Læs også:

Close
aktindsigt, miljø- og fødevareministeren, offentlighedsloven, esben lunde larsen, regeringen, venstre, minister, fiskerikvoter, svineinfluenza, mrsa, underskriftsindsamling

NEWS: Minister: Aktindsigt er en sygdom i samfundet

Nyheder  | 

Minister: Aktindsigt er en sygdom · Spillerbus udsat for eksplosioner · Far erkender drab kone og tre børn · Lectio står pivåbent med informationer om gymnasielever · Medie: Tjetjenien opretter “KZ-lejre for homoseksuelle”

Vi har samlet dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

 

Minister: Aktindsigt er en sygdom i samfundet

Minister for miljø- og fødevarer, Esben Lunde Larsen (V), er blevet afsløret i en lydoptagelse fra et lukket møde, hvor han siger:

– Jeg mener, det er en sygdom i vores samfund, at der bliver søgt om aktindsigt i alt mellem himmel og jord. Og at man ikke har mulighed for i en proces, en arbejdsproces, og kan passe ting til, uden at det skulle opfattes som om, at nu vil man skjule noget, eller man vil ødelægge noget eller at man vil det ene eller det andet.

Aktindsigt hører under offentlighedsloven, og er den ret, der giver borgerne indsigt i, hvordan offentlige myndigheder forvalter penge og deres magt.

Ordene er faldet ved et møde, hvor Esben Lunde Larsen har sagt, at han selv vil bestemme, hvad offentligheden skal have at vide, når det gælder sager, som forhandles politisk:

– Jeg skal nok som minister offentliggøre det, der skal offentliggøres i forhold til vores politiske processer, sagde han på det lukkede møde med medarbejderne i Miljøstyrelsen. Han vidste dog ikke, at en af mødedeltagerne optog hans udtalelser og nu har videresendt dem til Politiken.

Avisen konfronterede Esben Lunde Larsen med udtalelserne, og hans forklaring lyder:

– Jeg forløb mig. Det er naturligvis offentlighedsloven og miljøoplysningsloven, der afgør, hvad der offentliggøres og hvornår.

Lydoptagelsen kommer kort efter, at Esben Lunde Larsen igen har været i vælten. Han har nemlig haft en række sager gennem det seneste år:

Blandt andet er han blevet anklaget for at have plagieret sin Ph.D. – en sag han dog blev frifundet for, fordi tekstkopieringen var i så små mængder, I sin tid som minister har Esben Lunde Larsen haft flere sager

Han har presset Trafikstyrelsen i en sag om vindmøller, der ville give hans familiemedlemmer en milliongevinst.

Han ignorerede eksperters advarsler om at ændre behandlingsplanen for svineinfluenza.

Han har nægtet at tage imod underskriftsindsamlinger fra borgere – simpelthen fordi.

I starten af denne uge blev han anklaget for at lyve for de andre partier om fiskerikvoter og nu senest udtalelsen om, at aktindsigt er en sygdom.

aktindsigt, miljø- og fødevareministeren, offentlighedsloven, esben lunde larsen, regeringen, venstre, minister, fiskerikvoter, svineinfluenza, mrsa, underskriftsindsamling
Minister: Aktindsigt er en sygdom i samfundet. (Foto: Polfoto)

Spillerbus angrebet med tre eksplosioner før fodboldkamp

Fodboldholdet Dortmund skulle have mødtes med AS Monaco, men kampen blev aflyst, fordi den ene spillerbus blev udsat for tre eksplosioner inden Champions League-kampen.

Dortmund-spilleren Marc Bartra blev ramt af flyvende glasskår, har brækket spolebenet i højre hånd og skal opereres.

– Bussen drejede ind på hovedvejen, da der var en kæmpe larm, en stor eksplosion. Efter eksplosionen krøb vi alle sammen i bussen. Alle som kunne lagde sig ned på gulvet. Vi vidste ikke, om der ville ske mere, siger Dortmund målmanden Roman Bürki til schweiziske medier, ifølge AFP og Ritzau.

Motivet for angrebet er stadig uklart, men der er fundet et brev, der måske kan pege i retning mod en gerningsmand.

