Læs også:

Close
houzz lys

5 eksperter udtaler sig: Sådan udnytter du dagslyset i hjemmet

Bolig  | 

Årets mørkeste måneder er snart helt overstået – yeah! Endelig skal vi have mere lys i hverdagen. Men hvordan byder vi dagslyset indenfor i vores hjem og bruger det optimalt på en nem og simpel måde?

Amanda Strömberg, Houzz.dk

Vi bruger langt størstedelen af vores liv indendørs, og det betyder, at vi især i vintermånederne går glip af det naturlige dagslys, hvilket har vist sig at have stor indflydelse på vores velvære, indlæringsevne og produktivitet. I en diskussion på Houzz’ svenske forum understreger adskillige brugere vigtigheden af godt lysindfald i hjemmet – men hvordan er det lige, man får det?

Vi har spurgt fem eksperter – og her fortæller de, hvordan man kan bruge henholdsvis vinduer, farver, belysning og møblering til at lyse hjemmet op i vintermånederne.

Trine Lundager

Det kan vinduer gøre

Hvilken type vinduer skal man vælge, hvis man vil maksimere lysindfaldet?

– Forskellen mellem almindelige facadevinduer og tagvinduer er, at et tagvindue giver tre gange mere dagslys end et traditionelt, lodret vindue. Gennem det lodrette trænger lyset faktisk kun 1,5-2 meter ind i rummet, fortæller Josefina Hertzman fra Velux.

Hvor skal vinduerne placeres?

– Placeringen af et tagvindue afhænger af vinden i området og selvfølgelig af, hvad man vil opnå med det. Vil man maksimere privatlivet, have mere udsyn eller oplyse rummet? siger Josefina Hertzman og uddyber:

– Dagslyset fra nord er køligt og blødt, fra øst og vest er det mere varmt og gyldent, og fra syd er det stærkt og skarpt.

Hvor mange vinduer bør man have?

– En anbefaling lyder, at man bør have vinduer svarende til mindst 10 procent af gulvarealet, men det, synes vi nu, er alt for lidt, siger Josefina Hertzman.

 

Vardagsrum

 

Homestyling

LÆS OGSÅ: USÆDVANLIGT LYSINDFALD – 10 VILDE VINDUER

 

LIVING ROOM

Det kan farver gøre

Hvordan hænger lysindfaldet sammen med farvevalget?

– Lys påvirker bestemte pigmenter på en måde, der får farver til at opleves forskelligt, forklarer Annika Karlsson fra Caparol.

Malin Lind fra Victrix inredarna siger:

– Hvis man for eksempel har en antik dør i køkkenet, kan den hurtigt gå hen og se nærmest grå ud, når vi nærmer os oktober. Det er fordi, lyset udenfor bliver koldere, end det ellers er i sommermånederne.

Så hvilken nuance skal man vælge, hvis man vil have hjemmet til at føles lyst? 

– Jamen man kan skam godt “narre” øjet ved eksempelvis at indarbejde en gul nuance, som giver associationer til sollys. Men det kan sagtens være, at det ikke passer til resten af indretningen, og så er det om at finde et kompromis, siger Annika Karlsson.

Hvilken type farve er bedst, når man går efter en lys indretning?

– På væggene synes jeg, man skal holde sig til en mat type maling. Det giver nemlig rummet et blødt, afrundet udtryk, når sollyset rammer, siger Malin Lind.

Hvor skal der males?

– Mal loftet hvidt, og overvej så, om gulvet kunne bruge noget farve – en vis tyngde i gulvhøjde kan få rummet til at føles mere luftigt, siger Annika Karlsson.

– Du kan helt sikkert også male gulvet lyst, hvis du vil. Men jeg synes generelt, det giver en flot kontrast, når man har et mørkere gulv i kombination med lyse lofter og vægge, siger Malin Lind.

 

Karlavägen 82

 

Kök efter renovering

 

Det kan belysning gøre

Findes der belysning, der kan erstatte dagslyset?

