
37 vidner ignorerede mord: Har vi mistet vores empati?
Ung dansk instruktør sætter spørgsmålstegn ved den moderne samfundsstruktur med sin nye film, 37, om et 52 år gammelt mord, der stadig er tabubelagt i USA
Den 13. marts 1964 blev Kitty Genovese brutalt myrdet og voldtaget for øjnene af 37 af sine naboer, men ingen valgte at gribe ind.
Mordet var ved at gå ubemærket hen, indtil New York Times bragte artiklen “37 Who Saw Murder Didn’t Call the Police” to uger senere.
Hvorfor var der ingen, der gjorde noget, når noget, der så åbenlyst skal stoppes, sker? 30-årige Puk Grasten vil gerne have folk til at tage vores naboskab og medmenneskelighed op til revision med sin debutspillefilm, 37.
– Jeg vil gerne have, at vi tænker over, hvad det er, vi giver videre til vores børn og de kommende generationer, fortæller instruktøren.

Genovese-syndromet
I filmen følger man naboernes interne historier, og hvordan de hver især argumenterede for deres manglende hjælp.
Mordet og den kollektive handlingslammelse har dannet grundlag for flere undersøgelser, der beskriver, hvorfor vi som mennesker “handler som en ignorant gruppe fremfor at tage individuelt ansvar”. Dette handlingsmønster har fået navnet bystander-effekten, men kaldes også for Genovese-syndromet.
Puk har tidligere lavet en kortfilm under samme titel, men da hun så, hvilket debat den kunne skabe, så hun potentialet i en udvidelse.

Læs også: Klumme: Arbejdsløs med en “superspændende profil”
Vi er ikke blevet bedre
Spillefilmsdebutanten mener ikke, at vi er blevet bedre, da der er en angst for at overskride hinandens privatsfære.
– Selv her 52 år senere har vi ikke ændret os, vi er faktisk blevet mere isoleret. Især i storbyerne, hvor du ikke aner, hvem din nabo er, selv om det er der, man bor tættest. Hvilket jeg kan genkende fra min tid i New York, siger Puk Grasten til MY DAILY SPACE og fortsætter:
– Fællesskabet falder mere og mere fra hinanden. Det samme ses i Europa med flygtningekrisen, hvor flere og flere vil lukke grænserne, og Storbrittaniens udmeldelse af EU.

De uskyldige børn
I filmen har de voksne mistet empatien og lever i deres egen lille boble af selvbedrag, imens børnene prøver at gøre det rigtige. Dog må de bukke under for forældrenes autoritet og lige så stille miste deres uskyld, som tiden går.
37 er en film med flere lag, der giver dig en klump i halsen og kan sætte gang i nogle debatter, der er lige så relevante nu som dengang.

Læs også: Opskrift: Lækker banankage med chokoladeganache
Se filmen
Nåede du ikke at se den under CPH PIX, bliver den vist i Biffen i Nordkraft den 17. november og Valby Kino fra den 1. december. Andre biografer følger.
Den er vinder af både bedste film og bedste instruktør ved Moskva filmfestival og har blandt andet Samira Wiley og Maria Dazzia, der er kendt fra Orange Is the New Black, på rollelisten.
Se traileren her: