Læs også:

Close
Kvinde holder sig på maven lige under anvlen og viser, hvor hendes orgasmeknap er lokaliseret.

Hvad er forskellen på fødevareintolerance og fødevareallergi?

Annonce  | 

Fødevareallergi eller -intolerance påvirker et stort antal danskere og kan få livstruende konsekvenser

Flere tusind danskere lever med enten fødevareallergi eller fødevareintolerance, som påvirker deres hverdag i større eller mindre grad. I den milde ende af skalaen oplever folk gener som mavekneb eller oppustethed, men i modsatte ende kan en voldsom allergisk reaktion være livstruende.

I 2014 fortalte Dansk Cøliaki Forening, at de regnede med, at mere end 50.000 danskere har glutenallergi, men at kun 10.000 var rapporterede, fordi at danskerne ikke ved nok om fødevareallergier og fordi lægerne ikke er gode nok til at teste for det.
Dr.dk

Der findes mange forskellige former for fødevareallergier og -intolerancer, hvilket gør det svært at vide, hvor mange danskere der egentligt lider af det ene eller det andet.

Men hvad er forskellen på fødevareintolerance og fødevareallergi? Og hvordan påvirker det kroppen?

Fødevareallergi starter i immunsystemet

Fødevareallergi er en øjeblikkelig allergisk reaktion, som udløses, fordi kroppen reagerer på et protein i fødevaren. Allergien opstår, fordi immunsystemet opfatter proteinet som skadeligt. Kroppen danner derfor et antistof kaldet IgE, som går ind og bekæmper fjenden i kroppen. Derpå udløses histamin i kroppen.

Antistoffet IgE og den efterfølgende udløsning af histamin danner så en allergisk reaktion hos folk, der er overfølsomme for et bestemt protein.

En fødevareallergi viser sig ikke nødvendigvis første gang, at du indtager en bestemt fødevare. En allergisk reaktion på en fødevare kan være livstruende på grund af kvælningsfare eller anafylaktisk shock.

avocado og æg
Avocado er (desværre) en ting, som man skal undgå med histaminintolerence. (Foto: All Over)

Fødevareintolerance bliver udløst i fordøjelsesystemet

Fødevareintolerance er, ligesom fødevareallergi, også en dårlig reaktion på en bestemt fødevare. Fødevareintolerance adskiller sig fra allergi ved at være mildere og med forsinket reaktion, hvor der dannes IgG-antistoffer rettet mod mad proteiner. Det vil sige, at symptomerne er mere kroniske og de først viser sig længe efter at du har indtaget den fødevare, du ikke kan tåle.

Intolerance er kan også være fx laktoseintolerance, fruktoseintolerance, histaminintolerance, når kroppen har svært ved at nedbryde maden – det kan være på grund af enzymmangel, eller fordi fødevaren indeholder nogle stoffer, som kroppen ikke kan fordøje.

Hvor fødevareallergi kan vise sig allerede ved en meget lille indtagelse af en fødevare, så kan intolerance afhænge af, hvor meget af en fødevare, man indtager. (Kilde: jw.org)

LÆS OGSÅ: Camilla lider af en kronisk tarmsygdom: Mit lorteliv med Crohns!

Der findes en række forskellige allergier og intolerancer. Du kan reagere på en hel gruppe fødevarer, som indeholder det samme stof eller på en enkelt fødevare.

Her er en beskrivelse af nogle af de mest udbredte allergier og intolerancer:

Laktoseintolerance

Laktoseintolerance er en intolerance overfor mælkeprodukter. Det skønnes, af fem til ti procent af alle danskere har laktoseintolerance i større eller mindre grad. Der er to måder, hvorpå du kan have fået laktoseintolerance:

Det kan være arveligt, eller være fordi du har en anden sygdom i mave-tarmkanalen, som gør, at din tarm ikke kan danne det nødvendige enzym. Det er her, hvor folk med laktoseintolerance mærker mavesmerter, fordi det skaber en betændelsesreaktion i tarmen, som resulterer i, at der dannes mindre laktase.

Selve laktosen når derfor i større mængde end normalt ned i tyktarmen, hvor bakterierne danner mere gas og andre symptomer som mavesmerter og diarré. (Kilde: sygeforsikring.dk)

Hvad skal folk med laktoseallergi undgå?

Alle former for mælkeprodukter:

  • Ost
  • Mælk
  • Yoghurt
  • Creme fraiche
  • Osv.

Vil du tjekkes for laktoseintolerance? Så kan det gøres nemt og helt uden et lægebesøg. Se Hanko Medicos laktoseintolerancetest med en pusteprøve HER.

Skyr, yoghurt og andre mælkeprodukter skal man undgå, hvis man er laktoseintolerant. (Foto: Tarme i Topform)

LÆS OGSÅ: Klumme: Kan vi droppe lighedstegnet mellem sundt og glutenfri?

Glutenallergi:

Glutenallergi eller cøliaki, som det også kaldes, en autoimmun sygdom hvor man er overfølsom over for nogle proteiner, især gluten, som findes i korn.