Kampen blev aflyst og afvikles i stedet onsdag 12. april klokken 18.45.

marc bartra, dortmund, as monaco, fodbold, fodboldhold, fodboldkamp, spillerbus, champions league, eksplosion, sprængladning, bombe,
Dortmund-spilleren Marc Bartra er indlagt med flere skader efter tre eksplosioner gik af ved fodbolsholdets spillerbus. (Foto: Polfoto)

Far erkender sig skyldig i drab på sine tre børn og deres mor

En 38-årig far vil ikke svare på spørgsmål ved grundlovsforhør, men han erkender drab på sine tre børn og børnenes mor. Det skriver Ritzau.

Drabene foregik omkring klokken 7.30 tirsdag morgen, hvor faren skød en eller flere gange og stak ofrene med kniv flere gange i familiens hjem i Brønshøj i København.

Foruden at være sigtet for drab er manden sigtet for at have været i besiddelse af et ulovligt skydevåben og ammunition til det.

Læs også: Ekspert: Derfor vælger mænd at tage familien med i døden

Læs mere: DEBAT: STOP med at bruge ordet “familietragedie” om massemord

politi, blå blink
38-årig far har erkendt drabet på sin kone og tre børn. (Foto: Polfoto)

 

Lectio står pivåbent med oplysninger om gymnasieelever – også kendte og kongelige

Berlingske har undersøgt, om det er muligt at finde detaljerede oplysninger om gymnasieelever. Hovedparten af oplysninger, ligger bag et login, men når det kom til informationer om skemaer og skemaændringer, holdlister med navngivne kammerater og studie­rapporter, stod gymnasieplatormen Lectio pivåben.

Også med informationer på unge, der er en del af kongefamilien og kendte danskeres børn.

En ekspert vurderer, at platformen, der dagligt bruges af 100.000 gymnasieelever og deres gymnasielærere – 90 procent af danske gymnasier -, kan udgøre en sikkerhedsrisiko.

lection, gymnasier, gymnasieelever, gymnasielærere, sikkerhed, it, date, datasikkerhed, it-sikkerhed, informationer, oplysninger
Lectio er meget nem at trække detaljerede oplysninger om gymnasielever ud fra. (Foto: Polfoto)

Medie: Tjetjenien opretter “kz-lejre for homoseksuelle”

Mere end 100 homoseksuelle mænd i Tjetjenien er sendt til fængselslejre, hvor de udsættes for tortur, siger menneskerettighedsorganisationer til den russiske avis, Novaya Gazeta. Det skriver Berlingske.

Human Rights Watch og LGBT-netværket i Rusland har modtaget meldinger om, at de homoseksuelle udsættes for elektrisk stød, slag og bliver tvunget til at sidde på flasker.

Den tjetjenske leder, Ramzan Kadyrov, er voldsomt kritiseret internationalt for overgreb på menneskerettigheder, og for en konservativ fortolkning af Islam. En af lederens talsmænd afviser beskyldningerne og oplysninger med den begrundelse, at der simpelthen ikke findes homoseksuelle i Tjetjenien.

– Man kan ikke arrestere eller undertrykke folk, som bare ikke eksisterer i republikken. Hvis sådanne mennesker eksisterede i Tjetjenien, ville myndigheder slet ikke behøve at bekymre sig om dem, for deres egne familiemedlemmer ville have sendt dem et sted hen, hvorfra de aldrig ville vende tilbagesagde talsmanden Alvi Karimov til Interfax ifølge The Independent.

Kreml og Rusland støtter det tjetjenske styre og vakte selv opsigt da forbud mod “promovering af homoseksualitet” blandt unge kom frem for nogle år siden.

tjetjenien, Ramzan Kadyrov, tjetjenere, lgbt, menneskerettigheder, human rights watch, fængselslejre, kz-lejre, homoseksuelle,
Den tjetjenske leder, Ramzan Kadyrov, afviser, at der er fængselslejre for homoseksuelle i Tjetjenien af den årsag, at der ikke findes homoseksuelle tjetjenere ifølge ham. (Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·