Læs også:

Close
Glade piger

Sådan undgår du at blive påvirket af din venindes dårlige humør

Mit liv  | 

Bliver du påvirket af din veninde og hendes humør? Det er helt naturligt, men nogle gange kan det have negativ betydning for dit eget mentale helbred

Får du også ondt i hjertet, når din veninde har kærestesorger? Kommer du i dårligt humør, når hun fortæller om sin dag? Eller bliver du glad, når hun har fået et nyt, fedt job eller en god kæreste?

Det er videnskabeligt bevist, at mennesker smitter hinanden med deres humør, og mens det er skønt, at du bliver glad på din venindes vegne, er det også enormt drænende, når du smittes af hendes dårlige humør.

Jette Blok er certificeret coach og og har en enorm erfaring med menneskers trivsel. Hun forklarer, at det kan være både godt og skidt, at vi påvirker hinanden:

– Vi påvirkes af hinandens stemninger og nervesystemer – det kan vi som mennesker. Det er både godt og ondt. Vi kender det for eksempel fra, at vi er i et selskab med god stemning og højt energiniveau – det smitter.

– På samme måde smitter det, at en kollega er i dårligt humør på grund af sygdom eller lignende – så skal vi bruge lidt ekstra kræfter på at hive os selv op, fortæller hun til MY DAILY SPACE.

Glade veninder
Det er menneskeligt, at du bliver påvirket af din venindes humør. Lige så vel, som du kan blive drænet, kan en god veninde også gøre dit humør endnu bedre. (Foto: All Over)

Dine veninder har betydning for din mentale sundhed

Det skal ikke undervurderes, hvor stor betydning den menneskelige påvirkning har på os. Faktisk påvirker det i høj grad vores egen mentale sundhed:

– Det betyder utroligt meget. Bastian Overgaard (foredragsholder, rådgiver og ekspert i stilhed, red.) nævnte engang, at vi bliver dem, vi “spiser”. Jeg har aldrig glemt det udtryk, og jeg er meget opmærksom på, at jeg ikke er omkring mennesker, der dræner mig alt for meget.

Læs også: Det drænende venskab: Derfor bliver du påvirket af din venindes humør

Jette Blok har selv været i situationer, hvor det var vigtigt ikke at lade sig påvirke for meget:

– I en længere periode arbejdede jeg tæt med mennesker med stress, kroniske sygdomme og angst. Det er ikke ligefrem noget, som giver energi. Det er meget givende at hjælpe, men jeg skulle være meget opmærksom på, at jeg selv fik tanket mig op uden for det lokale.

– Jeg kunne mestre det – blandt andet fordi jeg var meget bevidst om, at jeg var i en flok, som havde det rigtigt svært – og det krævede, at jeg holdt mig oppe. Vi ved, at det hjælper os at hjælpe andre – at være noget for andre. Det er vigtigt, at vi er det og samtidig passer på os selv, så vi ikke udelukkende er ”ovre” i andre. Det er en balancegang.

Det drænende venskab: Sarah fortæller – derfor slog jeg op med min veninde
Hvis du omgåes mennesker, der har det svært, er det vigtigt at fylde energidepoterne op ved siden af. (Foto: All Over)

Kig indad, og undgå at blive påvirket

Netop fordi din egen mentale sundhed påvirkes af andre, kan der være situationer, hvor du bliver nødt til at sige fra. Det er dog meget individuelt, hvornår det er nødvendigt, og Jette Blok foreslår, at du først og fremmest fokuserer på dig selv:

– Jeg plejer gerne at sige til folk, at de skal lære at vælge til frem for at sige fra. At vælge til kræver, at vi kender os selv og vores egne grænser. Netop de to ting, som burde være os nærmest, er for mange mennesker ganske fjernt. Mange mennesker lever lidt udenfor sig selv og mærker først faresignalerne, når det går helt galt.

– Mit bedste bud er, at du træner dig selv i at mærke, hvornår noget føles godt og forkert. Kend dine triggers, og tag små skridt for at sikre, at du også er respekteret i dine omgivelser. Hvis du kender dig selv og dine grænser, kan du også lettere vælge til. Vi skal huske det værdisæt – og vi skal pleje det. Hver dag. Det kræver overskud og bevidsthed. Guleroden er så, at vi bliver mere hos os selv og er mere tilfredse og glade i hverdagen.

