Læs også:

Close

“Hygge” er Danmarks nye supersælgende produkt

Nyheder  | 

“Hygge” er populær som aldrig før. Især englænderne er glade for det danske begreb, og “kunsten at hygge” er ved at blive en af Danmarks helt store eksportvarer

Som dansker synes du måske ikke, at der er noget særligt eksotisk ved vores klassiske hygge.

Det synes omverdenen til gengæld og det i en sådan grad, at den danske hygge er ved at udvikle sig til et vaskeægte wellnessbegreb, der vipper ting som mindfullness af pinden og bliver kåret til et af de mest brugte ord i England i 2016, kun overgået af ordet “Brexit”.

Søger man efter bøger om “Hygge” på Amazon, kommer der adskillige hits frem. Det uoversættelige ord og fænomen er for alvor kommet på det internationale trendkort. Det er der flere årsager til.

Læs også: Luises krop lukker ned om vinteren

Op med stængerne, frem med de varme sokker og de lune drikke og forkæl dig selv lidt. (Foto: All Over)
Op med stængerne, frem med de varme sokker og de lune drikke, og forkæl dig selv lidt. (Foto: All Over)

Danske serier, dansk mad, dansk hygge

Det er måske ikke så underligt, at den danske hygge nu også er blevet populær i udlandet, for de seneste år har Danmark og danske ting oplevet en gevaldig interesse fra udlandet.

Med flere kåringer som verdens lykkeligste folk, indehavere af verdens bedste by og foregangsland i en ny revolution inden for gourmetmad – nordic quisine – med Michellin-restauranter som NOMA, Geranium, og Claus Meyers madeventyr i USA er danske ting bare interessante.

Boligudspil skaber risiko for huslejestigninger
København er flere gange kåret som verdens bedste by at bo i. Det er da hyggeligt. (Foto: Polfoto)

Danske serier som Borgen, Broen og Forbrydelsen har givet udlandet et unikt indblik i danske hjem, og har gjort danske fortællinger til vedkommende dramaer også uden for landets grænser. DR har endda lige vundet en æres-Emmy for sine dramaer.

Det har katapulteret Sidse Babett Knudsen op til de store udenlandske stjerner sammen med Mads Mikkelsen, der har gjort det som superskurk i flere udenlandske film efterhånden, og Birgitte Hjort Sørensen, der har brilleret som vildkvinde i Game of Thrones.

History Channels serie “Vikings” om den danske vikingekonge Ragnar Lothbrok og alle hans sønner har ikke gjort interessen mindre og slet ikke nu, hvor tre danske skuespillere kommer til at være med i serien.

Lækkertørstig: Varm kakao på seks forskellige måder til de kolde efterårsdage

Hygge kan nydes på alle tidspunkter af året. (Foto: All Over)
Hygge kan nydes på alle tidspunkter af året. (Foto: All Over)

Dansk hygge er balsam for sjælen

Dansk hygge beskrives i flere medier som fraværet af forstyrrende og irriterende ting. Det er at påskønne de små ting.

Og selv om ting som mad, levende lys, og god musik er med til at skabe en grobund for solid, dansk hygge, er det personerne og de oplevelser, man deler sammen, der er grundpillerne i dansk hygge.

Der kan hygges alle steder, endda på bilturen med lidt kaffe og kage til den lange tur. Spørger man VisitDenmark, er der endda hygge til alle årstider.

Der er mange måder at hygge på. (Foto: All Over)
Der er mange måder at hygge på. (Foto: All Over)

Hyggens absolutte højtid er julen i de lange, mørke vintermåneder, hvor levende lys, kager, konfekt, lune tæpper og samvær med familie og venner er i højsædet. Men sommerhygge er ikke et ukendt fænomen, hvor is på havnen, grill i haven og cykelture i de lange lune sommernætter også er hyggelige.

Hygge handler oftest bare om at være sammen og lade sjælens batterier op med dem, man holder af. Det, påpeger flere medier, er årsagen til, at Danmark flere gange er kåret til verdens lykkeligste nation.

Se også: Send mere risalamande og adventsdiller

Sommerhusture med vennerne er altid hyggelige. (Foto: All Over)
Sommerhusture med vennerne er altid hyggelige. (Foto: All Over)

Brexit og Trump booster behovet for hygge

Avisen The Guardian går så langt som at sige, at det er det specielt hårde år, 2016, der også har været med til at booste behovet for verdensomspændende hygge.

Prince, Cohen, Bowie og andre store stjerner har sagt farvel til livet dette år. Briterne meldte sig ud af EU, da Brexit blev en realitet, og Donald Trump løb med præsidentembedet i USA.

Læs også: Mindeord: Når de store takker af

Alle undskyldninger for at hygge tages i brug. (Foto: Polfoto)
Alle undskyldninger for at hygge tages i brug. (Foto: Polfoto)

– Det er nemt at se, hvorfor hygge har fået et særligt godt greb i os denne vinter. 2016 har været et traumatisk og slidende år, sat på spidsen af pludselige tab af kulturikoner, rystet af øjeblikke, der har ændret det politiske landskab og vores nationale identitet. Hvis man satte en hjertemåler på 2016, ville det ligne topografien af Rocky Mountains, så hyggens lindrende balsam er lige, hvad lægen ordinerede, skriver avisen.

Så varm gløggen og æbleskiverne. Find din yndlingskrimi frem, tænd nogle lys og put dig under et varmt tæppe med dine nærmeste, og hyg så!

Bruger du for mange penge på hygge? Læs også: Spareguide til folk i 20’erne: Det skal du stoppe med at spilde penge på

En stor del af den danske hygge omhandler lys. Tivoli er stormester i at lyse op i vintermånederne. (Foto: Polfoto)
En stor del af den danske hygge omhandler lys. Tivoli er stormester i at lyse op i vintermånederne. (Foto: Polfoto)

Kilder: The Guardian, VisitDenmark, The Conversation, World Happiness, BBC, Amazon, The Telegraph,  The Independent, The Guardian.

· Mere fra samme kategori ·