Læs også:

Close

MORNING SPECIAL: 10-årsdagen for rydningen af Ungdomshuset

Nyheder  | 

Det er 10 år siden, at Ungdomshuset på Jagtvej 69 blev ryddet, og det legendariske hus revet ned. Grunden har stået tom siden, men nu skal der bygges hjemløseboliger. Men såret fra den historiske dag er lige så stort i dag, som det var den 1. marts i 2007

I dag er det ti år siden, at politiet ryddede Ungdomshuset på Jagtvej nr. 69.

Selvom mange år er gået, er såret stadig lige akkurat så åbent for de mange unge, der mistede deres hus i dag, som det var dengang.

Vi ser tilbage på Jagtvej 69′ historie og de dage, der efterladte et stort hul i Nørrebro, i København og i manges hjerter.

MY DAILY SPACEs nyhedsredaktør var med til demonstrationen på tiårsdagen for rydningen. Du kan læse hendes reportage her: Intet glemt – Intet tilgivet: Reportage fra 10-års demonstrationen for Ungdomshuset på Jagtvej 69

Brand i gaderne. (Foto: Polfoto)

Huset for dem, der ikke passer ind

Oprindeligt blev huset indviet i 1897, som Folkets Hus og var et forsamlingshus for arbejderbevægelsen. Huset lagde lokaler til den anden internationale kvindekonference i 1910, hvor kvindernes internationale kampdag blev grundlagt, men stod tomt fra 1960 , fordi arbejderbevægelsen flyttede lokaler til det, der i dag er kendt som musikhuset Vega.

I 1982 fik BZ-Brigaden overrakt huset af Københavns Kommune, og som tak smed de en spand vand i hovedet på overborgmester Egon Weidekamp til indvielsen af huset. For godt gav myndighederne BZ’erne et hus, men gruppen ville vise, at de ikke respekterede autoriteter. 

BZ’erne holdt fester, koncerter og debataftener og Ungeren på Jagtvej 69 blev Københavns centrum for punk. I 1996 blev husets indre raseret af en brand og det kom frem, at der var et stort problem med svamp og råd i bygningens trækonstruktion. Husets brugere reparerede selv bygningen.

Læs også: Anna-Lena var nazist – nu hjælper hun flygtninge

Ungdomshuset, inden det blev revet ned. (Foto: Polfoto)

Huset skulle sælges

Efter et overfald på Pia Kjærsgaard på Nørrebro i 1998, begået af autonome, som brugte Ungeren, krævede Søren Pind, at stedet blev lukket. Det gjorde det ikke, men blev i stedet sat til salg og solgt til Human A/S, der kort efter blev overtaget af frikirken Faderhuset.

I flere år kæmpede Ungdomshusets brugere om brugsretten mod Faderhuset, men tabte.

Faderhusets frontfigur Ruth Evensen. (Foto: Polfoto)

De kom fra oven

Den 1. marts 2007 trængte politiet og militæret ind i huset gennem taget, og via containere, der blev løftet af kraner imens der blev sprøjtet skum ind i huset og brugt tåregas.

Politi og militær trængt ind i Ungdomshuset fra oven. (Foto: Polfoto)

De unge kæmpede med myndighederne på Nørrebrogade, Fælledvej, Jagtvej og på store dele af Christianshavn, hvor de byggede vejblokader, kastede med brosten og flasker foruden at vælte og afbrænde parkerede biler. Der var ild i Nørrebro.

Der var ild i Nørrebro. (Foto: Polfoto)

Kampene tog af i løbet af natten, men i løbet af den 2. marts var der demonstrationer rundt omkring i København.

Hen på aftenen tog en gruppe til Sankt Hans Torv på Nørrebro, hvor der igen blev kastet med flasker og brosten mod politiet, og kort efter blev der sat ild til containere og biler på torvet og ved Christiania. Christianshavns Gymnasium blev også raseret.

Læs også: MORNING NEWS: Politi rydder nyt ungdomshus efter demonstration

Der var voldsomme kampe mellem politi og unge. (Foto: Polfoto)
Den 5. marts begyndte nedrivelsen af Ungdomshuset, og folk samledes for at se nedrivningen med egne øjne. Der blev også lagt blomster ved Nørrebros Runddel.
Man forsøgte at beskytte nedrivningsfirmaerne og personalet ved at maskere dem, men flere blev identificeret og  flere af virksomhederne, blev efterfølgende udsat for hærværk og telefontrusler.
Der blev lagt blomster ved Nørrebros Runddel, da området rundt om huset var afspærret i flere dage. (Foto: Polfoto)

Den 18. maj meddelte Faderhuset, at de ville bygge et nyt hus på grunden, men det er aldrig sket. Grunden blev senere solgt til Udviklingsselskabet. De unge fik et nyt hus på Dortheavej i Nordvest-kvarteret 18. oktober 2008.

Ground 69, som den tomme grund populært kaldes, har stået tom siden. Det er ti år siden i dag.

Se også: #AldrigDinSkyld – demonstrationer mod voldtægt over hele landet i dag

Hullet efter Jagtvej 69 har stået gabende tomt de sidste ti år. (Foto: Polfoto)

Hjemløseby og æblemosteri

I sidste uge kom det frem i Politiken, at man vil bygge en tidsbegrænset landsby for hjemløse på Ungdomshus-grunden.

Det er Projekt Vendepunktet, der driver natherberg for hjemløse, der står bag projektet på Jagtvej 69, og melder, at de er langt i planerne om en containerlandsby med værksteder, grønsagsdyrkning, café og andre aktiviteter for unge hjemløse. Senere skal stedet være ungdomsboliger.

Ungerens motto: Intet glemt – Intet tilgivet. (Foto: Polfoto)

Selvom projektet er sympatisk, er de unge fra Jagtvej 69 ikke solgt på ideen, og i en pressemeddelelse slår Ungdomshuset på Dortheavej fast, at planerne “oser langt væk af at være et projekt der, under påskud af at skulle hjælpe byens udsatte unge, i stedet bliver brugt som et behændigt forstadie til et egentligt kommercielt byggeri på Jagtvej 69”.

Politimuseet mener stadigvæk, at det er for tidligt at lave udstillingen om de dage, hvor København var i krig. Noget kunne tyde på, at museet har ret.

I hvert fald demonstrerer brugerne bag Ungdomshuset i dag på tiåret for den voldsomme rydning af Jagtvej 69. Som altid med sloganet;

“Intet glemt – Intet tilgivet”.

https://www.youtube.com/watch?v=sM9aeRB5wL0

Kilder: DR, TV2, Jyllands-Posten, Berlingske, Arbejderen, Information, TV2Lorry, Politiken, Berlingske, Gaffa, Berlingske og Politiken.

· Mere fra samme kategori ·