
Overblik: Forstå sagen om Messerschmidt, DF, EU, MELD, FELD og mulig svindel
Julekort, sommermøder, bøger, rejser, sejlture og meget mere. Morten Messerschmidt og DF er kommet i hård modvind i en sag om mulig svindel med EU-penge. Vi giver dig overblikket
Da Rikke Karlsson forlader Dansk Folkeparti den 13. oktober 2015, sørger hun for, at alle kan høre døren smække.
Gennem længere tid har politikeren, der sad i EU-Parlamentet for DF, bedt om at få lov at se regnskaberne på den politiske alliance for europæiske partier, der er EU-skeptiske og en fond, som Morten Messerschmidt står i spidsen for: Movement for a Europe of Liberties and Democracy (MELD) og Foundation for a Europe of Liberties and Democracy (FELD), uden held.
– Jeg har nu benyttet mig af min ret som medlem i fondene og taget det skridt at få disse oplysninger hos afdelingen i Luxemburg. (…) Ifølge de oplysninger jeg har fået fra kontoret i Luxemborg, er der tale om adskillige millioner kroner, der har været til rådighed i MELD og FELD, hvor af også store dele er blevet brugt, skriver Rikke Karlsson blandt andet i sin meddelelse.

Hun tilføjer, at der i fondenes vedtægter står, at det alene er præsidenterne for fondene, der kan beslutte, hvad midlerne skal bruges til.
– Jeg har siden forsøgt at få kontakt til Dansk Folkepartis ledelse for at få hjælp til at få undersøgt de faktiske forhold i fondene. Da dette ikke har været muligt, ser jeg mig derfor nødsaget til at frasige mig ethvert ansvar i forbindelse med disse fonde og ser derfor en udmeldelse af partiet som den eneste løsning.
En lidt forvirret pige
Om formiddagen samme dag kommenterer Morten Messerschmidt på Rikke Karlssons anklager, og han afviser blankt, at han dækker over brug af fondsmidler i Europa-Parlamentet.
Politikeren er heller ikke blevet advaret om Rikke Karlssons udmelding af DF, og hendes pressemeddelelse er “temmelig overraskende” at læse for Messerschmidt.
– Det virker på mig mest af alt som om, hun er en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles og ikke kan overskue, hvad der sker omkring hende, siger Morten Messerschmidt om sin nu forrige DF-kollega.
Messerschmidt fortsætter:
– Det er det glade vanvid at forestille sig, at vi skulle hemmeligholde noget som helst. Alle regler er overholdt til punkt og prikke, regnskaberne ligger til skue på Europa-Parlamentets hjemmeside. Jeg forstår ganske enkelt ikke, hvad Rikke Karlsson ikke har kunnet få svar på.
Læs også: #Terror: Hvorfor siger alle, at det var værre i 1970’erne?

Tur på skonnert skal betales tilbage
En af kravene til økonomisk EU-støtte er, at pengene ikke bruges til valgkamp i de enkelte landes nationale partier og kandidater.
Alligevel bruger Dansk Folkeparti i 2013 penge fra EU på skonnerten Halmø, som de sejler rundt i under sloganet “Det sejler for EU – vi sejler for Danmark”. Målet med den danske rundrejse til søs er at gøre danskerne opmærksomme på DF forud for kommunalvalget samme år. EU-pengene kommer fra MELD. Alliancegruppen, som Messerschmidt er præsident for, og som Rikke Karlsson har sat spørgsmålstegn ved.

I november 2015 vurderer EU-generalsekretær Klaus Welle, at Dansk Folkeparti har brugt EU-pengene i strid med EU’s krav om støtte. Partiet skal betale 120.700 kroner tilbage.
Messerschmidt finder afgørelsen meget overraskende.
– Dels var projektet godkendt på forhånd. Dels virker flere af begrundelserne søgte. Og dels tager man slet ikke højde for alt det fremsendte materiale, som beskriver projektet fyldestgørende. For mig er der absolut ingen tvivl om, at kampagnen er kørt efter reglerne. Jeg er derfor både uenig i og forundret over denne afgørelse (…), skriver politikeren i et Facebook-opslag.
I december 2015 bliver MELD og FELD nedlagt.
EU: Messerschmidt har misbrugt midler
I maj 2016 har EU-Parlamentet gennemgået regnskaberne for MELD og FELD. Konklusionen er, at partiet og fonden med Morten Messerschmidt i spidsen har misbrugt EU-midler til reklamer forud for det danske valg om retsforbeholdet og igen til annoncer om social dumping.
Der skal betales næsten tre millioner kroner tilbage til EU.
Læs også: #PanamaPapers: Hvad sker der med Islands statsminister?

