Læs også:

Close

Kosegruppa: Vi skammer os. Sammen

Kultur  | 
– Det er utroligt, at SKAM-serien trods alt formår at tiltrække stort set alle former for folk. Alder, køn, farve, land og seksualitet ser ikke ud til at være en hindring for, at vi kan være sammen om skammen. Vi skammer os. Sammen.
Anja, 32 år, SKAMhængig og medlem af Kosegruppa DK

På Facebookgruppen Kosegruppa DK er der godt over 11.000 medlemmer. Her bliver der debateret, reflekteret og observeret absolut alt tænkeligt i relation til den norske tv-serie SKAM, der i øjeblikket kører på tredje sæson

Vi har sagt det før, og det skal nævnes igen. Serr … Vi er VILDE med SKAM, faktisk i så høj grad, at hver tredje SKAM-seer er dansker. Det, der startede som en god teenageserie med fantastisk marketing og sjove, norske vendinger, har vist sig at være noget dybere, relaterbart og gennemtænkt.

Det har fremmet mange diskussioner og nu også digitalt på Kosegruppa DK. De fleste i gruppen har så tilpas mange SKAMstinenser, at de følger med i de daglige opslag på Skam P3.no. Efterfølgende bliver der diskuteret på livet løs om de nye klip, Instagram-opslag og sms’er, der alle bliver lagt op på “samme tid i et parallelt univers”.

Billede af pigerne fra SKAM
De fleste fra Kosegruppa peger på, at Sana bliver næste sæsons hovedperson. Der er også teorier, der peger på Jonas eller Vilde. Læs mere i bunden af artiklen. (Foto: SKAM)

Begyndelsen på Kosegruppa DK

Satie Espersen på 24 år fra Aalborg startede Kosegruppa DK d. 1. november 2016. På knapt en måned er der kommet 11.000 medlemmer, der alle ihærdigt vil diskutere den norske tv-serie SKAM.

– Jeg oprettede Kosegruppa DK af praktiske årsager – hele debatten startede i et SKAM-event som fandt sted i København. Jeg bor i Nordjylland og var ikke med til eventet, men der kom efterfølgende en diskussion af SKAM derinde, som jeg ikke ville gå glip af! Til sidst meldte jeg mig bare til at oprette en gruppe, så vi havde en fælles platform. Jeg er desuden på barsel og har derfor god tid, fortæller Satie.

– Gruppen er åben for alle, og det tog hurtigt fart! På et tidspunkt lavede jeg ikke andet end at godkende 20-30 anmodninger i sekundet, så jeg måtte efterlyse nogen flere administratorer til at godkende medlemmer.

Ved at være admin for Kosegruppa DK deltager Satie Espersen i mange diskussioner og forskellige teorier. Da sæson tre er ved at nå sin ende, hørte vi hende ad, hvordan hun tror, sæsonen ender.

– Jeg tror og håber, at sæsonen ender med at Evak (Even og Isak) bliver kærester, og at de bliver sammen i de andre sæsoner og derfor normaliserer det at være et ungt homopar.

Læs også: 9 grunde til, at du skal se SKAM

Kosegruppa har bemærket Romeo og Julie referencer i SKAM. Her er et billede med Leonardo Dicaprio og Claire Danes. Kys ved swimmingpoolen (Foto: All Over)
I tredje sæson har der været mange Romeo og Julie-referencer, heriblandt et vådt kys ved swimmingpoolen. (Foto: All Over)

Romeo og Julie-referencer

I tredje sæson fokuserer serien på den unge Isak og hans kamp med at opdage og acceptere sin sande seksualitet. Her møder han Even, som er en mystisk og spændende karakter.

De to starter en kærlighedsaffære, og der er mange associationer til filmen Romeo og Julie med Leonardo DiCaprio og Claire Danes. Der er tale om forbudt og umulig kærlighed, et dobbeltliv, et parellelt univers og et hav af hemmeligheder og mystik.

Referencen til Romeo og Julie startede allerede i anden sæson, da William og Noora diskuterede deres følelser foran et akvarium til en fest. I tredje sæson var der en scene, hvor Isak og Even kyssede under vand i en swimmingpool med sangen “I’m Kissing You“ af Des’ree, der også er benyttet i Romeo og Julie-filmen.

