
Kender du historien om det lysende græskar, Jack-O-Lantern?
Danskerne er ved at tage halloween til sig, og vi elsker især de store, orange græskar, der lyser flot op i efterårsmørket. Men hvorfor skærer vi egentlig i græskar, og hvordan gør man i det hele taget?
Selv om de fleste betragter vor tids halloween som et amerikansk fænomen, så er det faktisk en oldgammel irsk tradition at fejre overgangen fra sommer til vinter med uhygge og lys i udskårede grøntsager, som græskaret.
Det kan du læse meget mere om her: Halloween er mere dansk end du tror.
Men som med mange andre højtider er nutidens traditioner ikke helt, som de var, dengang de blev opfundet. Eksempelvis var det en helt anden grøntsag, der blev skåret ud, når kelterne, eller gallerne, som man også kaldte de mennesker, der boede i Irland, Skotland, Wales Cornwall, det franske Bretagne og på Isle og Man i jernalderen, fejrer halloween.
Så hvordan endte det lige med at være græskar, som må lade livet i slutningen af oktober?

Hvorfor lige græskar?
Før græskarene blev kendt som go to-grøntsagen til halloween, var det roer, der fik skåret ansigter i sig. Også i Danmark skar man i denne grøntsag i gamle dage. Var det sukkerroer, smagte de fraskårne stykker endda dejligt.
Irerne tog til Amerika i tusindvis for at slippe væk fra et Irland i krise og hungersnød. Traditionerne tog de med sig, men roelanternerne blev skiftet ud med græskar, som de irske immigranter fandt i hobetal i deres nye land. Derudover var græskarene noget nemmere at skære i.
Udskårne græskar kaldes også for Jack-O-Lantern, og første gang man hører om begrebet er i 1837 i Amerika, og de udhulede græskar bliver for alvor en del af den amerikanske halloween i 1866.
Trods græskarrets amerikanske aner, er der mange, der forbinder historien om det lysende græskarhoved Jack med Irland, halloweens oprindelsesland.
Læs også: Hvorfor er vi bange for klovne?

Historien om Jack-O-Lantern
Der findes nemlig et irsk sagn, der fortæller om Jack, der var en drukfældig, doven og bandende irer. Der er forskellige versioner af historien, men de er alle enige om en ting: Jack er ikke Guds bedste barn, og han snyder djævlen.
Den fordrukne irer ved også godt selv, at hans odds for at komme i himlen er ret dårlige, og da han møder djævelen en dag, snyder han ham til aldrig at ville lukke ham ind i helvede. Når djævlen ikke vil lukke Jack ind i helvede, er Jack sikker på, at han nu er garanteret en plads i himlen.
Men som med alle andre historier, hvor der indgås en aftale med djævlen, forløber tingene aldrig helt som planlagt.
Læs også: 10 grunde til at elske efteråret, selv om det er koldt

Gud vil ikke have den irske mand inden for dørene. I stedet er Jacks sjæl forvist til at vandre mellem himmel og helvede i al evighed. Så djævlen giver Jack et stykke kul, som skal lyse op for den drukfældige og døde bonde, når hans sjæl begiver sig ud på sin rejse.
For at kullet holder så længe som muligt, lægger Jack det ind i en roe, og i skæret fra roen vandrer han rundt mellem himmel og helvede.
Jack har med tiden fået øgenavnet “Jack of the Lantern”, og det er sidenhen blevet til udtrykket “Jack-O-Lantern”, der nu bruges til at beskrive de udskårne græskarlanterner.
Har du set: Uhyggelig halloweentrend: Dræberklovnene er kommet til Danmark
Artiklen fortsætter under billedet

Lav din egen Jack-O-Lantern
Det er ikke særlig svært at lave sin egen Jack-O-Lantern til at skræmme onde ånder og naboerne væk med.
Der er selvfølgelig forskel på, hvor avanceret man har lyst til at lave sin græskarlanterne, men skal du bare lavet et mønster, der er let og lige til, kræver det ikke særlig mange redskaber. Samvirke har lavet en guide til, hvordan du nemt selv kan lave et græskarhoved.
Har du ingen ide om, hvad du skal skære i dit græskar, kan du finde inspiration og skabeloner her.
Det skal du bruge:
- Et græskar
- 2 spidse knive, en lille og en stor
- 1 kuglepen
- Vand og køkkenrulle eller en svamp
Kilder: History, Kristendom, Emu, People, Lav dit eget græskar, Livescience, Bustle, Kristendom.