Karlsson politianmelder Messerschmidt for identitetstyveri
Nogle måneder senere i august melder Rikke Karlsson Morten Messerschmidt til politiet.
Det sker, fordi Karlsson har fundet ud af, at Messerschmidt har angivet, at hun sad i hovedbestyrelsen for MELD, seks måneder før Karlsson overhovedet kendte til MELD.
Messerschmidts underskrift er på dokumenterne, der markerer, at Karlsson skulle have været til stede ved generalforsamlingen og samtidig har angivet, at den danske kvindelige politiker skulle være litauer.
– Jeg tror, at det må handle om et gedigent hukommelsessvigt, siger Messerschmidt til Ekstra Bladet.
Den 24. august 2016 trækker Morten Messerschmidt sig som formand i Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet. Tidligere MELD-medlem Anders Vistisen træder til som formand i stedet.
Har du set: Hver tiende kvinde lider af smertefuld sygdom, som ingen taler om

Sagerne vælter frem
Den 15. oktober 2016, et år efter, at Rikke Karlsson smækkede med døren til DF, afslører DR, at MELD har fået udbetalt mere end 200.000 kroner i støtte fra Europa-Parlamentet. Og de penge er blevet brugt på Dansk Folkepartis sommergruppemøder i 2014 og 2015.
To dage senere skriver formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, i sit ugebrev, at pengene vil blive betalt tilbage til EU.
Den 18. oktober fortæller Thulesen Dahl, at Dansk Folkeparti vil betale 300.000 kroner yderligere tilbage til EU-Parlamentet. Pengene er nemlig blevet brugt på en bustur til Bruxelles for partiets frivillige kræfter samt til medietræning af Messerschmidt og Anders Vistisen.

Thulesen Dahl informerer også om, at Messerschmidt er ude af DF’s øverste ledelse. Samtidig kritiseres DF for ikke at lægge alt frem i sagen – en ting, partiet ellers ofte opfordrer andre partier til at gøre, når de er i modvind.
Den 21. oktober vokser beløbet yderligere, og nu vil Dansk Folkeparti betale 955.210 kroner.
Det sker, efter at gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, har gennemgået alle de støttepenge, som hans eget parti, Dansk Folkeparti, har modtaget fra EU. Og det er mange forskellige ting, pengene er brugt på. Alle er dog ikke overbeviste af undersøgelsen, da det er DF, der undersøger DF.
Læs her: Er Beyoncés feminisme bare en pengemaskine?

EU-penge brugt på bog om snyd med EU-penge
Efter gennemgangen viser det sig, at der – udover medietræningen, busturene og sommergruppemøderne – også er blevet brugt penge på ting som gyldne håndtryk (dog uden om DF), middage, abonnementer på webaviser, EU-regninger, politiske kampagner, rejser med politiske kollegaer og kærester og bådkampagner.
Der er også brugt penge på julekort. En sag, Messerschmidt er meget passioneret omkring og fortæller mere om i denne video.
Men en af de pengesager, der har vakt stor opsigt, er den bog, Messerschmidt har skrevet om svindel med brug af EU-midler, finansieret af svindel med EU-midler.
Ekstra Bladet kunne fortælle, at næsten 145.000 kroner fra MELD blev brugt på at betale for produktionen af bogen “Dagbog fra EU – EU’s spild af dine penge”. Ligesom Carrie Bradshaws første bog er en samling af hendes klummer, er Messerschmidts bog en samling af politikerens blogindlæg om pengespild og fråds og svindel i EU.

EU vil ikke have DF’s penge
EU’s antisvindelenhed, OLAF, bekræfter den 17. oktober 2016, at de er ved at efterforske sagen, der er en seriøs mistanke om misbrug af EU-midler.
Så da DF’s gruppeformand i EU-Parlamentet fremlægger DF’s egen undersøgelse af sagen og meget gerne vil starte dialogen om at betale pengene tilbage, afviser Europa-Parlamentet.
– Administrationen er ret oprørt over, at det ser ud som om, den er blevet misinformeret i flere tilfælde. Måske endda vildledt eller narret, så derfor videresendes al information til OLAF, siger Europa-Parlamentets pressechef, Marjory van den Broeke, ifølge DR, efter mødet.
Vidste du: Tarmene har afgørende betydning for din sundhed

Vidste Thulesen Dahl det?
Den 20. oktober bringer DR og Ekstra Bladet historien om, at formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, kendte til EU-pengene, der blev brugt forkert, selv om han påstår andet. Rikke Karlsson fremlægger også beviser på, at hun har sms’er og mails helt tilbage fra juni 2015, hvori hun beder om at kunne tale med formanden i fortrolighed.
I en mail fra den 10. oktober 2015 sender Rikke Karlsson en redegørelse til Kristian Thulesen Dahl, hvor hun fortæller, at Morten Messerschmidt har forklaret hende, at det var DF’s øverste ledelse, der styrede brugen af EU-midler fra MELD og FELD.