Der findes ingen præcise tal for, hvor mange danskere der har glutenallergi/cøliaki, men det antages, at de cirka 10.000 danskere, som er blevet registreret med cøliaki kun er et lille udsnit af de faktiske tilstande. Det skønnes nemlig, at cirka én procent af den danske befolkning har glutenallergi i større eller mindre grad. Det svarer til mere end 50.000 danskere.

Ligesom med laktoseintolerance kan glutenallergi være arveligt eller opstå, fordi du har en anden sygdom i mave-tarmkanalen, som gør, at din tarm ikke kan danne det nødvendige enzym.

Hvis den er arvelig, forsvinder glutenallergien ikke, men skyldes allergien en anden sygdom i tarmen, så kan den forsvinde, hvis denne sygdom bliver behandlet.

Symptomerne viser sig blandt andet ved mavesmerter, diarré, vitamin mangel og træthed. (Kilde: coeliaki.dk)

Det er meget vigtigt at skelne mellem glutenallergi (Cøliaki) og glutenintolerance (IgG antistoffer, forsinket reaktion).

Cøliaki og glutenintolerance (IgG) er to forskellige lidelser, selvom behandlingen af begge sygdomme er meget ens – nemlig at undgå den udløsende fødevare.

Du kan have høje IgG antistoffer selv om din Cøliaki test var negativ og omvendt. Det er altid en god ide at blive tjekket for glutenallergi hos lægen for at udelukke Cøliaki.

Hvad skal folk med glutenallergi undgå?

Alle produkter med gluten i:

  • Brød
  • Kager
  • Mel
  • Morgenmadsprodukter
  • Osv.

Vil du tjekkes for glutenallergi? Så kan det gøres nemt og helt uden et lægebesøg. Se Hanko Medicos glutenallergitest HER.

Som glutenallergiker må man ikke få blandt andet mel – så man må finde glutenfri opskrifter på blandt andet kage (Foto: All Over).

LÆS OGSÅ: Kemi i mad og emballage: Det skal du holde dig fra

Fruktoseintolerance:

Fruktoseintolerance er en lidelse hvor mennesker har problem med at fordøje eller nedbryde fødevarer som indeholder fruktose. Når vi snakker om fruktoseintolerancen, er det meget vigtigt at skelne mellem fruktoseintolerance (fruktosemalabsorption) og hereditær fruktoseintolerance.

Hereditær fruktoseintolerance er en meget sjælden arvelig sygdom, der skyldes mangel på enzymet, som er nødvendigt for at nedbryde fruktose.

Fruktoseintolerance (fruktosemalabsorption) er én af de mere oversete intolerancer, men ikke desto mindre rammer den stadig flere danskere hvert år. Dog findes der ingen tal på, hvor mange danskere der lider af fruktoseintolerance.

Fruktose finder man i frugt, nogen grøntsager og honning. Derudover i mere koncentreret form af strøsukker.

Ligesom med andre former for intolerancer, så er symptomerne oppustethed, diarré, mavesmerter og hovedpine. (Kilde: sundhedscenterbornholm.dk)

Hvad skal folk med fruktoseintolerance undgå?

Alle produkter med naturlig og kunstig sukker:

  • Frugt og frugtjuice
  • Honning
  • Ahornsirup
  • Strøsukker
  • Osv.

Vil du tjekkes for fruktoseintolerance? Så kan det gøres nemt og helt uden et lægebesøg. Se Hanko Medicos fruktoseintolerance test med en pusteprøve HER.

Frugt er noget af det, som man skal undgå, hvis man har fruktoseintolerance. (Foto: All Over)

LÆS OGSÅ: Tarmene har afgørende betydning for din sundhed

Histaminintolerance: 

Histaminintolerance er en intolerance overfor fødevarer, der indeholder meget histamin, eller kroppens manglende evne til at nedbryde det indtagne histamin i tilstrækkelig grad. På grund af dårligt fungerende eller manglende diaminoxidase enzym (DAO) kan man ikke nedbryde det histamin, der indtages med maden. Histamin optræder naturligt i en lang række fødevarer. Det er derudover også det stof, som frigives i kroppen som en del af en allergisk reaktion. Det er derfor, at folk med allergier tager antihistamin-piller.

En fransk undersøgelse har vist, at cirka én procent af befolkningen har histaminintolerance. Her var cirka 80 procent af de histaminintolerante kvinder, og intolerancen viste sig først i 40 års-alderen.

Symptomerne viser sig som hovedpine, rødmen, diarre, opkastninger og mavesmerter. (Kilde: histaminintolerance.dk)

Hvad skal folk med histaminintolerance undgå?

Alle produkter med særligt højt indhold af histamin:

  • Rødvin
  • Øl
  • Ost
  • Skaldyr og fisk
  • Tomat
  • Spinat
  • Avocado
  • Aubergine
  • Spegepølse og røgede kødprodukter
  • Soyasauce
  • Fermenterede grøntsager
  • Gær

Vil du tjekkes for histaminintolerance? Så kan det gøres nemt og med en enkelt blodprøve. Se Hanko Medicos histaminintolerancetest HER.

· Mere fra samme kategori ·