
Ulrikas 33 kvadratmeter blev det perfekte begynderhjem
Den smukt renoverede 2-værelses lejlighed virker meget større, end den er. Og så er den fyldt med nøje udvalgte sager. Kom med på en Houzz-tour, og få gode ideer til den lille lejlighed
Her bor: Ulrika Jakobsson, der arbejder som konsulent og driver Instagram-kontoen 33 kvadrat.
Størrelse: 33 kvm.
Beliggenhed: Vasastan i Stockholm, Sverige.
Af: Antonia af Petersens, Houzz.dk
Stockholm ved sommertid er noget helt specielt. Byen myldrer med mennesker, og særligt i Birkestan-kvarteret omkring den gamle porcelænsfabrik ved Karlberg er der leben i sommermånederne. Caféerne er fyldte, og restaurantgaden Rörstrandsgatan lukkes for biltrafik.
Her bor Ulrika
Det var her, Ulrika Jakobsson flyttede til for tre år siden.
– Det er første gang, jeg bor alene. Før boede jeg hos mine forældre uden for byen, og jeg har faktisk boet i det samme hus hele min opvækst.
At flytte hjemmefra er som regel et stort skridt, og for Ulrika tog det et godt stykke tid, før hun fandt det helt rette sted:
– Jeg var på udkig længe, før jeg faldt over lejligheden. Der var mange muligheder, men jeg ville helst have en gammel lejlighed med masser af personlighed i gulve og vinduer.
– Måske lyder det vanvittigt at sigte efter et sted at renovere, når man flytter hjemmefra, men jeg havde altid boet det samme sted og havde virkelig trang til at indrette og komme i gang med et boligprojekt. Efter at have kigget på grundplaner fra mæglere i ti måneder, fandt jeg stedet her. Det tilbød de perfekte betingelser og lå desuden i mit favoritkvarter: ved St. Eriksplan, hvor mange af mine venner allerede boede.
Men det er ikke kun gulvene og vinduerne, der giver Ulrika Jakobssons hjem sjæl. Selv om der er tale om en førstegangsbolig, giver indretningen med nyt og gammelt, arvet og kreeret en indbydende varme.
–Den røde tråd er nok “klassisk”, men jeg vælger mest bare ud fra, hvad jeg kan lide. Jeg tænker ret meget over, hvordan tingene skal være, før jeg fører ideerne ud i livet. Netop fordi jeg synes, det er så sjovt, har jeg intet imod at bruge penge på indretning og køber ofte småting hist og her. Nogle gange ville jeg dog ønske, at jeg var en smule mere impulsiv, når det kommer til at springe ud i større forandringer!
Billederne over sofaen er arvestykker, sofaen er fra Mio, og rosepuden er købt i London.
Alle rummene byder på lidt fra hver prisklasse:
– Jeg har så vidt muligt prøvet at undgå IKEA og har i stedet fundet en masse ting til gode priser hos auktionshuse. Stolen fra DIS i stuen er jeg utrolig glad for. Jeg så den i et indretningsmagasin, dengang jeg stadig boede hjemme, og sparede så sammen, indtil jeg havde råd til den.
– Det er et supergodt stuemøbel, fordi den er mere behagelig end en spisebordsstol, men fylder langt mindre end en lænestol. Det er vel typisk for sådan en “interiør-nørd” at købe møbler, før man overhovedet er flyttet hjemmefra, griner Ulrika.
– Symaskinebordet fik jeg af min bror, da jeg flyttede ud. Han har et havefirma og har ind imellem kunder, der også har brug for hjælp til at rydde ud i garager og skure. På et job faldt han så over to af sådanne borde og gemte dem, så min søster og jeg kunne få et hver. Jeg har fået lavet en marmorplade og bruger det som skænk.
LÆS OGSÅ: 10 EFFEKTIVE RUMDELERE TIL DEN LILLE LEJLIGHED
Da Ulrika købte lejligheden, var det en et-værelses:
– Jeg kunne åbne til det lille køkken og i stedet opdele det store værelse, så der kom et separat soveværelse. Jeg var opsat på at få plads til en lille sofa på den anden side af soveværelsesvæggen, så det virkelig ville føles som forskellige værelser. Selve renoveringen gik temmelig stærkt – jeg er meget specifik med, hvordan jeg vil have tingene og kunne hurtigt fortælle håndværkerne, præcis hvor højt og bredt det skulle være de forskellige steder.
Efter at have set på mange små toværelses lejligheder og compact living-løsninger til forskellige fremvisninger var der masser af inspiration:
– Jeg ville have væggen til at være L-formet for ekstra rummelighed. At opdele rum med én lang væg kan hurtigt se lidt forkert ud.
