Læs også:

Close

Husk dette, når du ikke tør bede om en doggy-bag på restauranten

Nyheder  | 

Når du ikke spiser op på restauranten, bliver dine rester smidt ud – og det er synd og skam for maden, miljøet og din pengepung. Så grib fat i din doggy bag og læs, hvor let det er at undgå madspild, når du spiser ude

Hvert år smides 700.000 tons mad ud i Danmark. 44.000 tons af den mad kommer fra restauranter, cafeer, hoteller, institutioner og storkøkkener.

En måde at mindske madspild på er at tænke over, hvordan vi bruger vores mad. Rester er for eksempel ikke en dårlig ting derhjemme, og det samme gælder, når du er på restaurant. Bare at bede om en doggy bag med din overskydende mad kan række langt.

Du nedsætter madspild, har lækker restaurantmad til frokosten eller aftensmaden dagen efter, og du sparer penge.

Men du kan også gøre mange andre ting, og derfor har Danmarks største frivillige organisation mod madspild, Stop Spild Af Mad, udarbejdet en guide til, hvordan du kan nedsætte dit madspild, når du er ude at spise.

Og husk: Lidt er bedre end ingenting. Du behøver ikke kaste dig ud i alle rådene med det samme, men byg det stille og roligt op.

Læs også: Stop Spild af Mad-grundlægger: Madspild skal ikke blive en industri

Dine rester på restauranten kan blive en lækker frokost dagen efter. (Foto: All Over)
På verdensplan er der 1,3 milliarder tons mad, der smides ud hvert eneste år. Mad, der kan brødføde 3 milliarder mennesker. Det er da skørt, når der samtidig er 925 millioner af verdens syv milliarder mennesker, der sulter.

Gå uden om buffeten

Buffet er en madspildsfælde uden lige, så bestil hellere enkelte retter fra a la carte menuen.

Hvis du alligvel ikke har andre muligheder end buffeten, så kan det være en god ide at lægge ud med små smagsprøver. Så ved du bedre, hvad du vil have, når du går op næste gang.

Brug mindre tallerkener, hvis du kan. Mindre tallerkener ser mere fyldte ud, du levner mindre, og du er ikke i fare for at overspise. Og du kan jo altid gå flere gange.

Tag alt, hvad du kan spise, men husk at spise alt, du tager.

Gå uden om buffeten, hvis du kan. Ellers så husk, at du kan tage flere gange, så du behøver ikke fylde på tallerkenen. (Foto: All Over)
Behovet for mad bliver ikke mindre, for det anslås, at vi bliver ni milliarder mennesker i 2050. De skal også have mad, og den globale fødevareproduktion skal stige med 70 procent for at nå det behov.

Spørg ind til portionerne

Når du bestiller a la carte, så spørg tjeneren om størrelsen på portionen, inden du bestiller. På den måde er det nemmere at beslutte, om du kan spise op, eller om portionen er stor nok til dig.

Du kan også vælge at bestille to forretter i stedet for en hovedret.

Tag alt, hvad du kan spise, men husk at spise alt, du tager.
Spørg om portionsstørrelsen, hvis du ikke vælger buffet. (Foto: All Over)

Bed om en doggy bag

Selv om doggy bags i mange år har været et udenlandsk fænomen, så er der flere og flere spisesteder, der har indført dem, så man kan tage maden med hjem.

Tjenerne tilbyder dem gerne. Har spisestedet ikke doggy bags, så kan de bestille dem helt gratis på Stop Spild Af Mad.

Vil du vide mere, kan du søge viden og inspiration på Stop Spild Af Mad og Madspild.dk. Du kan også læse bogen “Stop Spild Af Mad – En kogebog med mere” af Selina Juul.

Vær ikke bange for at bede om en doggy bag eller en to go-æske. (Foto: All Over)

· Mere fra samme kategori ·