Læs også: Det drænende venskab: Sarah fortæller – derfor slog jeg op med min veninde

Hvad du helt konkret skal gøre, hvis du føler dig påvirket af din venindes humør, er at kigge indad:

– Jeg tror dybest set, at vi lader os påvirke, fordi nogen trigger noget i os. Så se først på, hvorfor du trigges. Det har sjældent noget med den anden at gøre – men primært noget med dig og det, du har med dig, at gøre.

– Veninden, som altid brokker sig, kan være møgirriterende at høre på, men måske du dybest set også bare selv har lyst til at smide dig på sofaen i ny og næ og sige højt, at det hele er noget møg – men det har du aldrig fået lov til at gøre, fordi du er overansvarlig. Så start med dig selv.

veninder der dræner dig for energi glad sur trist
I de fleste tilfælde er du selv herre over, hvordan du påvirkes af andre. Det handler om at kigge indad. (Foto: All Over)

Tænk også over, hvordan du påvirker andre

Har du nogensinde overvejet, om du måske også påvirker dine veninder negativt? Generelt påvirker vi vores veninder, uanset om det er positivt eller negativt, og igen handler det om at kigge indad:

– Generelt synes jeg, at man skal tænke over, hvordan man agerer. Blot fordi jeg nu har nævnt, at det handler meget om det, der foregår i en selv, skal det jo ikke blive til en sovepude, der gør, at du så går ud og sviner hele verden til. Hvis du har behov for det, så stil dig selv disse spørgsmål: Hvorfor? Hvad får jeg ud af det? Hvad vil jeg med det? Hvad giver det mig?

Læs også: 11 velmenende ting, du ikke skal sige til din arbejdsløse veninde

– Vi deler hinandens nervesystemer og energier – både de gode og de tunge. Vi interagerer med hinanden. Så naturligvis påvirker vi hinanden. At være bevidst om sin måde at være på er slet ikke dårligt – det er jo netop også sådan, at vi lærer os selv at kende, siger Jette Blok og fortsætter:

– Man kan sige, at hvis man kender sig selv 100 procent og har åbnet alle døre til ens egne positive og negative karaktertræk, så bliver man ikke selv så påvirket af andre og sender også en mere rolig energi ud til verden. Det er dog en livslang rejse for de fleste og ikke noget, som sker overnight.

veninder energier humør glad
Tænk også over, hvilke energier du sender ud, når du er sammen med dine veninder. (Foto: All Over)

Det skal du gøre, hvis din veninde påvirker dig negativt

Har du en veninde, der påvirker dig negativt, og føler du dig drænet for energi? Her er tre scenarier, og hvordan du skal håndtere dem:

1: Du har en bestemt veninde, som altid giver dig dårligt humør, og du kan ikke sætte en finger på, hvorfor

Det gør du: Kig indad. Hvorfor bliver du påvirket? Har det noget med din veninde at gøre, eller bunder det i virkeligheden i dine egne problemer? I stedet for at droppe din veninde, skal du arbejde med dig selv.

Læs også: Tre lette øvelser i mindfullness, som du kan lave med det samme

2: Din veninde har i en periode påvirket dig negativt, og du savner gamle dage

Det gør du: Overvej, hvorfor din veninde er negativ. Er hun ramt af stress? Har hun været udsat for noget forfærdeligt? Går hun igennem en hård periode i sit liv? Så skal du være der for hende og støtte hende.

Husk på, at det er midlertidigt, og selv om det er hårdt lige nu, skal hun nok blive din gode gamle veninde igen. Jo mere du er der for hende, jo hurtigere bliver hun glad igen. I mellemtiden kan du samle energi hos andre veninder, der påvirker dig positivt.

3: Din veninde har påvirket dig negativt i lang tid, og uanset hvor meget, du er der for hende, bliver det ved

Det gør du: Overvej, om jeres venskab udelukkende dræner dig. Har I stadig gode stunder, kan du prøve at påtale problemet, og I kan sammen arbejde på et mere positivt venskab. Hvis jeres venskab derimod udelukkende er drænende, kan du overveje at droppe venskabet for dit eget mentale helbreds skyld.

Læs Sarahs historie – hun slog op med sin drænende veninde.

Er du stadig i tvivl om, hvad du skal gøre i din situation, kan det være en god ide at snakke med en coach. Jette Blok tilbyder blandt andet coaching via Skype. Besøg hendes hjemmeside her.

Læs også: Veninder: Omgiv dig med de rigtige mennesker, og bliv gladere

· Mere fra samme kategori ·