SE OGSÅ: SÅDAN FÅR DU DEN LILLE LEJLIGHED TIL AT VIRKE STOR
– Jeg vidste godt, at det var vigtigt at få noget dagslys ind, så soveværelset ikke blev helt mørkt. Det vindue, jeg har sat i skillevæggen, fandt jeg på Nacka Byggnadsvård, og det er fra samme år som husets opførsel. Jeg har bare slebet og malet det. Det er virkelig et godt sted at lede for enhver, der er på jagt efter noget specifikt fra århundredeskiftet.
Find lignende vinduer på DBA eller Genbyg.
Pigen, der boede i lejligheden før, havde netop renoveret køkkenet.
– Det var allerede superfint, da jeg købte stedet, og det mindede meget om noget, jeg selv ville have lavet, så jeg beholdt det, som det var, bortset fra tilføjelsen af nye fliser og en marmorplade på en del af køkkenbordet. Jeg længes godt nok lidt efter en rigtig køkkenrenovering, men det bliver lidt dyrt, så det er jo meget rart, at jeg ikke behøver bruge penge på det her i min første lejlighed.
Da en del af køkkenvæggen blev fjernet, kom der mere plads til et spiseområde.
– Jeg kan godt lide at have venner på besøg, og vi kan sagtens sidde seks mennesker om bordet.
Også Ulrikas venner beder hende konstant om gode tips og indretningsråd.
– Jeg var altid været vild med at hjælpe mine veninder med at lave om på deres værelser, da vi var små. Senere har jeg så både arbejdet i møbelbutikker og studeret indretning i London.
Men så, for et par år siden, blev Ulrika ansat i et konsulentfirma og følte, at hun manglede indretningsdesign i sin hverdag.
– Lidt for sjov startede jeg en Instagram-konto, hvor jeg deler inspirerende billeder, jeg alligevel har fået samlet i årenes løb. Det blev til et slags eksperiment for at se, om jeg anonymt kunne få folk, der ikke kender mig privat, til at falde for mine ideer.
LÆS OGSÅ: KLEM ET SPISEBORD IND, HVOR DER EGENTLIG IKKE ER PLADS
Og det viste sig, at det kunne hun. To år senere har hun næsten 10.000 følgere, som dagligt kan nyde de inspirationsbilleder, hun lægger op.
– Det er virkelig et lille community, og det føles næsten, som om jeg kender de mennesker, der kommenterer og liker mine billeder.
Da alle bygningens lejligheder for et par år siden blev udstyret med balkoner, specialbestilte man døre, der ville passe til husets 20’er stil.
– Jeg elsker balkonen. Den får lejligheden til at føles så meget større. Jeg kan også godt lide, at rummet ikke bare sådan ender brat, men glider ud i en mere diffus linje. Især om sommeren når balkondørene altid står åbne.
Den zigzag-mønstrede pude er købt på Portobello Road markedet, et stenkast fra det sted, Ulrika boede i London.
Selv om kvadratmetertallet er på sølle 33, indeholder lejligheden et overraskende antal rum.
– Jeg er meget tilfreds med ombygningen. Jeg kan godt lide, at man ikke kan se ind i alle kroge på én gang, og at man er nødt til faktisk at gå ind i køkkenet, gangen, soveværelset og stuen for at få overblik. Den gamle glasdør ud til køkkenet fra gangen er endnu en favorit. Den tjener jo stadig et formål, selv om den er lukket, da den afskærmer gangen fra køkkenet, men lader lyset strømme igennem.
LÆS OGSÅ: LILLE TAGLEJLIGHED BLEV PARRETS FØRSTE DRØMMEHJEM
Opbevaringsløsningerne i entréen er specialbyggede og fulgte med lejligheden.
Bygningen og naboerne
Bygningen rummer både små og store lejligheder samt en blanding af singler og familier, yngre og ældre beboere, hvilket resulterer i en rigtig god stemning.
– Jeg har svært ved at sige nej til ting, så jeg sagde ja til at komme med i bestyrelsen, da jeg lige var flyttet ind. Det viste sig nu at være en rigtig god ide, for jeg fik hurtigt et godt forhold til naboerne. Vi hjælper hinanden og holder et årligt krebsegilde.
Men det er ikke kun nabohjælpen, der bidrager til områdets landsbyfølelse.
– Jeg elsker Birkastan – og ikke kun om sommeren, men hele året rundt. Der er en masse specialbutikker i kvarteret, og det får fællesskabet til at virke indbydende og engageret. Uden for Filadelfiakyrkan står der nogle fyre og sælger blomster, og der er skinke hos slagtermesteren på hjørnet og brød hos bageren. Nogle gange kan man svømme oppe ved Karlberg Slot, og om vinteren kan man skøjte i Vasaparken. Det er det mest vidunderlige sted.
Læs også:
Opgradér dit hjem til et luksushotel