Læs også:

Close

Jodel: DOs & DON’Ts på det populære, sociale medie kendt fra SKAM

Underholdning  | 

Det sociale medie Jodel vokser støt og vinder popularitet hos især unge. Vi har allieret os med en Jodel-superbruger, der kommer med sine bedste råd til nye Jodelere

Jodel er et socialt medie, der adskiller sig ved at være fuldkommen anonymt. Forestil dig et nyhedsfeed a la Twitter, men hvor der ikke er afsender på opslagene. Du kan både slå opdateringer og billeder op, og så kan du downvote, upvote eller svare.

Downvote bruges ikke som “synes ikke godt om”. På Jodel bruges downvote på spam eller upassende opslag, for efter fem downvotes bliver opslaget slettet helt fra Jodel.

Der er ikke nogen større mening med Jodel. Det er lavet til tidsfordriv, hvor du kan skrive en masse brainfarts – og måske netop derfor er mediet blevet så populært blandt især unge. Det kan også have noget at gøre med, at pigerne i tv-serien SKAM bruger Jodel i et afsnit i sæson 2.

Vi har allieret os med en – naturligvis anonym – moderator fra Jodel. Her er hendes råd til at navigere i og begå dig på det sociale medie:

DOs & DON’Ts på Jodel

DO: Tag til meetup! Der er ofte Jodel-meetups, hvor en bruger inviterer andre brugere via et opslag. Det kan være at mødes nede i hundeparken eller at invitere på øl. Jeg har været til flere meetups, og det er både hyggeligt og interessant at møde en masse forskellige mennesker fra sit nærområde.

DON’T: Ødelæg anonymiteten. Lad være med at skrive navne og telefonnumre. Jodel er et anonymt medie, så hvis du skal gøre noget, så laver du en Snapchat-bruger, som kun er til Jodel-brug, uden indhold af dit navn. Ellers bliver den slettet.

Du kan poste billeder, men ikke videoer på Jodel. De lægger sig på denne måde mellem de andre Jodels. (Foto: MDS)
Du kan poste billeder, men ikke videoer på Jodel. De lægger sig på denne måde mellem de andre Jodels. (Foto: MDS)
Du får kun opslag i dit feed, som er lavet i nærheden af dig. Er du for eksempel i København, ser du opslag fra Storkøbenhavn. Der er også en home town-funktion, hvor du vælger en by som din home town. På den måde kan du være ude at rejse og stadig følge med i, hvad der sker derhjemme.

Læs også: Sociale medier fordobler din risiko for at blive ensom

DO: Sæt dig ind i spillereglerne. Husk at læse reglerne, og lad være med at gætte på, hvem der skriver hvilke opslag. Det er anonymt, og du får det aldrig at vide alligevel.

DON’T: Nøgenhed. Lad være med at lægge billeder op, der viser hud, de bliver alle sammen anmeldt.

 

DO: Rid med på populær-bølgen. Bland selv-slik og mælkesnitter er yderst accepteret aftensmad. En perfekt avokado vil også få mange likes. På den måde er Jodel lidt ligesom Instagram. Bare uden filtre og redigering. Jodel er meget ægte.

DON’T: Fake ting. Kunstige negle, vipper og så videre er ikke materiale til Jodel.

Hvis du laver mange populære opslag med mange likes, får du point. Det kaldes karma. Når du opnår en vis portion karma, bliver du moderator og kan slette opslag, andre har anmeldt.

Læs også: #YAS: Det mærkelige udtryk, der bliver brugt på sociale medier

DO: Post originalt indhold. Har du dummet dig Bridget Jones-style eller observeret noget grineren? Jodel er stedet! Det er også her, du kan komme af med de platte onkel-jokes, der opstår i dit hoved. Ingen kan jo se afsenderen.

DON’T: Tag æren for andres jokes. Du må ALDRIG, ALDRIG, ALDRIG reposte en joke, uanset om du har fundet den på Facebook eller lignende. Det er SÅ dårlig karma og straffes af de andre brugere.

Hvor meget kemi er der i din mobiltelefon? Og er det farligt? (Foto: All Over)
What!? Der er en Jodeler, der har skrevet om en lækker kvinde med læderjakke, solbriller og messy bun! (Foto: All Over)

DO: Respektér den specielle tone. Jodel er et helt specielt univers, hvor der er plads til alle, der respekterer andre. Vær en god kammerat og hav selvironi, når du som ny bruger bliver drillet lidt.

DON’T: Ødelæg joken. Vi har vores egne regler, interne jokes og ting, vi bilder nye brugere ind. Og det stopper aldrig. Hvis nogle prøver at være ærlige og fortælle sandheden, bliver det downvoted, så det forsvinder fra Jodel. Det er en del af legen, at der er plads til at drille nye brugere.

Du kan – trods rygterne – ikke betale med karma. 7 Eleven har fået virkelig mange henvendelser fra folk, der fejlagtigt havde den opfattelse, at de kunne få gratis pølsehorn, hvis de kunne fremvise 10.000 karmapoint.

Læs også: Brug de sociale medier til at styrke din karriere

DO: Lav popcorn. Som alle andre steder opstår der drama i nogle opslag. De kaldes gates og er god underholdning.

DON’T: Sæt bogmærker overalt. Lad nu være med at sætte bogmærker og skrive tilfældige kommentarer i gates. Upvote i stedet alle de kommentarer, du har læst, så du kan følge med, og vi andre ikke skal drukne i dine bogmærker.

 

DO: Upvote gode opslag. Upvote ALTID opslag, du godt kan lide, uanset om du synes, det er trist eller godt. Upvotes er ikke det samme som “vild med” eller lignende, de er en måde at vise andre, at her er et interessant opslag.

DON’T: Downvote negative opslag. Downvote er IKKE and I REPEAT: Det er IKKE en “dislike” knap. Det er en spam-markering. Får en Jodel – 5 på grund af downvotes, så forsvinder den, og så er den ude af Jodel-systemet for altid.

Apple erkender fejl i iPhone 6S – Har du den?
Hvem gemmer sig bag opdateringerne på Jodel? You’ll never know … (Foto: All Over)
Hashtags lader dig navigere rundt i gamle opslag. #bestofjodel viser gode tidligere shitstorms eller “gates”.

DO: Gå på Tinder, hvis du søger sex. Jodel er ikke et scoresite og bliver det aldrig.

DON’T: Vær klam. Lad være med at skrive “Hvem giver et BJ?” eller “Ville ønske, der lå nogen i min seng *slesk smiley*”.

 

Har du nogle gode Jodel-tips?

· Mere fra samme kategori ·