Læs også:

Close

MY MORNING NEWS: En gammel bæ henrykker danske forskere og andre morgennyheder

Nyheder  | 

Gider du ikke pløje samtlige nyhedssites igennem for at følge med? Det vil vores nyhedsredaktør heldigvis

Vi har samlet dagens væsentligste nyheder, så du hurtigt bliver opdateret på, hvad der sker i Danmark og resten af verden.

 

En gammel bæ henrykker forskere

En bæ fra 1600-tallet henrykker danske forskere. Det skriver TV2.

Den 300 år gamle klump afføring kan nemlig hjælpe forskerne med at skrive et vigtigt stykke af Danmarks historie.

– Det er helt unikt. Som historiker er jeg meget, meget tilfreds. Det er jo enormt interessant, fordi vi kommer tæt på en kendt families daglige forbrug og fødevarer i 1600-tallet, siger Jakob Ørnbjerg, historiker på Aarhus Universitet.

Bæen kaldes “Bispeklumpen” og blev fundet i et gammelt toilet, en såkaldt latrinkasse, da man rev bispegården i Aalborg ned i 1937. Nu, 79 år senere er bispebæen blevet undersøgt nøje i et forskningsprojekt, der studerer invandring i Danmark fra 1450 til 1650.

Ved at undersøge bæens indhold kunne forskerene konstatere, at manden bag klumpen var glad for boghvede og bær – og på den måde kunne de også identificere, hvem der i sin tid lagde “Bispeklumpen”.

– Vi laver historie, hvor vi går ind ad bagvejen. Når vi kan komme så tæt på, skyldes det, at der er fundet boghvede i den her klump, siger Jakob Ørnbjerg.

Boghvede blev dengang primært dyrket på “gerningsmandens” hjemstavn – Fyn.

Derfor mener forskerne, at der er tale om den fynske biskop Jens Bircherod, der blev født i Odense i 1658 og døde i 1708. Han var biskop i Aalborg fra 1693 til sin død.

– Den her klump lort er en lille brik til fortællingen om vores alle sammens historie, og hvordan det gik til, at Danmark blev, som det blev, siger Jakob Ørnbjerg.

En gammel bæ henrykker forskere.
En gammel bæ henrykker forskere.

Gigantisk ståltag rulles hen over gammel atom-reaktor

En mere end 100 meter høj hvælving af stål skal forhindre, at der er mere radioaktiv stråling, der slipper ud fra reaktoren på det gamle sovjettiske atomkraftværk, Tjernobyl. Det skriver Jyllands-Posten.

Oprydningsarbejdet har været i gang siden reaktoren eksploderede i 1986 og spredte radioaktivt materiale ud over store dele af Sovjetunionen, Europa, Japan og Canada. Dengang blev reaktoren dækket af stål og cement, men forskere frygter, at reaktoren ikke længere kan klare vægten fra overdækningen.

Derfor har man bygget et ståltag, der skal skærme for kernen på reaktoren og forhindre mere stråling. Ståltaget er 275 meter bredt, 108 meter højt og har kostet cirka 11,8 milliarder kroner at fremstille. Det er blevet bygget ved siden af reaktoren, fordi strålingen over reaktoren stadig er så høj, at der ikke kan arbejdes der.

I horisonten til venstre er den gamle reaktor. Til højre står ståltaget, der er ved at blive bygget og skal lægges over reaktoren. (Foto: Polfoto)
I horisonten til venstre er den gamle reaktor. Til højre står ståltaget, der er ved at blive bygget og skal lægges over reaktoren. (Foto: Polfoto)

“Making a Murderer”-hovedperson løslades

En domstol i USA har beordret den nu 27-årige Brendan Dassey, der var en af hovedpersonerne i Netflix-serien Making a Murderer, løsladt omgående. Det skriver Ritzau.

Brendan Dassey skal løslades, imens ankesagen mod ham afgøres. Dommeren, der har krævet den unge mand løsladt, er den samme dommer, som ophævede drabsdommen mod Brendan Dassey. Løsladelsen vil foregå under skærpet overvågning og under en række betingelser.

Retten fastslog, at den dengang kun 16-årige Dassey var blevet presset til at tilstå, at han hjalp sin onkel Steven Avery med at dræbe og voldtage Teresa Halbach i 2005.

Historien om Steven Avery er blevet skildret i serien Making a Murderer på Netflix og har fået opmærksomhed i store dele af verden.

"Making a Murderer" hovedpersonen Brendan Dassey løslades under sin ankesag. (Foto: Polfoto)
Making a Murderer-hovedpersonen Brendan Dassey løslades under sin ankesag. (Foto: Polfoto)

 

· Mere fra samme kategori ·