– Nej, den dag i dag findes der ikke kunstig belysning, der kan imitere dagslys, og derfor er det så vigtigt at planlægge placeringen af vinduer med henblik på optimalt lysindfald. Dog findes der en speciel slags paneler, der opfanger og leder sollyset helt ind i eksempelvis mørke lagerlokaler uden vinduer, siger Kenny Breid, AWJ Elteknik og uddyber:

– Men der sker rigtig meget inden for belysning – bare inden for det seneste år har adskillige producenter for eksempel valgt at satse på belysningselementer, hvor farvetemperaturen falder i takt med, at man dæmper lyset. Det betyder, at pærerne ved fuld styrke lyser med 2700 kelvin og ved laveste med 2000.

– Under 3300 kelvin er lyset varmt og fungerer godt som indendørsbelysning. Fra 3300 til 5300 er lyset neutralt og hvidt, hvilket er praktisk på kontorer, i industrisammenhænge og udendørs, fortæller han om den lysbestemte måleenhed.

– Det har vist sig at være ekstremt vigtigt med god lysstyrke (lux) i løbet af en arbejdsdag, siger Kenny Breid.

– For hvis man arbejder på et kontor med utilstrækkelig belysning, kan man opleve overanstrengte øjne, hovedpine og spændinger i nakke, skuldre og ryg.

 

Steel Screen Project

 

LÆS OGSÅ: 12 VINDUESTRICKS TIL BADEVÆRELSET – MASSER AF LYS, MEN OGSÅ PRIVATLIV

 

Hvordan placerer man belysningen optimalt?

– Når man placerer belysning i hjemmet, drejer det sig om at fremhæve de enkelte rum samt at fokusere lyset omkring områder, hvor det er nødvendigt. Helt grundlæggende skal der være god basebelysning, hvilket betyder naturligt lysindfald kombineret med spredte lysarmaturer. Derefter gælder det om at oplyse arbejdsområder – eksempelvis i køkkenet, omkring spejle og ved skrivebordet.

– Her er det afgørende at sørge for, at belysningen ikke blokeres af dig selv eller diverse genstande. Til sidst gælder det om at fremhæve detaljer som malerier, pyntegenstande, vægflader og bogreoler. Det er dette sidste trin, der forbedrer selve indtrykket af hjemmet. I øvrigt er det altid en fordel, at der er lysdæmpere på lamperne, så man kan tilpasse stemningen.

 

Historic House

 

Trine Lundager

 

Det kan møblering gøre

Kan man bruge indretningen til at maksimere lysindfaldet? 

– Selvfølgelig kan du det. Start med at holde områderne omkring vinduerne så rene som muligt. Altså undgå høje planter i vindueskarmen og tunge, mørke gardiner. Og så må du ikke undervurdere effekten af nyvaskede vinduer – det giver virkelig lyset et løft. Du kan naturligvis stadig have gardiner, bare du vælger nogle lyse tekstiler og hænger dem, så de kan trækkes helt fra og ikke blokerer for vinduet, forklarer Ingeborg Andersson fra Inbe | Inredning & Visual Merchandising.

 

Scandinavian Home Office & Library

 

Nynäsvägen

 

LÆS OGSÅ: SÅDAN FÅR DU DET BEDSTE LYS UD AF SPOTS

 

Hvordan skal møblerne generelt placeres, hvis man vil optimere dagslyset?

– Undgå som udgangspunkt at placere store, højryggede møbler såsom lænestole, foran vinduet. Et stort, lyst gulvtæppe gør underværker, især når der er godt med plads omkring vinduet, for så kan lyset trænge ind og reflektere sig i tæppet, siger Ingeborg Andersson.

Hvad er dit allerbedste råd, når det kommer til veloplyst indretning?

– Drys med detaljer og materialer med blanke overflader – de reflekterer nemlig dagslyset. Man kan eksempelvis hænge spejle på væggene eller en smuk krystallysekrone fra loftet. Men også gennemsigtigt glas, altså i form af vaser, vitrineskabe og så videre. Det reflekterer lyset smukt og praktisk, lyder rådet fra Ingeborg Andersson.

 

Eklektisk Dagligstue

 

Houzz Tours Ditte Gimm Hansen

houzz

Læs også:

Sådan bliver Oscar-statuetterne til

Oscar 2016

 

Indret med pasteller

kähler mano

· Mere fra samme kategori ·