Læs også:

Close
Det er efterår, og en pige ligger på visne blade (Foto: All Over)

Tryk på pytknappen – eller tag konflikten

Mit liv  | 

Vi har hørt det før, og nu siger vi det igen: Man skal lære at sige “pyt”. Ofte er det alligevel svært at trække på skulderne, men før du reagerer ren instinktivt, så tænk over, hvordan du får løst konflikten bedst muligt

Det behøver ikke at være verdens undergang, hvis der ikke er flere parkeringspladser, eller når ekspedienten i Føtex igen, igen har glemt at trække din rabat fra. Det kan også være din medstuderende, der nu i tre måneder har lidt af restless leg syndrom, hvor alle i fem meters afstand kan mærke rystelserne.

Her skal du huske at trække vejret og lige så vigtigt: Vurdere situationen. Skal du trykke på pytknappen eller tage konflikten?

Pige er frustreret og skælder ud med håndbevægelser. Hun har en grøn trøje på. (Foto: All Over)
Man kan ofte komme til at hidse sig op. Her er det vigtigt at holde hovedet koldt og tage konfrontationen. Skulle skaden ske, er det vigtigt at lære af sine fejl og forklare sig efterfølgende. (Foto: All Over)

 

Kan en gammel hund lære nye tricks?

Mange mener, at man ikke kan lære en gammel hund nye tricks. Her menes der, at børn generelt er bedre til indlæring og lærer hurtigere og bedre end voksne. I “Wisdom In Action“ fortæller foredragsholder Sebastian Nybo, at voksne stadig kan bevare denne evne eller i hvert fald genoptræne den, hvis man tillader sig selv at fejle og lære af de fejl.

“Når der opstår en konflikt og bliver trykket på bestemte knapper, har vi tendenser til at agerer, som vi plejer. Her skal vi i stedet lære af vores fejl og få ny indsigt.“

Sebastian Nybo nævner også, at det er vigtigt at skille tingene ad. Når der opstår en konflikt, skal man tage et ude-fra-billede og opfatte situationen i en neutral tilgang. Her skal du spørge dig selv: Hvad kommer fra personen, og hvad kommer fra mig selv?

Når der opstår en konflikt og bliver trykket på bestemte knapper, har vi tendenser til at agere, som vi plejer. Her skal vi i stedet lære af vores fejl og få ny indsigt.

Læs også: Træt af redigerede kroppe? Gå en tur i svømmehallen

Når du møder en forhindring

Hvis du møder en “besværlig“ person eller en, der overtræder dine personlige grænser, kan du reagere med dit urinstinkt, det kaldes “flygt, frys og kæmp“. Her reagerer du direkte på dine følelser og tidligere frustrationer samt oplevelser.

Konflikten kan derfor hurtigt ende med at blive rigtig grim. Det er vigtigt at tælle til ti og tage et aktivt valg. Skal jeg sige pyt og trykke på pytknappen eller tage konfrontationen op?

Glade kollegaer klapper i hænderne på deres arbejdsplads (Foto: All Over)
Skab mere overskud i din hverdag og smit dit gode humør af på dine omgivelser (Foto: All Over)

Tag konfrontationen

Hvis du vælger at tage konfrontationen, gør du samtidig et aktivt valg om at bruge din “rygsæk”. I din rygsæk gemmer du på alle de historier og erfaringer fra dine interaktioner med andre mennesker. Al din læring og dit såkaldte bibliotek skal nu benyttes til at håndtere situationen.

Her skal du vælge, hvad der er hensigtmæssigt. For eksempel: Hvilken type taler du til? Skal du være formel eller nede på jorden i din tale? Overvej, hvad der vil give mest mening i denne situation.

Læs også: Start doing! Drop undskyldningerne, og gør dine drømme til virkelighed

Tryk på pytknappen

“Tryk på pytknappen, og kom videre i dit liv“

Er der sket noget, der er ligegyldigt at hidse sig op over? I så fald kan du trykke på pyt-knappen. På mange arbejdspladser har dette været en del af kontoret. På væggen har der hængt et billede med en knap med teksten: “Tryk på pytknappen, og kom videre i dit liv“.

Det lyder måske lidt plat – men når man er irritabel, men godt ved, at det er af en ubetydelig årsag, kan en handling fjerne irritationen og virke helt beroligende, og man får lettere ved at håndtere sine følelser.

Så opsummeret: Hvis der opstår en konflikt, kan du tænke over de to muligheder: Skal jeg tage konflikten op og blive klogere? Eller: Skal jeg trykke på pytknappen og komme videre med mit liv? Valget er dit.

 

Få mere indsigt:
– Veninder: Omgiv dig med de rigtige mennesker, og bliv gladere
– Tag styringen over dit liv, og bliv gladere for hverdagene
– Jeg droppede fitnesspigerne for plus size-gudinderne på Insta og fik det meget bedre

· Mere fra samme kategori ·