin er en by, der i den grad er mærket af sin historie. Tysk storhedstid, to verdenskrige, adskillelse mellem øst og vest og 90’er ravefester har sat sit præg på byen, og heldigvis er der taget rigtig mange billeder i processen.

Das Bundesarchiv indeholder mere end 200.000 billeder af Tyskland, Berlin og resten af verden. På Zeitmachine finder du billeder af Berlins dunkende ravescene i 1990’erne.

berlin, foto, billeder, billede, historie, billedarkiv, foto, billedarkiver
Tusinder af arbejdere demonstrerer i Berlin i 1920. (Foto: All Over)

Collage – The London Picture Archive kan du finde over 250.000 billeder af den engelske hovedstad, hvor du kan søge på alt fra børn til religion, erhverv, London fra før, der var kameraer og Shakespeare.

Vil du hellere have billeder fra den anden side af Atlanterhavet, så har Daily News samlet sine billeder af livet som newyorker fra starten af 1900-tallet og frem til i dag.

Læs også: Ny serie om Einstein er et spændende og menneskeligt historisk drama

foto, billeder, billede, historie, billedarkiv, foto, east end, tatoo, tatovering, london, 1950erne, england, billedarkiver
En ung mand får en tatovering i efterkrigstidens London i 1950’erne. (Foto: All Over)

Arkivanbefaling #3: Verden i billeder

Vil du gerne se billeder fra hele verden, alle mulige skelsættende historiske begivenheder eller storslåede naturbilleder? Så er der også en masse arkiver med ting til dig.

I mere end 125 år har National Geographic udforsket verden og taget en masse billeder i processen. De er frit tilgængelige for offentligheden, og du kan finde dem her.

Du finder også tonsvis af billedmapper på National Geographics danske side.

Se også: Året, der gik 2016: Pokémon, SKAM, Trump, kagegate, nøgenbilleder og …

foto, billeder, billede, historie, billedarkiv, foto, tiger, verden, begivenheder, billedarkiver
Der findes mange gode arkiver med billeder fra hele verden. (Foto: All Over)

Life Magazine udkom første gang i 1883. Siden da har magasinet haft opture og nedgange, og er med tiden blevet et fotoorienteret magasin. Det har slået sig sammen med Google og lagt sine billedarkiver fra midten af 1800-tallet og frem til i dag ud på nettet. Du finder dem lige her.

Getty Images har samlet et arkiv over definerende verdensøjeblikke. Det får du adgang til lige her.

For dig, der er særligt interesseret i Anden Verdenskrig kan WW2DB-databasen være yderst interessant, hvis billederne i de andre billedarkiver ikke var helt nok til dig. Vil du have endnu mere, kan du også finde billeder fra Finland under Anden Verdenskrig her.

Du kan også læse den her: Ikonerne, vi mistede i 2016

Rolling stones, music, london, foto, billeder, billedarkiv, historie, kultur, udland, indland, musik, billedarkiver
London var stedet man skulle være i “The swining sixties”, og The Rolling Stones var lige så hotte dengang, som de er i dag. (Foto: All Over)

Arkivanbefaling #4: Danmark i billeder

Der findes en lang række flotte og fyldige billedarkiver fra Danmark og vores lille lands historie.

Vil du gerne se arkiver, der dækker hele Danmark, er Arkiv.dk et godt bud. Det er resultat af et samarbejde mellem Danmarks lokalarkiver. Et andet nationalt arkiv, der dækker hele landet, er Danskebilleder.dk.

Vil du gerne dykke ned i Danmarks rige søfartshistorie og blandt andet lære mere om vores tid som kolonimagt på de Vestindiske Øer, så kan du finde det og meget mere på Museet for Søfarts arkiv.

Kan du godt lide at kigge på gamle billeder af København fra dengang, det var brosten og ikke biler, der fyldte mest i gaderne, er der både de arkiver, der dækker hele Danmark, men der er også Københavns Stadsarkiv og Københavns Museum, der har samlet mere end 25.000 billeder sammen og inddelt dem efter bydel. Dem finder du her.

Arkivet har også lavet en funktion, hvor du kan se udvalgte dele af København fra gamle dage og i dag og måske sammenligne dit lokale kvarter. Dem finder du her.

Læs også: Grethe Olsen: Verdens første kvindelige plastikkirurg

foto, billeder, billedarkiv, historie, kultur, københavn, 1930, torvet, indland, billedarkiver
Der sælges varer på torvet i København i 1930. (Foto: All Over)

Vil du gerne se, hvordan livet var i gamle dage på øen i midten, så har Fyens Stiftstidende og Historiens Hus i Odense slået deres imponerende billedarkiver sammen.

Fynskebilleder.dk finder du mange af de ca. 900.000 fotografier som pressefotograferne på Fyens Stiftstidende optog mellem 1943 og frem til 1970, og der er alt fra hverdagsliv til sport, kultur, politik, krigstid og erhvervsliv.

Er du mere til levende billeder, så har Filmcentralen – Danmarks Museum på Film samlet en masse videoklip med alt fra ekspeditioner på Grønland i 1918 til besøg fra Rusland i starten af det 20. århundrede, revyfilm, dronningen som ung og alt muligt andet.

Læs også: 4 seje danske kvinder, der var de første i verden

· Mere fra samme kategori ·