Læs også:

Close

Klumme: Kan vi droppe lighedstegnet mellem sundt og glutenfri?

Sundhed  | 

Emilie spiser glutenfri mad, men der er ikke for at være sundere. Det er en nødvendighed for hendes helbred

Lad det være sagt med det samme: Jeg har absolut intet imod alle jer, der spiser glutenfrit! Jeg bliver dog lidt ked af det, hver gang jeg hører folk sætte lighedstegn mellem sundhed og en glutenfri diæt.

Emilia med en hjemmelavet, glutenfri pandekage. (Foto: Privat)

Jeg kan svare helt kort på, hvorfor jeg spiser glutenfrit: Jeg har cøliaki, som er en tarmsygdom, der bevirker, at jeg ikke kan tåle proteinstoffet gluten. Hvis jeg spiser en rugbrødsmad, går der ikke lang tid, før det står ud af begge ender. For mig er det derfor ikke et valg at spise glutenfrit, det er en nødvendighed!

Jeg har den opfattelse, at flere og flere spiser glutenfrit, og hvis man har cøliaki, skal man endelig fortsætte med det. Men hvis det bare er for at spise sundt, gør man virkelig tingene besværlige for sig selv, og den glutenfri kost er ikke noget, der batter på sundhedskontoen.

En glutenfri kage, som aldrig har set skyggen af at være sund og fedtfattig. (Foto: Privat)

Når det nu ikke giver point på sundhedskontoen at spise glutenfrit, har jeg stillet mig selv spørgsmålet: Hvorfor begynder så mange at spise glutenfrit lige nu?

Her kan jeg kun gætte, og mit bedste bud er, at man oplever velvære, hvis man pludselig skærer hvidt brød ud af sin kost. Og når man begynder at være bevidst om, hvad man spiser, tror jeg også, man automatisk kommer til at spise sundere, qua at man måske lige tænker sig om en ekstra gang, inden man spiser et stykke kage på arbejdet.

Jeg er såå dødmisundelig på jeres rugbrødsmadder!

At spise glutenfrit er dog noget mere omfattende end at bare skære det hvide brød og kagen fra, for hvis man gør dét, kan jeg godt forstå, at man oplever at få en sundere krop. Det, man måske ikke lige tænker på, er, at rugbrød og den lækre salat med speltkerner også skal skæres fra, og det er bestemt ikke ting, man skal prøve at undgå, hvis man gerne vil leve sundt.

Til alle jer, der kan tåle gluten: Jeg er såå dødmisundelig på jeres rugbrødsmadder! Der er masser af gode sager i rugbrød for jer med raske tarme!

Spiser jeg sundt fordi jeg ikke spiser gluten?

NEJ, og jeg kan ikke sige det højt nok!!

Jeg kan selvfølgelig ikke bare sige nej, uden at begrunde hvorfor. Derfor har jeg undersøgt sagen lidt, og her min konklusion.

Lækre glutenfri vafler, opskriften er på vej her til siden! (Foto: Privat)

Mange af de glutenfri produkter er ikke spor sunde

Uden at være ekspert på området ved jeg, at mange produkter i ”fri-for-gluten”-kategorien er fyldt med stivelse. Dette gælder selvfølgelig ikke alle produkter, som for eksempel brød, pasta, kiks og den slags, som man efterhånden kan få i glutenfri varianter.

For at gøre disse produkter glutenfri bruger man forarbejdet mel, hvor gluten er trukket ud, og i denne proces ryger mange fibre, vitaminer og mineraler væk, så det, der er tilbage, er stivelsen, som umiddelbart ikke er specielt sundt for kroppen.

Mange af de glutenfri produkter er således ikke spor sunde, og kalorieindholdet er også ofte højere end i almindelige produkter. Derfor giver det kort sagt på ingen måde mening at spise disse produkter, hvis man vel at mærke godt kan tåle gluten. Som en ekspert på området, en der har smagt alle disse produkter, kan jeg sige, at det heller ikke er den store kulinariske oplevelse, man går glip af 😉

Sådan ser en typisk glutenfri madpakke ud for mig. Find opskriften her. (Foto: Privat)

Bare for at skære helt ud i pap, at der ikke kan sættes lighedstegn mellem glutenfrit og sundhed, vil jeg lige nævne et par ting, der er glutenfri, men bestemt ikke sunde (kun sunde for sjælen i moderate mængder):

En burger fra McDonald’s (den kan fås med glutenfrit brød), pommes frites, chips, slik, chokolade, is, flødeboller med marcipanbund – og jeg kunne blive ved. For en god ordens skyld vil jeg lige sige, at det ikke alle versioner af de ovennævnte produkter, der er glutenfri.

Spis det, du får det godt af at spise

Så hvis man oplever at have en sundere krop, når man spiser ”glutenfrit”, så er det måske bare, fordi man prøver at undgå det hvide mel og bliver mere bevist om, hvad man spiser, og derfor skruer op for den sunde fornuft og spiser sundere. Skær hellere ned på det hvide mel og sukker, hvis du har et ønske om at leve sundt. En speltsalat har aldrig været og vil aldrig blive synderen, du skal skære fra, hvis du har en sund og rask tarm.

Amerikanske pandekager. Mums! (Foto: Privat)

Så spis det, du får det godt af at spise, og hvis du får det godt af at spise glutenfrit, skal du endelig bare blive ved med det. Bare du husker, at gluten absolut ikke er et usundt proteinstof, det er måske bare det hvide brød, der ikke giver dig så meget energi.

For min skyld kan vi alle leve vores liv, som vi vil, bare vi gør det på et oplyst grundlag. Min pointe er, at vi godt kan slette lighedstegnet mellem at leve sundt og at leve glutenfrit.

Og helt seriøst: Er det ikke træls at gøre sig umage for at leve sundt og så slet ikke at være det?

 

· Mere fra samme kategori ·