Læs også:

Close
kvinder, kvindekamp, ligestilling, arbejdsmarked, seje kvinder, we can do it

Kvinder, I har sidste arbejdsdag i dag

Nyheder  | 

Kvinder får mindre i løn end mænd, og det må betyde, at de skal arbejde mindre. Det betyder, at kvinder kan gå på juleferie allerede fra 11. november. Det mener initiativet Kvindernes Sidste Arbejdsdag 2016 i hvert fald

Hvis du har glemt det, så bliver du mindet om det nu – kvinde, du har fri fra i dag og resten af året ud.

Undrer du dig?

Kvinder får mindre i løn end mænd. 15,7 procent mindre for at være helt præcis. Derfor må den logiske konklusion så være, at de skal arbejde mindre. Danmark er jo trods alt et ligestillet samfund med lige arbejde for lige løn. Eller er det?

Det sætter FOA, HK, 3F, BUPL, SL og Sundhedskartellet fokus på med initiativet Kvindernes Sidste Arbejdsdag.

Læs også: Kvinder og mænd med samme uddannelse får ikke lige løn

We Can Do It! Den klassiske plakat, der skulle få kvinder på arbejdsmarkedet under 2. Verdenskrig. (Foto: All Over)
We Can Do It! Den klassiske plakat, der skulle få kvinder på arbejdsmarkedet under 2. Verdenskrig. (Foto: All Over)

Hold fri resten af 2016

Kampagnen Kvindernes Sidste Arbejdsdag 2016 kører mest over Facebook og med et solidt glimt i øjet, men det er alligevel en alvorlig problematik, som organisationerne forsøger at belyse.

For ifølge tal fra SFI tjener danske kvinder i gennemsnittet 15,7 procent mindre i løn end mænd. Det, der tales om her, er ikke løn efter ferie, fridage og alt muligt andet. Den gennemsnitlige grundløn for kvinder ligger altså som udgangspunkt 15,7 procent lavere end mænds.

Så hvis kvinder fik den samme timeløn som mænd, ville de kunne arbejde mindre, men bibeholde den samme arbejdsindkomst, hvis de tog fri fra arbejde fra den 11. november og resten af året ud.

Og det er ikke kun lønnen, der påvirkes – også pensioner bliver mindre for kvinderne, selv om de laver det samme stykke arbejde.

Læs også: Klunker er okay, brystvorter er ikke – ifølge Facebook

Husk at holde din kalender fri. (Foto: Kvindernes Sidste Arbejdsdag 2016)
Husk at holde din kalender fri. (Foto: Kvindernes Sidste Arbejdsdag 2016)

Opgør med mandejobs og kvindejobs

Noget af forskellen kan forklares med, at mænd og kvinder varetager forskellige jobs, har forskellig erfaring, uddannelse og så videre. Men en anden del af forklaringen er også, at mænd og kvinder får forskellig løn for det samme arbejde eller arbejde af samme værdi, og det er ulovligt.

– Lønnen i den private sektor, hvor der arbejder flest mænd, er generelt højere end i den offentlige sektor, hvor der arbejder flest kvinder og er flest af de traditionelle “kvindefag”. Og den lønforskel kan ikke forklares ud fra, at mændene er bedre uddannet end kvinderne. Samtidig er det ganske svært at forstå, hvorfor man tjener mere ved at feje udenfor end indenfor, skrev Søren Heisel, forbundssekretær og ligestillingspolitisk ansvarlig i 3F for nylig i Politiken.

Han uddyber:

– Men virkeligheden er, at ejendomsfunktionæren, der typisk fejer udenfor, og som traditionelt har været et mandefag, tjener mere end rengøringsassistenten, der svinger moppen indenfor, og som typisk har været et kvindefag. Og det på trods af, at deres arbejdsfunktioner minder meget om hinanden.

Har du set: #WomenDeliver: Nu bugner Danmark med aktiviteter for ligestilling

Sørg for at få hvilet godt ud i din ferie. (Foto: Kvindernes Sidste Arbejdsdag)
Sørg for at få hvilet godt ud i din ferie. (Foto: Kvindernes Sidste Arbejdsdag)

Ligestilling om cirka 110 års tid

Selv om det går langsomt, er der dog trods alt optimisme at spore.

For to år siden var den gennemsnitlige lønforskel på 18 procent, og Kvindernes Sidste Arbejdsdag faldt den 1. november. I 2015 blev den rykket til den 10. november, og i år ligger den fra den 11. november.

– Der er mange forskellige forklaringer på, at kvinder får mindre i løn end mænd. En af dem er, at nogle kvindedominerede fag for år tilbage blev indplaceret på et lavere lønniveau, og det lønefterslæb mærker man stadig i dag, siger seniorforsker hos SFI Mona Larsen til Fagbladet FOA.

Og følger man SFI’s beregninger og fremskrivninger, vil der først være ligeløn om cirka 110 år.

– Hvis man for alvor skal rykke noget ved lønforskellene, skal det relative forhold mellem aflønningen af typiske kvinde- og mandefag ændres, så disse fag i højere grad aflønnes ens, når der er tale om samme uddannelseslængde, eller også skal kvinder og mænd i højere grad, end det er tilfældet i dag, have samme type af arbejde, tilføjer Mona Larsen.

Læs mere: Verdens ligestilling er gået i stå – Danmark stryger ned af liste

Der er stadig langt til ligestilling. (Foto: Polfoto)
Der er stadig langt til ligestilling. (Foto: Polfoto)

· Mere fra samme kategori ·