Læs også:

Close

Bircher-mysli – den trendy morgengrød, du skal kende

Amalie laver sunde opskrifter med et twist. Læs hendes blog på eatcleanwithamalie.wordpress.com og følg hendes dagligdag på @amalie_fd.

Bircher-mysli er den nye internationale morgentrend, der snart vil vise sig alle vegne … ikke mindst på Instagram. Grøden er for dig, der ønsker en morgengrød, men med et “ansigtsløft”

Vinteren nærmer sig hurtigere, end vi kan overskue, og dermed står grød øverst på menuen for mig de næste mange måneder. Det er dog ikke hvilken som helst grød, men Bircher-mysli.

Vi danskere har flittigt spist havregryn/grød til morgen siden barndommen, da det dels er nemt at lave, og dels er super sundt. De sunde kulhydrater samt fibre i grøden kan holde os kørende på de kolde, tunge danske vinterdage, som vi efter min mening har lidt for mange af.

FG00003474-02 FOR EDITORIAL USE ONLY. Best of the brunch. Quick Bircher muesli. Recipe available. (Photo by Gallo Images / Fairlady / Donna Lewis)
Bircher-mysli – eller Bircher muesli, som det kaldes på engelsk – er noget af det hotteste, du kan spise til morgenmad lige nu. Selv om den er kold. (Foto: All Over)

 

Det skal dog siges, at havregrød ikke nødvendigvis er det, der får hovedparten af os til at springe ud af sengen og juble af glæde over det at spise morgenmad … Og ja, der er vel nok hundredevis af andre ting, man hellere kunne tænke sig end den (nogle gange) lidt triste, kedelige havregrød.

Personligt havde grød aldrig sagt mig noget, før jeg for et par måneder siden opdagede Bircher-mysli, på det der blev til min stamcafe, nemlig “Lox Stock & Barrel” ved Bondi Beach i Sydney, da jeg boede der. Denne lækre morgengrød åbnede mine øjne for, at grød rent faktisk godt kan være en interessant samt lækker oplevelse for smagsløgene.

Hvad er Bircher muesli så?

Bircher-mysli blev oprindeligt skabt af en schweizisk læge (Bircher), som opfandt grøden til sine patienter som en form for “healing therapy”, skriver mixmyown.

Denne lækre grød er oftest lavet på havregryn, mælk, bær, frugt, yoghurt, nødder og kerner, men det ses også tit, at havregrynene bliver erstattet af enten quinoa eller boghvede. Grøden er populær i Australien og USA, men er også ved at blive et hit i europæiske byer. Grøden laver man aftenen før, og når den så skal nydes næste morgen, har den udviklet sig til en cremet, luftig masse.

Bircher muesli er derfor super smart for dig, der ønsker, at de travle morgener skal blive lidt mindre travle, samt for dig, der godt kunne tænke dig at se havregrøden få lidt af en gastronomisk makeover. Bircher-mysli kræver ingen kogetid, men hvis du bedst kan lide din grød varm, kan den også let varmes op.

I videoen viser jeg, hvor nemt og hurtigt det er at lave den trendy morgenmad:

 

To forskellige ideer til Bircher muesli:

Efterårsgrød med æble og kanel

Det skal du bruge:

  • 100 gram havregryn (eller kogt quinoa)
  • 2 spiseske chia frø
  • 2 dl mælk (enten soya, mandel eller almindelig)
  • 1 dl æblesaft
  • 1 revet æble
  • 1 teske græskarkerner/solsikkekerner
  • 1 teske kokos sukker eller ahornsirup
  • 1 teske kanel
  • 1/2 dl skyr som topping på grøden
    • Pynt evt. med friske blåbær, hørfrø, mandler eller frisk skåret æblestykker.
Bircher muesli with fresh friut, berries and honey over white painted wooden background, top view, copy space
Frugt og bær er en perfekt topping til din grød. (Foto: All Over)

 

Sådan laver du Bircher muesli:

Kom alle ingredienser i en lufttæt beholder og bland/ryst alle ingredienserne sammen. Kom et låg på, og stil i køleskabet i mindst fire timer. Tilføj toppings før nydelse.

Lad blot grøden trække natten over, og nyd den enten varm eller kold dagen efter.

 

“Brownie Batter” Bircher muesli

Det skal du bruge:

  • 100 gram havregryn (eller kogt quinoa)
  • 2 spiseske Chia frø
  • 2 dl mælk (enten soya, mandel eller alm.)
  • 1 dl skyr (vanilje eller naturel)
  • 1 Banan
  • 1 teske vaniljesukker eller. Vanilje ekstrakt
  • 1 spiseske Usødet mørk kakaopulver
  • 1 teske Kakao nibs
  • Tilføj evt. honing eller ahornsirup hvis du ønsker en sødere grødPynt evt. Med frisk banan, græskarkerner eller nødder
Kakao giver det helt rigtige tvist, så din morgenmad nærmest føles som en dessert! (Foto: All Over)

 

Læs også:

Avocadosuppe

kold-avocadosuppe

· Mere fra samme kategori ·