
Ekspert: Derfor vælger mænd at tage familien med i døden
For en uge siden dræbte en familiefar sine fire børn og hustru i den lille by Ulstrup nær Randers, og det er ikke første gang, at en mand vælger at tage familiemedlemmer med i graven. Men hvorfor skal familien også dø?
Mandag blev seks personer fundet døde i et hus i den lille by Ulstrup syd for Randers. To voksne og fire børn. Tirsdag oplyste politiet, at det sandsynligvis var den 45-årige far, der havde slået sin 42-årige hustru og deres fire børn på tre, seks, 11 og 16 år ihjel. Men hvorfor vælger en familiefar af tage resten af familien med sig i døden?
Denne form for “udvidet selvmord” har flere forskellige faktorer bag sig, fortæller psykiater Henrik Day Poulsen, der har skrevet bøger om kriminelle og psykopater.
– Generelt er der flere grunde til, at folk vælger at dræbe i det overordnede billede. Hovedsageligt er der to store grunde: Hævn og jalousi. Det samme gælder, når et familiemedlem vælger et udvidet selvmord, fortæller psykolog Henrik Day Poulsen.
LÆS OGSÅ: DEBAT: STOP med at bruge ordet “familietragedie” om massemord
Motiverne er forskellige for mænd og kvinder
Day mener også, at det typisk er personer, som i forvejen har problemer med at tackle svære situationer, som bruger drab som den endelige løsning. De kan have problemer med temperamentet eller have generelle mentale problemer.
– Hos kvinder ses det oftest, at der er noget psykisk sygdom, som går ind og påvirker. I sager med kvindelige drabsmænd ses det, at kvinderne er blevet dømt psykisk ustabile. Men det er ikke lige så gældende hos mænd, forklarer Henrik Day Poulsen.
LÆS OGSÅ: Emilie Meng-sagen rystede Danmark: Hvor mange forsvinder hvert år?
Hos mænd ses det oftere, at hævn, svigt eller jalousi er motivet for drab.
– Mænd føler et stort ansvar for familien, og hvis de af én eller anden grund har svært ved at tage vare på familien eller er kommet ud i en sag, som kan være pinlig for familien, så har en mand langt større tilbøjelighed til at tage en tragisk beslutning, fortæller psykiater Henrik Day Poulsen.

Mænd gør det oftest
Ifølge en rapport udformet af Justitsministeriet fra 2011 er der kun er få kvinder blandt gerningspersonerne til drab. Mere end ni ud af ti gerningspersoner er mænd, og kun otte procent er kvinder. Det er der en naturlig forklaring på ifølge Day.
– Der er klart flest mænd, som vælger at ty til vold og drab. Det ligger mere i den mandelige natur at bruge vold, og det mandelige køn er mere udadreagerende, medgiver Henrik.
I Danmark har vi hvert år i gennemsnit 50-60 drabssager. Ifølge Justitsministeriet rapport har offer og gerningsperson i langt de fleste sager kendt hinanden forud for drabsepisoden. Andelen af sager, hvor drabet synes at være begået af en af ofret ukendt gerningsperson omfatter i gennemsnit kun otte procent af drabene hvert år.
Rapporten afslører også, at offer og gerningsmand i et flertal af sagerne har haft en ganske nær relation. I 62 procent af de drab, hvor relationen mellem offer og gerningsperson er kendt, har offer og gerningsperson været kammerater, partnere, tidligere partnere eller på anden måde i familie.
LÆS OGSÅ: Emilie Meng er fundet død
Politiet har udmeldt, at den danske befolkning ikke vil få flere detaljer om motivet bag Ulstrup-familiens død.