Læs også:

Close

NEWS: Russiske medier: 23-årig stod bag metrobombe

Nyheder  | 

Russiske medier udpeger bombemand · Nye tal fra 1813-akuttelefonen bekymrer · Musikbranchen til krig mod Youtube

Vi har samlet dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

 

Russiske medier: 23-årig stod bag metrobombe

Ifølge russiske medier, er det en 23-årig mand fra Centralasien med kobling til radikal islamisme, der står bag gårdsdagens eksplosion i metroen i Sankt Petersborg. Det skriver Politiken.

Det er nyhedsbureauet Interfax, som er et af Ruslands største og har gode kilder i statsmagten, der skriver, at manden var selvmordsbomber. Den uafhængige netavis Fontanka i Sankt Petersborg skrev, at manden var fra Kasakhstan, et tidligere sovjetland med tætte bånd til Rusland.

Oplysningerne er endnu ikke bekræftet fra officielt side og strider mod tidligere rapporter om, at en bombe var placeret under et sæde i metrovognen og dræbte mindst 11 og sårede 45 mennesker.

Der er heller ikke nogen forlydener om, hvorvidt det officielle Rusland betragter gårdsdagens eksplosion som et terrorangreb, men fundet af endnu en bombe, der ikke nåede at eksplodere, men blev afmonteret af politiet, kan pege derhenad.

Præsident Vladimir Putin er selv fra Sankt Petersborg, og var i hans fødeby, da eksplosionerne skete. Senere på aftenen lagde han blomster ved metrostationen Teknologisk Institut, hvor den itusprængte togvogn endte, og lagde blomster på stedet.

eksplosion, metro, metrobombe, bombe, bombeangreb, terror, vladimir putin, sankt petersborg, eksplosion, døde, sårede, rusland, angreb
Putin lægger blomster ved togvognen, der blev sprængt i luften i metroen i Sankt Petersborg. (Foto: Polfoto)

 

Nye tal for alvorlige fejl hos 1813 kræver dybdegående undersøgelse

Region Hovedstadens akuttjeneste indberettede dobbelt så mange indberetninger om alvorlige fejl end de øvrige regioner til sammen gjorde i 2016. Det samlede tal for de øvrige fire regioners lægevagter var 21.

Det viser tal for alvorlige og dødelige utilsigtede hændelser, som DR Nyheder har fået aktindsigt i fra Styrelsen for Patientsikkerhed og Region Hovedstaden.

De nye tal, der er hentet i Dansk Patientsikkerhedsdatabase, som autoriserede sundhedspersoner har pligt til at indrapportere såkaldte utilsigtede hændelser til, viser, at der indberettes langt flere alvorlige fejl for 1813 i Region Hovedstaden end for de andre regioners lægevagter. Også når man tager højde for regionernes størrelse.

Eksperter mener, at det skal tages alvorligt, men mener også, at det kan være forskellige i indberetninger, der gør, at Region Hovedstadens tal er så markant højere end i resten af landet.

– Man må ind bag tallene og få dem gennemanalyseret. Når der er tale om alvorlige utilsigtede hændelser, så bliver vi nødt til at se på, om vi kan lære noget af det, og om noget skal laves om, siger Kjeld Møller Pedersen, der er professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet.

ambulance, akut, akuttelefonen, 1813, sygdom, tal, dødsfald
Nye tal for alvorlige fejl hos 1813 kræver dybdegående undersøgelse. (Foto: Polfoto)

 

Musikere til kamp mod Youtube

YouTube er danskernes foretrukne musiktjeneste, og sitet betaler langt mindre for musikken end for eksempel Spotify. Det vil musikbranchen og Koda vil have lavet om på. Det skriver Politiken.

En undersøgelse som Megafon har lavet for musikselskabernes brancheorganisation, Ifpi Danmark viser, at 59 procent af alle danskere, som streamer musik, bruger Youtube. Det gør tjenesten til landets mest udbredte musiktjeneste.

Men selvom Youtube gerne lægger site til kunstnernes musik, ser kunstnerne sjældent penge for deres arbejde. Ud af de 392 millioner kroner, som de danske musikselskaber fik ind fra streamingtjenester i 2016, bidrog YouTube kun med 11 millioner kroner. De resterende 381 millioner kroner kom fra musiktjenester som Spotify, YouSee Musik og Apple Music, viser tal fra Ifpi.

Streamingtjenester som Spotify indgår aftaler med musikerne og selskaberne, inden de lægger musikken ud, men på Youtube er det brugerne selv, der uploader indholdet. Lægger en bruger musik på Youtube, der er rettighedsbeskyttet, kan ejerne bede om at få musikken fjernet eller få del i annonceomsætningen.

Hos Ifpi er man klar over, at Youtube fungerer på en anden måde end de andre musikstreamingstjenesterne, men man vil stadig gerne have ændret vilkårene.

– Megafon-undersøgelsen viser, at Youtube er den foretrukne tjeneste at lytte til musik på, og dermed fremstår den også som noget, man kan bruge præcis som Spotify, Apple og Deezer. Der er selvfølgelig en forskel på Youtube og andre tjenester, men for brugere er Youtube en tjeneste til musik på linje med de andre, siger Lasse Lindholm, kommunikationschef hos Ifpi.

musik, musikere, musikbranchen, ifpi, koda, rettigheder, ejerskab, betaling, streamin, youtube, spotify, penge, betaling
Musikbranchen går til kamp mod Youtube. (Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·