Læs også:

Close

Skal børnene vide, at mor har kræft?

Mit liv  | 

At fortælle børnene, at mor er ramt af brystkræft, var noget af det sværeste for Eva Hjarsø og hendes mand, skuespiller Henning Valin, da hun fik konstateret en kræftknude i det ene bryst

Af Anders Reinholdt Jonssen

Fakta om brystkræft
Brystkræft er den hyppigste kræftsygdom hos kvinder.

Hver 9. danske kvinde rammes af brystkræft.

I 2014 var der 4.686 danske kvinder, som fik konstateret sygdommen.

– Jeg ringede med det samme til min søster og svoger, som begge er psykologer, for at spørge, hvor meget man kan sige til sine børn. Skulle jeg overhovedet bruge ordet “kræft”, eller ville det være for voldsomt?

Sådan var den umiddelbare reaktion fra 49-årige Eva Hjarsø, da hun i begyndelsen af januar 2015 fik konstateret en stor knude i det ene bryst.

Tiden op til havde været en forvirrende periode med juledage og en nytårsaften, der bestemt ikke forløb som normalt. Faktisk havde det været en uge med store op- og nedture efter en scanning kort før jul, som hverken Eva eller Henning troede var noget særligt.

Læs også: Flere kvinder overlever brystkræft

Henning Valin måtte tage stilling til dette spørgsmål, da hans kone Eva fik brystkræft. (Foto: Keen Heick Abildhauge)
Henning og Eva var i tvivl om, hvordan de skulle tale med børnene om mors kræftknude. (Foto: Keen Heick Abildhauge)

Fejrede nytår usikre og uvidende

Men så ramte en ny melding to dage før nytårsaften. Lægerne fortalte dem, at der var en kræftknude i Evas ene bryst. Og så måtte Eva og Henning fejre nytårsaften i venners lag i deres lejlighed først på Amager uvidende og usikre.

Fakta om brystkræft
Hvert år dør omkring 1.160 kvinder af brystkræft. Flere end 62.000 kvinder lever med sygdommen (2014).

Brystkræft rammer sjældent personer under 30 år – og er mest almindeligt hos kvinder over 60 år.

Det er også her på Amager, vi møder Eva og Henning. På deres stamcafe Under Elmene et stenkast fra deres lejlighed. Det er her, de slapper af og hygger sig. Og det er her, de bor med deres tre børn i en lille treværelses, hvor det er småt med plads, men ikke skorter på kærlighed til hinanden og datteren Liv på 16 samt tvillingerne Molly og Storm på 11.

Tjek dig selv: Videoguide: Sådan passer du bedst på dine bryster

Børnene er det vigtigste

Og netop børnene har altid spillet den vigtigste rolle for Eva og Henning. Derfor var det også dem, Eva og Henning først tænkte på, da Eva fik konstateret, at noget var galt og straks ringede til søster og svoger for at rådføre sig.

– De bekræftede os i, at det var vigtigt ikke at sige alting til børnene med det samme. Det ville være for meget for både dem og os. På det tidspunkt vidste vi jo heller ikke noget om, hvordan det ville gå. Og vi manglede endnu også scanninger, der præcist skulle fortælle, hvor slemt det var, fortæller Eva.

Men det var slemt. Yderligere scanninger viste i januar, at kræftknuden var så stor, at den ikke med det samme kunne fjernes. Derfor skulle Eva i første omgang igennem kemobehandling, inden hun kunne få en operation.

Kan du strikke?: De strikker til kræftramte kvinder

Jeg sagde til børnene, jeg ikke ville dø

– Inden vi vidste så meget, sagde vi meget lidt til børnene. Og da vi fandt ud af, hvad det var, fik de det i små bidder. Det foregik ikke kun over én samtale. Der var flere. Men vi brugte for eksempel ordet kræft, og vi havde tænkt os godt om inden. Men vi fortalte for eksempel ikke, at jeg skulle have fjernet hele brystet. Der gik lang tid, før vi fortalte det til nogen. Vi snakkede om, at jeg ville blive meget træt af den medicin, jeg skulle have for ikke at blive syg. Vi prøvede at svøbe det hele lidt ind uden at komme væk fra sandheden. Og så sagde jeg flere gange til børnene, at jeg selv var sikker på, at jeg ikke ville dø af det her, siger Eva.

