Læs også:

Close

Ekskærester blev inspirerede: Arbejder sammen om breakup-projekt

Kultur  | 

Dražen og Olinka er ikke længere kærester, men deres breakup har dannet grundlag for en verdensomspændende udstilling, der skal hjælpe andre videre

For ti år siden startede Dražen Grubisic kunstprojektet Museum of Broken Relationships sammen med sin ekskæreste Olinka Vištica. Udstillingen er en samling af objekter, folk ikke har kunnet skille sig af med efter et breakup og tilhørende historie.

Vi har taget en snak med ham om, hvordan udstillingen kom til live, og hvordan det er at arbejde sammen med sin ekskæreste.

Breakup Museum of Broken Relationships
Hverken Dražen eller Olinka havde i deres vildeste fantasi forestillet sig, at projektet ville vokse til det, som det er blevet til i dag. (Foto: All Over)

Læs også: Luises krop lukker ned om vinteren

Hvem skal have tv’et?

Ideen kom, da de selv gik fra hinanden. De havde et ret roligt breakup, men når man har boet sammen, er der en del ting, man skal tage sig af, og hvad gør man med alle de fælles ting?

– Det er nemt med et tv, kamera og den slags ting. Du vil have det, og så kan jeg tage det, men hvad med alle det små ting, du har, som er en form for symbol på jeres kærlighed? Det er smertefuldt at tage dem med, det er smertefuldt at efterlade dem, og det er en skam at ødelægge dem.

Det var netop denne diskussion, der fik dem til at tænke på, hvor dejligt det ville være, hvis der bare var et sted, hvor man kunne aflevere de ting, der gør mest ondt.

Breakup Museum of Broken Relationships
Selv de særeste ting kan gå hen og få værdi. (Foto: All Over)

I deres frustration søgte de efter hjælp på Google, men alt, de fandt, var råd til, hvordan de kunne ødelægge tingene. Så kom ideen med et museum, fordi et museum er et sted, hvor objekter bliver opbevaret trygt.

– Det er den moderne forbrugerkultur. Vi destruerer bare fortiden og starter på ny, men det er en del af din følelsesmæssige historie. Du er den, du er, på grund af dine forældre, venner, omgivelser og dem, du har datet. Så hvorfor vil du slette fortiden?

Her var de begge enige – fortiden bør på en eller anden måde bevares og omdannes, så den gør mindre ondt.

Ide bliver til virkelighed

To år efter denne diskusion påbegyndte de, hvad der i dag er blevet to faste udstillinger i Zagreb i Kroatien og Los Angeles, samt flere mobile udstillinger, der indtil nu har været hele 36 udstillinger i 22 lande, og selv efter ti år lader de ikke til at være på tilbagegang.

– Jeg har stadig følelsen af, at det her er noget levende, som vi bare følger eller i hvert fald prøver på at følge.

Museum of Broken Relationships, a touring exhibition, London, UK The Museum of Broken Relationships displays objects relating to past affairs and relationships, all of which have been donated by 'broken-hearted' contributors. The collection ranges from the expected - an I Love You Teddy (I love you - WHAT A LIE! DAMN LIES! says the contributor); to the poignant - a wedding dress; and the downright disturbing - the Ex Axe, used to chop up the furniture of a dumped girlfriend and the Divorce Day Mad Dwarf, disfigured after being hurled at the car windscreen of an ex-husband. Pictured - a pair of underpants given to a 'loved one' during a relationship, which were apprently several sizes too small.
Ville du kunne skille dig af med din ekskærestes underbukser? (Foto: All Over)

Læs også: 15 minutters opskrift: THE BODY COACH’S CLUB SANDWICH

At arbejde med sin eks

Det kan måske virke svært bevidst at vælge at arbejde sammen på et projekt om forliste forhold, når man prøver at komme over hinanden, men for Dražen Grubisic og Olinka Vištica har det været en successkabende proces med en masse selvindsigt.

– Hvis du accepterer nogle af de ting, som du gør, og den anden er rationel nok til at acceptere nogle ting, vedkommende gør, så har du en basis, som du kan arbejde ud fra, og så kan du omdanne kærlighedsforholdet til en venskabeligt arbejdsforhold.

Selv har Dražen fået en enkelt ting med sig fra sit forhold til Olinka, som han ikke kan skille sig af med. Den er en fast del af udstillingen i Zagreb.

Breakup Museum of Broken Relationships
Selv om det var svært i starten, er arbejdet med ekskæresten Olinka gået hen og blevet dagligdag. (Foto: All Over)

På tværs af landegrænser

Dražen mener ikke, at meningen med kunst er, at det skal være smukt eller berige mennesker. Det skal få dig til at tænke, hvilket han også mener, Museum of Broken Relationships er lykkedes med.

– Jeg håber også, at udstillingen viser og vil fortsætte med at vise, at ligegyldig hvilken kultur, religion, og hvor på planten du kommer fra, er det her en grundlæggende følelse, vi deler og forstår.

Breakup Museum of Broken Relationships
Denne historie om manden, der ikke kan slippe af med Harald Nyborg-kataloget, er Dražens personlige favorit fra den danske udstilling. (Foto: MDS)

Læs også: Find dine julegaver på eBay!

Bringer par tættere sammen

Når par besøger udstillingen, bringer det det dem altid tættere sammen, efter de ser, hvad de kan miste.

– Du ser en dreng og en pige komme ind. Det var hende, der ville derind, og han spiller bare cool, men når de går igen, så holder de enten i hånden eller krammer.

Læs vores reportage fra Museum of Broken Relationships’ omrejsende udstilling, som du kan se i Rundetårn frem til den 22. januar.

· Mere fra samme kategori ·