– Da jeg direkte adspørger Morten, om han kan oplyse mig om, hvor mange penge der er tale om pr. medlem i disse fonde, kigger han på mig med uskyldige blå øjne og siger, at alt det med MELD og FELD, ved han ikke rigtig noget om, det bliver styret fra Christiansborg. Og dermed styret fra DF’s ledelse, skriver Rikke Karlsson i mailen.
Selv svarer Thulesen Dahl, at han bestemt lyttede til Karlsson, og at han troede, at henvendelserne handlede om et dårligt arbejdsklima mellem Karlsson og Messerschmidt.

Messerschmidt indlægges akut
Den 22. oktober 2016 er der breaking news. Messerschmidt har fået et ildebefindende på vej i sommerhus med sin kæreste, bakkesangerinden Dot Wessman.
Politikeren bliver akut indlagt på Hillerød Hospital til observation.
– Morten havde klaget over ondt i hovedet hele dagen, og han er typen, der ellers altid springer ud af sengen. Så jeg bad ham om at tage det roligt, og derfor var de to på vej i sommerhus. Men i bilen fik Morten det rigtigt dårligt, og Dot ringede til lægen, som sagde, at de skulle tage direkte til akutmodtagelsen, siger Dansk Folkepartis presserådgiver, Kristian Wederkinck Olesen, i en telefonsamtale med Politiken.

Presserådgiveren ved på dette tidspunkt ikke, hvad Messerschmidt fejler, men mener, at det er mediepresset fra sagen om EU-midler har påvirket politikeren.
– Manden har været under et ekstremt pres. Det har været ti sindssyge dage, hvor vi er blevet kimet ned fra morgen til aften og skulle forsvare os mod alle mulige latterlige ting. Så det er klart, at det sætter sig, siger Kristian Wederkinck Olesen.
Morten Messerschmidt er indtil videre sygemeldt på ubestemt tid.

Hvad nu?
Nu her i slutningen af oktober. Lidt mere end et år efter, de første anklager kom frem, er DF stadig på usikker grund.
I de seneste vælgermålinger foretaget mellem den 11. og 17. oktober blandt 2096 vælgere, får DF kun 16,2 procent af stemmerne, og det er endda lige inden, at sagen for alvor tager fart. Målingen er det laveste siden valget i 2015, hvor partiet fik 21,1 procent af stemmerne og 37 mandater i Folketinget.
Pia Kjærsgaard, stifter af Dansk Folkeparti, har kaldt det en ærgerlig sag, men siger også:
– Jeg må sige, at Morten Messerschmidt – en kreativ sjæl som ham har ikke rigtigt styr på det økonomiske. Det ser man ofte. De to ting følges mange gange ad. Men jeg vil fortsat bakke op om, at Morten Messerschmidt er en super dygtig politiker, og jeg ser ham gerne tilbage i Dansk Folkeparti, når det her er faldet til ro. Men det har været noget møg, siger hun til TV2.
Tilbage er der kun at vente på OLAF’s konklusion af sin undersøgelse, og den kan forhåbentlig besvare nogle af de spørgsmål, der er: Hvor mange sager er der tale om? Hvor mange penge drejer det sig reelt om? Hvad er pengene brugt på? Hvor mange fra DF kendte til det?
Indtil OLAF har undersøgt sagen til bunds, vil Europa-Parlamentet ikke tage imod DF’s tilbagebetaling.
Læs også: #BlackLivesMatter: Hashtagget, der er blevet symbolet på USA’s racedebat

Kilder: Europa-Parlamentet, Politiken, Berlingske, Jyllands-Posten, Ekstra Bladet, EU-siden, Jyllands-Posten, DF-nyt, Fyens/Ritzau, Politiken, Dansk Folkepartis Blad, Politiken, Politico, Ekstra Bladet, BT, TV2, Ekstra Bladet, Politiken, Information, Berlingske, Fyens, Pressemeddelelse.