Læs også:

Close
Advent

Advent: Mental forberedelse og håb i den mørke krigstid

Kultur  | 

Hvorfor er det egentlig, vi fejrer advent, hvornår startede det, og hvorfor brænder vi fire lys af? Her er historien bag

Når vi siger advent, så tænker du sikkert på adventskranse og pakkekalender, men hvad er advent egentlig for en størrelse? Vi giver dig et hurtigt overblik.

Hvorfor advent?

Advent stammer fra det latinske ord “Adventus Domini”, som betyder “Herrens komme” – altså  Jesus’ fødsel, som vi fejrer juleaften.

Selv om de fleste af os bare tænder et nyt lys hver søndag, er advent i kirkemiljøet en form for mental forberedelsestid inden Jesus’ fødselsdag, som faktisk siges at være den 25. december.

Udover at den første søndag i advent er startskuddet til juletiden, er det også den første dag i kirkeåret.

Advent
Bruger du dagen på at forberede dig mentalt til jul? (Foto: All Over)

Læs også: Julekalendere med lige, hvad dit hjerte og din søde tand begærer

Hvornår er det advent?

Advent er de fire søndage op til juledag. Den første søndag ligger altid mellem den 27. november og den 3. december, og falder juleaften på en søndag, er det den sidste søndag i advent.

Hvorfor fire søndage?

Nu har vi på plads, hvorfor og hvornår vi fejrer advent, men hvorfor er der brug for lige nøjagtig fire søndage til at forberede sig?

Der har faktisk ikke altid været fire søndage i advent. Tidligere varede adventstiden 40 dage, men omkring år 600 fastlagde pave Gregor den Store de fire adventssøndage.

Advent
Hvis du allerede er ved at være træt af jul, når vi når juleaften, så tænk på, at adventstiden tidligere varede 40 dage. (Foto: All Over)

Hvor kommer adventskransen fra?

Selv om adventskransen nok er det, vi i dag forbinder mest med advent, så er det faktisk noget nyt rent historisk set.

Ligesom juletræet er adventskransen en tysk tradition og kom ind i de sønderjyske hjem i årene før og under Første Verdenskrig. Sønderjylland var på daværende tidspunkt tysk, og traditionen bredte sig til resten af landet i forbindelse med, at Sønderjylland blev en del af Danmark i 1920.

Det var dog først i 1939, at kransen for alvor slog igennem og kunne købes hos blomsterhandlere i hele landet.

Den klassiske krans var med hvide lys og lilla bånd, der stadig bliver brugt i kirkelige sammenhænge. Under besættelsen fik den dog ekstra betydning, da det at tænde lys blev et symbol på håb, og man begyndte uden for kirken at pynte den med hvide og røde bånd.

Advent
Christian den 10.’s tyske kone, Alexandrine, indførte adventskransen i kongehuset i julen 1918. (Foto: All Over)

Kilde: Kristendom.dk

Læs også: Send mere risalamande og adventsdiller

· Mere fra samme kategori ·