Læs også:

Close

Dagbog: Har jeg fødevareallergi?! Sådan fik jeg mistanken

Annonce  | 

Stefanie har fået en mistanke om, at hun lider af fødevareallergi. Blandt andet fordi hun har svært ved at tabe sig – et af symptomerne på fødevareallergi eller -intolerance

Undersøgelser viser, at over halvdelen af befolkningen i den vestlige verden har en fødevareintolerance, men samtidigt skønner man, at langt de fleste danskere har sygdommen uden af vide det. En fødevareallergi kan give dig akutte reaktioner som diarré, mavekramper, opkast og udslæt.

Det sker for tit, at jeg står ved tøjstativet og kigger på de mange outfits for derefter at kigge ind i spejlet, hvor min oppustede mave strutter mere ud end skørterne på mine kjoler.

Jeg har mange gange gået og tænkt, at jeg måske havde en form for fødevareallergi eller fødevareintolerance, da jeg lidt for ofte ligner noget, der burde svæve i luften, har uro i maven og lider af en blomstrende hud, som, selv om jeg er fyldt 27 år, mest af alt ligner noget på en nyudsprunget teenager.

Tanken om, at jeg skulle undersøges for fødevareintolerance er dog forsvundet ligeså hurtigt, som den er opstået – for hvor slemt kan det egentligt være, når jeg nu hverken oplever diarré, opkast eller mavekramper, som man ellers hører er normalt for folk med en intolerance?

LÆS OGSÅ: Hvad er forskellen på fødevareintolerance og fødevareallergi?

fødevareallergi
En fødevareallergi kan skabe mavekramper, diarré og opkast. (Foto: All Over)
En fødevareintolerance kan arbejde i din krop uden, at du regulært opdager det. Den kan gøre dig oppustet, give hovedpine, gøre dig træt og mindske dit overskud. Den kan endvidere gøre det svært for dig at tabe dig.

LÆS OGSÅ: Kender du til de her symptomer? Så har du måske fødevareallergi

Går jeg uvidende rundt og ødelægger min krop?

Realiteterne blev kastet i hovedet på mig, da jeg læste en artikel om, at der er mere end 50.000 danskere, som går rundt med glutenallergi/-intolerance uden at vide det, og endnu flere i andre intolerance-kategorier.

Der blev jeg pludselig klar over, at der nok var flere danskere, som burde blive undersøgt. Så jeg ville til bunds i, hvad fødevareintolerance egentligt er, og på min vidensrejse blev jeg forfærdet.

Meget af den information, som man kan finde på danske og udenlandske sider er meget teknisk og beskriver den proces, som der opstår i kroppen, når den indtager noget, som den ikke kan tolererer, hvilket kan gøre det svært for en almindelig uteknisk person som jeg at forstå.

Symptomfri betyder ikke nødvendigvis rask

Mest kendt er laktoseintolerance og glutenallergi/intolerance, men allergi for nødder, fisk, frugt og grøntsager er også normale allergier.

På hankomedico.dk kunne jeg læse, hvor alvorligt det kan være for kroppens indre, især tarmen, hvis du ikke undgår de fødevarer, som kroppen ikke kan fordøje og bekæmpe. Blandt andet kan de udvikle sig til huller i tarme, det kan påvirke dit energiniveau i hverdagen, og det kan endda forhindre dig i at gå ned i vægt!

Med hundrede spørgsmål i hovedet besluttede jeg, at det var på tide, at jeg fik en status over, hvad der egentlig foregik inde i min krops indre.

Jeg tog derfor kontakt til fødevarerallergi- og fødevarerintolerance-eksperterne Hanko Medico, som udbyder intolerancetests i flere forskellige formater. Se vores video, hvor vi viser de forskellige tests, som du selv kan tage – helt uden læge – lige HER.

Fødevareallergi
Der findes flere hundrede former for fødevareallergi og fødevareintolerancer – vigtigst er det, at du eliminerer de fødevarer, som kroppen ikke kan tåle. (Foto: All Over)
Hanko Medico følger den amerikanske tendens, hvor du kan teste dig selv med en “hjemmetests”, så du ikke behøver besværlige besøg til lægen. Testen hedder ImuPro og kan fåes i to udgaver: ImuPro 100, som er et kit, du modtager med posten, så du kan teste allergi eller intolerance for 90 fødevarer derhjemme og sende til laboratoriet.ImuPro 300 tester for 269 fødevarer. Den kræver dog et enkelt lægebesøg, hvor du får taget en blodprøve. Herefter sendes testen til laboratoriet.

Jeg bestilte ImuPro 300-testen, og mens jeg ventede på at modtage den lille boks med testkittet i, begyndte min hjerne at køre på højtryk.

Hvad ville dette betyde for mit liv, hvis jeg nu havde mange intolerancer?

Ville jeg nu skulle gå på specielle restauranter uden gluten og laktose?

Er det derfor, jeg har kæmpet med min vægt i alle de år (ja, jeg har nok femten kilo for meget på sidebenene)?

Ville jeg kunne forvente, at mine veninder tilrettelagde vores middage efter mig?

Hvad hvis jeg ikke kunne tåle vin?!

Eller er jeg simpelthen blevet luksushypokonder, som finder sygdom i en forstørret prut?

Alle de spørgsmål må jeg vente med at få besvaret, til jeg har fået taget blodprøven og sendt testen af sted. Men hold da op. Ventetiden bliver svær …

Læs mere i næste uge, hvor Stefanie fortæller om testen og dens resultat.

Vil du vide, om du lider af en fødevareintolerance?

Hvis du har mistanke om, at du går rundt med en fødevareallergi eller -intolerance, så er der flere måder, hvorpå du kan finde ud af, hvad det er i din kost, som kroppen gør modstand imod.

Du kan enten prøve at udelukke en fødevaregruppe i din normale kost, som for et eksempel fødevarer med gluten eller med laktose. Hvis du mærker, at din krop arbejder bedre, og at du ikke har en uro i maven eller tarmsystemet, så har din udelukkelse virket.

Eller, hvis du ikke kan overskue processen med at udelukke fødevarer, eller du ikke føler, at udelukkelsesmetoden har virket, så kan du få en intolerancetest, som nøjagtigt leder efter de fødevarer, som kroppen reagerer negativt på.

Det er den, Stefanie afprøver i samarbejde med Hanko Medico. Læs mere i næste uge.

Sådan ser et hjemmekit fra Hanko Medico ud:

· Mere fra samme kategori ·