Samme association finder sted, da Even og Isak ligger og putter i sengen, hvor de ses i fugleperspektiv, hvilket drager en klar parellel til Romeo og Julie i deres seng. Deriblandt har der været replikker, hvor Even siger:

– Hovedpersonen må jo dø, ellers er kærlighedshistorien ikke episk.

Eller da Isak overhører Noora tale med Eva:

– Når man er forelska, tror man jo at kjærlighet skal være som på film. Men det er jo ikke sånn det funker.

Hvad skal der ske med Isak og Even?

Trods de mange referencer og forskellige teorier, tror hele Kosegruppa DK dog ikke, at det er i SKAM og instruktør Julie Andems ånd at putte død på agendaen. Dog er de fleste enige om, at Even muligvis er psykisk syg, forsøger selvmord eller gemmer på en anden hemmelighed. En helt tredje mulighed kunne være, at der kom mere fokus på Isak og hans religiøse familie som kontrast til hans nyfundne seksualitet.

Læs også: Drittkul SKAM-ordbog

skam
Skam har indtil videre haft tre forskellige hovedpersoner. I anden sæson var det smukke Noora – en pige, der hverken drak eller havde sex grundet stærke principper og holdninger. Hun ender dog med at finde sig selv i en dyb forelskelse med en “skidt“ fyr og en stærk skyldfølelse efter et black-out. (Foto: SKAM)

Eva, Noora, Isak … Hvem bliver de næste?

I SKAM-serien skifter hovedpersonen i hver sæson. Én sæson forløber over et halvt år, hvor vi følger en gruppe teenagere i deres gymnasietid, men hvem vil SKAM fokusere på i den kommende tid?

På Kosegruppa DK er der mange forskellige teorier. De fleste hælder dog til, at fjerde sæson vil fokusere på den muslimske pige Sana. Men hvem er de potentielle hovedpersoner til de nye sæsoner, og hvad skammer de sig over?

JONAS

Det er uvist og til stor diskussion for Kosegruppa, da der ikke konkret kan sættes en finger på hans problem. Jonas starter første sæson ud med en monolog om den kapitalistiske verden. Her forklarer han, hvorfor vi i det vestlige samfund føler skam over for resten af kloden. Han kunne derfor passende afslutte sidste sæson med en form for konklusion.

SANA

Hun er en meget interessant karakter og har mange holdninger og meninger. Hun er en stærk, empatisk og en selvironisk muslimsk pige, og der er en masse ubesvarede spørgsmål omkring hende. Hvorfor er hijab-pigebanden efter hende? Og hvorfor blander hun sig i, at folk tager stoffer?

VILDE

Det var hurtigt tydeligt, at Vilde havde et problem med sit kropsbillede og mulig anoreksi. Hun går meget op i russetiden og at have de rigtige venner og bekendte omkring sig. Der er ubesvarede spørgsmål om hende: Hvorfor hun ikke kan feste derhjemme, og om hendes mor muligvis er alkoholiker? Til sidst men ikke mindst … Finder søde Vilde nogensinde kærligheden?

MAHDI

Man ved ikke meget om Mahdi, men han er klart trådt i karakter i de sidste afsnit. Han accepterer Isaks seksualitet uden at sætte spørgsmåltegn, og han beviser, at han er et oplyst og klogt, ungt menneske.

– Jeg er med i kosegruppa, fordi jeg gerne vil have nogen at dele overanalyser og snakke om teorier med. I gruppen kan man spørge og dele alt, og der er plads til at synes, at Even er den dejligste på jorden, eller at han ikke er en helt fin fyr med psykiske lidelser. (Jeg ved ikke lige, hvorfor folk har det sådan, det er da klart, at han er gudeskøn.)
Clara, 22 år, SKAMhængig og medlem af Kosegruppa DK

Credits til Kosegruppa DK med knivskarpe og intellektuelle refleksioner. Vil du være med i debatten?
Join Kosegruppa her

Dette kunne måske interessere dig:
– Veninder: Omgiv dig med de rigtige mennesker, og bliv gladere
– Julegaveguide #4: Hvad skal du give fyren i julegave?
– Spot ham: Her er de fire mandetyper, du falder for

· Mere fra samme kategori ·