Læs også:

Close

Donald Trump er godt på vej mod Det Hvide Hus

Nyheder  | 

Donald Trump er godt på vej mod Det Hvide Hus

Donald Trump har gode chancer for at vinde det amerikanske præsidentvalg.

Meningsmålingerne forud for valget viste ellers en sejr til demokraternes kandidat Hillary Clinton, men Trump lagde sig hurtigt i førerposition og har holdt den gennem det meste af valgaftenen.

Blandt andet sikrede han sejren i de stater, man havde forventet, at han ville vinde i og samtidig vandt han de store svingstater Ohio, Florida og North Carolina. Nu venter slaget om Michigan.

Læs også: Donald Trump: Den evige entreprenør

Donald Trump et par dage før valget. Foto: Polfoto)
Donald Trump et par dage før valget. (Foto: Polfoto)

En valggyser

I USA er det ikke nødvendigvis den kandidat med flest stemmer, der vinder, men kandidaten med flest valgmænd bag sig. Vil du have helt styr på valgmænd og “winner takes it all”-valg, så kan du læse: Overblik: Forstå det amerikanske valgsystem.

De første meldinger, der kom ind omkring klokken 01 dansk tid var i Donald Trumps favør, efter typisk republikanske stater meldte deres valgresultater ind med 24 valgmænd til Trump mod kun 3 til Clinton. Begge kandidater skulle bruge mindst 270 valgmænd, for at kunne blive præsident.

Læs også: Hillary Clinton: Altid den første kvinde

Bekymrede demokrater kigger på valgresultaterne, da de tikker ind. (Foto: Polfoto)
Bekymrede demokrater kigger på valgresultaterne, da de tikker ind. (Foto: Polfoto)

Omkring klokken 02 begyndte der at komme flere resultater ind fra områder, som man allerede havde en ide om, hvilken vej de ville svinge. Clinton vandt blandt andre New Jersey og District of Columbia, hvilket bragte antallet af valgmænd til 44 for Clinton og 31 for Trump.

Men godt tyve minutter senere kom resultaterne ind fra andre “Trump-lande” South Carolina, Alabama og Tennessee, hvilket bragte Trump foran igen med 60 valgmænd mod Clintons 44.

Klokken 03.30 dansk tid førte Trump stadig med 137 mod 104 valgmænd. En time senere vandt Trump Ohio, imens Clinton vandt Virginia, en stat der ellers så ud til at blive republikansk i en periode.

Læs også: #Brexit: Hvad sker der, hvis Storbritannien forlader EU?

Republikanerne var også præget af en nervøs stemning. (Foto: Polfoto)
Republikanerne var også præget af en nervøs stemning. (Foto: Polfoto)

Der var stor spænding om svingstaternes North Carolina, Pennsylvania, Florida og Ohios resultater. Især Floridas afgørelse blev afventet med spænding, fordi den ifølge flere eksperter kunne være afgørende for om Trump ville have en chance for at vinde valget eller ej. Clinton derimod havde ifølge eksperterne råd til at tabe i flere stater.

Florida var samtidig interessant på grund af sit store antal borgere med latinamerikansk baggrund, der gjorde det til en dyd at stemme ved dette valg, fordi Trump havde været særdeles kritisk overfor befolkningsgruppen under valgkampen. Alligevel endte Florida med at gå til Trump.

Lidt over klokken 05 dansk tid vandt Clinton Californien, Oregon og Hawaii, hvilket bragte hende tættere på Trump. Han fik dog hurtigt sat Hillary af igen og førte klokken syv med 244 point mod 215.

Michigan bliver den helt store afgørerende stat.

Læs også: Unge i USA: Det her præsidentvalg er åndssvagt

Hillary Clinton få dage før valget. Foto: Polfoto)
Hillary Clinton få dage før valget. Foto: Polfoto)

En omstridt sejrherre

Trump, har under sin valgkamp mødt stor modstand i medierne, blandt politikere i USA og resten af verdenen, samt offentligheden.

Det er blandt andet udtalelser som, at alle muslimer skulle registreres og fremadrettet fratages retten til at rejse ind i USA, at der skulle bygges en mur på grænsen til Mexico, latterliggørelse af muslimsk krigsveterans forældre, samt handicappet journalist, og Trumps udtalelser om kvinder, der har skabt modstand til kandidaten.

Men han har også mødt stor opbakning blandt især den hvide arbejderklasse og den politiske højrefløj, der har udtrykt bekymring over manglende jobs, frygt for terror og indvandring og sundhedsforsikringen ObamaCare.

Stem i dag. Bed i morgen. (Foto: Polfoto)
Stem i dag. Bed i morgen. (Foto: Polfoto)

Flere analytikere talte på valgaftenen om, hvorvidt Trump er lykkedes med at få flere til at registrere sig som vælgere og stemme ved dette valg, eller om han har flyttet vælgere fra demokraterne til republikanerne.

Uanset hvad, har det amerikanske folk talt og de fleste har indtil videre peget på Trump, der kun er den anden mand i historien, der måske kan indtage embedet uden tidligere politisk erfaring.

Om han er i stand til at klinke skårene i et USA, der står betragtelig smadret tilbage efter en lang, grim og polariserende valgkamp, må de næste fire år vise, hvis han ender med at få de afgørerende stemmer.

Læs også: Obama siger farvel: Otte år med Barack ved roret

· Mere fra samme kategori ·