Læs også:

Close

Udsatte børn får hjælp til at give julegaver

Nyheder  | 

200 børn fra udsatte familier får hjælp af skuespiller, NGO og smykkefirma til at give julegaver til deres mødre, søstre, mostre eller andre vigtige kvinder i deres liv

Ved juletid er der ofte fokus på udsatte familier og især de børn, hvis forældre ikke har midlerne til at give dem en jul, som mange andre børn får. Men det er ikke kun forældrene, der gerne vil give gaver. Også børnene vil meget gerne kunne give julegaver til dem, de holder af.

Derfor er skuespillerinden Lærke Winther gået sammen med smykkefirmaet Pandora og med Røde Kors for at give børn fra udsatte familier mulighed for at opleve glæden ved at give.

De inviterer 200 udsatte børn fra Røde Kors’ familienetværk til juleworkshops i København og Aarhus.

– Jeg glæder mig helt enormt til at være med til at hygge om alle børnene, give dem en skøn oplevelse og få dem i julestemning. Julen er ikke kun forbundet med glæde for alle børn, fortæller Lærke Winther, der er officiel ambassadør for projektet.

Læs også: Danskerne bruger flest penge på jul i EU

Udsatte børn får hjælp til at give julegaver. (Foto: Pandora)
Udsatte børn får hjælp til at give julegaver. (Foto: Pandora)

En rigtig gave

Pandora Christmas Workshop i København og Aarhus vil børnene få mulighed for at give en gave til en kvinde, som er særligt vigtig i barnets liv.

Gaven bliver indpakket og pyntet efter alle kunstens regler af barnet selv. Glæden ved at give er nemlig ikke forbeholdt voksne. Heller ikke sorgen over ikke at kunne overraske og vise påskønnelse med en julegave. Både sociologisk og psykologisk har gavegivning betydning for store såvel som små.

– Med gaver viser vi kærlighed og påskønnelse. Når vi ikke kan give gaver, mangler vi en måde at udtrykke os på. Det gælder for voksne som for børn. Små børn laver selv gaver, som de giver med stor forventning. Når de bliver større, vil de gerne kunne købe en gave. I økonomisk trængte familier kan det være svært at finde ressourcer, så de større børn kan købe gaver. Dermed mister børnene muligheden for det særlige udtryk for kærlighed og hele glæden ved at give en gave, forklarer Aase Hill-Madsen, børne- og familiepsykolog.

Læs også: Sådan undgår du at blive ruineret af julegaveindkøb

Især børn fra 4. til 6. klasse er i fokus, da de føler sig “for gamle” til hjemmelavede gaver, men også er for unge til et fritidsjob. Som mor til Billie på 11 år glæder Lærke Winther sig over, at workshopsene giver især større børn fra udsatte familier mulighed for at opleve glæden ved at give.

– Jeg ville elske stadig at få hjemmelavede gaver af Billie. Men det er jo en helt naturlig udvikling, at børn på et tidspunkt gerne vil købe gaver, ligesom vi voksne gør. Jeg kan se, hvor meget det betyder for min egen datter at kunne overraske og glæde mig med en gave fra hende til mig. Det er en kæmpe glæde og stolthed, og jeg er glad for at være med til, at flere andre børn kan få den oplevelse og glæde, fortæller Lærke Winther.

Læs også: Jul med mindre kemi: Hold jul med god samvittighed

Især lidt større børn vil gerne give gaver, der er købt, frem for hjemmelavede. (Foto: Pandora)
Især lidt større børn vil gerne give gaver, der er købt, frem for hjemmelavede. (Foto: Pandora)

Flere har ikke råd til jul

Mens julen for de fleste er forbundet med familiehygge, gaver og julemad, er julen en anden oplevelse for mange andre børnefamilier. Behovet for julehjælp er stigende. I 2011 uddelte Røde Kors julehjælp til 1.600 familier, og i 2015 fik 7.300 familier hjælp.

I år forventer Røde Kors at hjælpe mindst lige så mange familier. Julehjælpen uddeles af Røde Kors’ lokalafdelinger, og Røde Kors samarbejder så vidt muligt med kommunen om at identificere, hvilke familier der har mest behov for julehjælp i form af et gavekort til et supermarked på 800 kroner eller en julekurv.

Du kan donere til Røde Kors og julehjælpen her. Du kan også købe et par af Pandoras øreringe “Forever Pandora”, når du er ude og juleshoppe – 100 kroner af salgsprisen går nemlig til Røde Kors’ julehjælp.

Læs mere her: Behovet for julehjælp er eksploderet og Kirkens Korshær: En landsindsamling til fattige danskere er nødvendig

Børnene er glade for at give gaver. (Foto: Pandora)
Børnene er glade for at give gaver. (Foto: Pandora)

· Mere fra samme kategori ·