Fakta om brystkræft
Antallet af personer, der får stillet diagnosen, har været stigende gennem de seneste 60 år.

Chancen for at overleve brystkræft i Danmark er steget støt gennem de seneste 30 år. Ifølge de seneste offentliggjorte tal er flere end 8 ud af 10 kvinder i live fem år efter, at de har fået konstateret sygdommen.

Men så sikker var hun slet ikke. Det var en lang vinter og et tidligt forår med beskeder i alle retninger og en kræftknude, der ikke bare sådan lige ville forsvinde. Og da det rigtig gik op for Eva, blev hun bange for at dø. Dø fra familien. Dø fra børnene.

Læs også: Hver tiende kvinde lider af smertefuld sygdom, som ingen taler om

Børnene skulle ikke være bange

Men selv om både Henning og Eva var bange og momentvis måtte igennem tudeture i lejligheden på Amager, så forblev de begge positive og fokuserede også på en positiv dialog med børnene.

– Det var vigtigt for os med en kontinuerlig dialog, så børnene ikke blev bange. Og børn er forskellige. En havde behov for at snakke meget, mens en anden havde mere behov for at tackle det selv, så vi fandt selvfølgelig en indgangsvinkel til hver af dem og tog de snakke, der var nødvendige for dem. Og børnene kom også alle til en psykolog, hvor de kunne snakke det hele igennem, fortæller Henning Valin.

Læs også: Har du PCOS? Ny metode kan give dig svaret

Kan man forberede sig på at miste sin kone til kræft? Det måtte Henning Valin tænke grundigt over. (Foto: Kræftens Bekæmpelse)
Kan man forberede sig på at miste sin kone til kræft? Det måtte Henning Valin tænke grundigt over. (Foto: Kræftens Bekæmpelse)

Høj på kærligheden til livet

I dag sidder Eva og Henning med armen om hinanden henslængt i en sofa på cafeen tæt på deres lejlighed. Fulde af kærlighed til hinanden. Og fulde af kærlighed til livet. De er begge kommet ud på den anden side, og Evas kræftknude er væk.

Ung med kræft
Kræft rammer også unge, og hvert år diagnosticeres ca. 500 mennesker i aldersgruppen 15-29 år med kræft.

Prognosen for unge er ikke forbedret i samme grad som for børn og voksne, og de seneste år er der nationalt såvel som internationalt kommet fokus på unge
kræftramte som en patientgruppe med særlige behandlings- og støttebehov.

For dem begge har det været et langt og opslidende forløb, men det har også været et forløb, hvor de begge er kommet endnu tættere på deres børn, end de var i forvejen.

– Sådan har vi det alle sammen med hinanden. Vi er kommet tættere på hinanden. Og både børnene og Henning har været der for mig hele tiden i det her forløb. De har støttet mig, hjulpet til, hvor de kunne og gjort praktiske gøremål for mig. Det har været sådan en positiv sidegevinst, siger Eva.

Støt Brysterne

Støt Brysterne samler ind over hele landet til fordel for kampen mod brystkræft. Igen i år kan du være med til at støtte brysterne ved at købe et af de fine armbånd fra Kræftens Bekæmpelse.

Armbåndet er i et elegant design og findes i fire varianter – to forgyldte og to i et oxideret look. Armbåndene har alle en facetslebet sten, som fås i forskellige farver fra sart rosa til nuancer af grå. Hvert armbånd har desuden et lille vedhæng med budskaberne HÅB, KÆMP, LEV, der symboliserer, at vi sammen skaber håb, kæmper og lever.

Armbåndene koster 40 kroner og kan købes over hele landet og på Kræftens Bekæmpelses webshop.

Du kan også være med den 8. oktober, når Støt Brysterne farver landets gader lyserøde i over 180 danske byer til Lyserød Lørdag.

Læs mere på Støt Brysterne og Kræftens Bekæmpelse.

Kræftens Bekæmpelse sælger blandt andet armbånd for at samle ind til forskning, forebyggelse og patientstøtte i forbindelse med brystkræft af brystcancer. (Foto: Kræftens Bekæmpelse)
Kræftens Bekæmpelse sælger blandt andet armbånd for at samle ind til forskning, forebyggelse og patientstøtte i forbindelse med brystkræft af brystcancer. (Foto: Kræftens Bekæmpelse)

· Mere fra samme kategori ·