Læs også:

Close

Johanne har åbnet Danmarks første veganske supermarked: Det skal være let

Sundhed  | 

Johanne lever en grøn hverdag. Men hvordan er det at være veganer i Danmark? Og hvordan startede interessen for et kødløst liv? MY DAILY SPACE har talt med den 24-årige blogger, der står bag Danmarks første veganske supermarked

Johanne Mosgaard er 24 år, bor i Nordjylland og arbejder som hovedpersonen bag veganer-bloggen englerod.dk. Johanne blev ikke veganer fra den ene dag til den anden, interessen for et kødfrit liv begyndte allerede i en ung alder.

– Da jeg var 13 år, så jeg en dokumentar om dyretransport. Jeg var hestepige og har af den grund aldrig haft lyst til at spise hestekød. Efter jeg så dokumentaren, stoppede jeg med at spise pattedyr, og da jeg flyttede hjemmefra, blev jeg helt vegetar. Et års tid senere droppede jeg også mælk og æg, da jeg igen så en dokumentar om, hvordan dyrene har det i mælke- og æggeindustrien. Så jeg blev først og fremmest vegetar og senere veganer af etiske årsager, fortæller den grønne kvinde.

Da Johanne bliver spurgt, om det var svært at ændre sin livsstil så markant, er svaret klart.

– Jeg havde ikke lyst til at spise det. Jeg har aldrig været den store kødelsker, så den del gik ret let. Hvis jeg en dag skulle savne kød, så findes der så mange veganske alternativer, og hvis jeg har lyst til en pølse på grillen, så køber jeg jo bare den veganske udgave, siger Johanne.

Johanne elsker at lave nye bud på plantebaserede opskrifter. (Foto: Englerod.dk)

Som kødspiser ved man, at kød er med til at give kraft og smag til middagsbordet. Men hvordan lærer man at lave mad uden kød, æg og mælkeprodukter? I begyndelsen levede Johanne af mange af de samme retter, men det ændrede sig lige så stille.

– Først spiste jeg meget de retter, som jeg også lavede tidligere, for eksempel. lasagne, men her erstattede jeg kød med linser eller bønner. I dag spiser jeg dog meget mere varieret. For det meste prøver jeg mig frem med forskellige grøntsager, laver lækre salater, gryderetter med masser af grøntsager, supper og meget mere, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: Stefanie tester: Datingapps i USA vs. Danmark

Danmark har været bagud

Normalt er det kun fantasien, der kan sætte grænser for madlavningen, men udvalget af kød-, æg-, og mælkeerstatninger er i Danmark alarmerende dårligt i forhold til resten af Europa, og det er også en forhindring.

– Udvalget er svært bagud i forhold til vores tyske og svenske naboer. Det er blandt andet også derfor, at jeg nu har åbnet mit eget supermarked – GreenOS. Der er kommet lidt i de større supermarkeder, men skal man holde grillfest, skal man de fleste steder i landet køre langt efter veganske pølser, forklarer den 24-årige aalborgenser.

I januar åbnede Johanne online-supermarkedet GreenOS.dk sammen med Mark Urban, ejer af den populære tøj- og webbutik Streetammo. Sammen ønsker de at gøre de veganske og vegetariske muligheder for danskerne større, og de har importeret varer fra både Europa og Amerika.

 

Her er én af Johannes opskrifter. Veganske chicken wings. (Foto: Englerod.dk)

 

– Med GreenOS ønsker jeg at gøre alle veganske varer tilgængelige ét sted og ovenikøbet sendt lige til døren. Så behøver folk ikke rende rundt i tre til fire forskellige supermarkeder for at finde for eksempel tofu og gærflager. Der skal være noget for alle. Både for folk, som har lyst til veganske alternativer til pølser, pålæg og ost, og for folk, som ønsker sig økologiske råvarer og helseprodukter.

Indholdet i det veganske onlinesupermarked er ikke kun for veganere. Det er for alle med interesse for grøn mad, selv om ethvert produkt, du finder i webshoppen er vegansk.

