Læs også:

Close
Der er over dobbelt så stor risiko for depression, hvis din mandlige kollega tjener mere end dig. (Foto: All Over)

Forskning: Klar sammenhæng mellem lønforskellen og syge kvinder

Nyheder  | 

Lønforskellen mellem mænd og kvinder har en negativ effekt på kvinders risiko for angst og depression, viser forskning

Selv om der er udviklet lovgivning og en kultur på arbejdspladsen, der mindsker sexistisk adfærd og mandschauvinistiske holdninger, så fortsætter uligheden i form af lønforskellen.

Forskning fra blandt andet Columbia University viser, at kvinder ikke bare tjener færre penge, de bliver også sygere af at få lavere løn end mænd med samme job – en sandhed, der er bevist adskillige gange.

– Disse strukturelle faktorer er indlejret i den institutionalle struktur på arbejdspladserne, hvilket gør dem vanskeligere at anerkende som diskriminerende, siger Jonathan Platt fra Epidemiologisk afdeling på Columbia University.

Det er både kvinders mentale og fysiske helbred, der påvirkes negativt af diskriminationen – udover at de selvfølgelig er fattigere, fordi de er lavere lønnet. Det skriver Broadly.

Over dobbelt så stor risiko for depression ved ulige løn

Undersøgelser fra Europa, USA og Australien viser en lønforskel mellem 13 og 23 procent for mænd og kvinder ansat i samme fuldtidsstilling, og nu har forskere altså også set på, hvad det store spring gør ved de lavere lønnedes sundhed.

Læs også: Der er desværre meget at kæmpe for på Kvindernes Kampdag

Forskerne forudsagde, at kvinder, der er berørt af lønforskellen er mere tilbøjelige end mænd til at opfatte negative oplevelser på arbejdspladsen som et resultat af deres egne evner end af kønsdiskrimination. Den tankegang fører med stor sandsynlighed til depression og angst.

lønforskellen. Der er over dobbelt så stor risiko for depression, hvis din mandlige kollega tjener mere end dig. (Foto: All Over)
Der er over dobbelt så stor risiko for depression, hvis din mandlige kollega tjener mere end dig. (Foto: All Over)

– Vi kan se, at når en kvindes indkomst er mindre end hendes mandlige modstykkes, så er hendes risiko for depression og angst signifikant højere end hos mænd, fortæller Jonathan Platt.

Resultaterne af forskningen viser, at kvinderne som følge af lønforskellen er op til to gange mere tilbøjelige til at blive diagnosticeret med angst, end mændene er. Omvendt bliver risikoen for depression mindsket markant hos kvinder, der tjener mere end deres mandlige kolleger, hvorimod den bliver 2,5 gange større, hvis hun får en lavere løn end en mand i samme stilling.

Læs også: Kvinder, I har sidste arbejdsdag i dag

Skal kvinder have løn for husarbejde?

Løsningen er både enkel og indlysende, hvis du spørger Jonathan Platt. Det handler om at anerkende kvinders arbejde.

– Den rigtige løsning er at kigge på, hvor den institutionelle diskrimination kommer fra og at give mænd og kvinder samme løn for det samme arbejde. Det vil ikke bare sige at betale samme løn til kvinder og mænd med samme kvalifikationer i det samme job, det vil også sige, at man skal vurdere kvinders arbejde lige så højt som mænd i andre professioner.

– Jeg mener, at opgaver i hjemmet bør give løn. Mænd og kvinder kan opdele arbejdet mere ligeligt, eller kvinder kan blive betalt for det.

Du kan læse de tre studier her, her og her.

lønforskellen. Der er demonstration for ligestilling i Aarhus og mange andre byer. (Foto: All Over)
Hvor længe skal vi vente på lige muligheder, lige løn og ligestilling? (Foto: All Over)

Den samme, gamle sang

Vi har tidligere på MY DAILY SPACE skrevet, at selv om kvinder og mænd har samme uddannelsesniveau, tjener kvinder markant mindre end deres mandlige modstykker.

Ekspert Birgitte Baadegaard forklarer også, hvor forskelligt det samme CV bliver bedømt, alt efter om der står navnet på en mand eller en kvinde i hjørnet. Hun mener også, at den dårligere behandling af kvinder går ud over arbejdspladserne selv – og sidste år fortalte World Economic Forum, at ligestillingen i Danmark er gået i stå.

Det betyder, at vi ikke kan forvente økonomisk ligestillingen før år 2186, altså om 170 år.

Til gengæld skal vi vente 37 år på, at der er lige mange mandlige og kvindelige chefer.

Du kan læse mere om emnet her: #Ligestilling

· Mere fra samme kategori ·