Ingen løftede pegefingre

Johanne vil hjælpe danskerne til at tænke vegansk, og udover at have lavet Danmarks første veganske supermarked, så er Johanne Mosgaard også forfatter til to veganske kogebøger – Grønskolling og Grøn Grillfest. Hun ønsker at være med til at sprede et positivt budskab. Det gør hun ved at dele masser af opskrifter på farverig og nærende vegansk mad både på bloggen og i bøgerne.

– Der er ingen løftede pegefingre, men masser af inspiration til grønne retter, som folk kan bruge lige, som de har lyst til. Mine bøger indeholder ikke erstatningsprodukter, men er fuld af nærende grøntsagsmad. Dermed ikke sagt, at jeg ikke nyder en vegansk grillpølse om sommeren eller en vegansk færdigret på travle dage, men min kost består primært af farverig grøntsagsmad.

Johannes nye kogebog udkommer i foråret 2017.

LÆS OGSÅ: Den amerikanske oplevelse: Et vaskeægte frat party

(Artiklen fortsætter under billedet)

Fordomme og fordele

Den 24-årige madblogger er gift og har masser at støtte på hjemmefronten til sin veganske livsstil. Men det er et andet billede, hun ser, når hun møder folk ude i det danske samfund.

– Du drømmer ikke om, hvor ofte jeg bliver udspurgt om min livsstil. Ikke af interesse, men af folk, der skal komme med dumme kommentarer. Det skete mest i starten, og jeg tog kommentarerne enormt personligt. I dag er jeg ligeglad med den slags, men jeg forstår stadig ikke folk, der kan hidse sig op over, at JEG har valgt at leve, som jeg gør. Jeg blander mig ikke i deres kost, og jeg kommer ikke og stjæler deres bacon, understreger madbloggeren med et smil.

Vegansk er altid meget farverigt. Det gør én glad, siger Johanne. (Foto: Englerod.dk)

På bloggen Englerod.dk skriver Johanne også:

– Jeg ønsker at gøre op med nogle af de fordomme, der er over for det veganske køkken. Hvis man går og tror, at veganere kun spiser icebergsalat med agurk og tomat, så tro om igen. Vegansk mad kan være meget velsmagende og med smukke farver og smagssammensætninger.

Går du rundt med en lille vegetar eller veganer i maven, så er der ingen perfekt måde at gøre det på, ifølge Johanne. Du behøver ikke smide frikadellerne i skraldespanden. Det handler om de små skridt.

– Da jeg først fik øjnene op for, hvordan dyrene i industrien bliver behandlet, havde jeg på ingen måde lyst til at støtte eller indtage de produkter, men det tog mig mange år at nå dertil. Begynd med at afprøve vegetariske eller veganske opskrifter eller eksperimenter selv. Der er masser af inspiration at finde på for eksempel Instagram og forskellige blogs, både danske og udenlandske, fortæller Johanne og fortsætter:

– Jeg tror, at det kan være en god ide for nogle at lave en stille og rolig overgang ved lige så stille at udskifte de animalske ingredienser med vegetabilske alternativer. Så står man ikke fortvivlet og ender med kun at spise tilbehøret eller at køre træt i livsstilen. Hvis man ikke har lyst til at droppe kødet helt, så skal man ikke undervurdere den forskel, man kan gøre ved blot at have enkelte kødfri dage eller skære markant ned på kødindtaget, siger Mosgaard.

Udover de principielle grunde til at stoppe med at spise kød, så har bloggeren fundet andre overraskende fordele ved sin livsstil.

– Jeg har levet sådan i mange år, og for mig er det en naturlig del af min hverdag. Da jeg havde været fra mælkeprodukter i tre år var min pollenallergi, som jeg ellers havde haft altid, helt væk. Jeg er sikker på, at det er mælkeprodukterne, der var skyld i det. Jeg har det bare rigtig godt i min krop – det må være det vigtigste.

https://www.instagram.com/p/BLonaNcj6TY/?taken-by=greenos.dk

LÆS OGSÅ: Går mænd mere op i størrelsen, end kvinder gør?

 

Fakta:

– Johanne Mosgaard, 24 år, bor i Nordjylland med sin mand og to hunde

– Driver bloggen Englerod.dk, hvor hun til daglig deler sunde, plantebaserede opskrifter

– Er forfatter til kogebøgerne Grønskolling (Politikens forlag) og Grøn Grillfest (e-bog)

· Mere fra samme kategori ·