Læs også:

Close

Kemisk eller grøn modeindustri, hvad tænker du?

Mode  | 

Både børn og voksne kan blive udsat for farvestoffer, konserveringsmidler og andre kemikalier gennem det tøj, vi går i. Men hvordan ser det ud med kemi i modebranchen?

Der er meget kemi i vores hverdag, og tøjet er ingen undtagelse. Det seneste årti har modebranchen, i mine øjne, taget store skridt i retning mod en grønnere industri. Men det er dog langt fra nok. Kemien er der stadig, selv om institutter som Copenhagen Fashion Summit og store modehuse som H&M, Filippa K og Stella McCartney gør en forskel i produktionen. Nu skal vi som forbrugere også være bedre til at prioritere kemien i vores hverdag.

Tema: Kemi
MY DAILY SPACE sætter fokus på dårlig kemi i hverdagen og undersøger, hvordan man kan udvikle allergi og hormonforstyrrende komplikationer, selv om man passer på.

Vi kigger på kemi i makeup, mad, emballage, tøj og hverdagsting som tamponer og giver dig gode råd til, hvordan du kan mindske chancen for at blive udsat for de skadelige stoffer.

Hvorfor er der kemikalier i tøj?

For nogle år siden var det store emne kemisk tøjproduktion og hvor mange forstyrrende stoffer, der fylder i vores hverdag.

Hver gang du købet nyt tøj, undertøj, løbetøj eller lignende, kan det indeholde hormonforstyrrende, sundhedsskadelige og miljøbelastende stoffer. Grundene til, at tøjproducenter anvender kemikalier i produktionen af tekstiler, er mange. Blandt andet for at give tøjet farve, blege det, gøre det krølfrit eller blødgøre det. Desuden indeholder tøj oftest kemikalier for at mindske en tydelig svedlugt, mugrisikoen eller brændbarheden.

Det kan ikke undgås at bruge kemikalier, men det kan mindskes for at passe på miljøet. Her er det at CSR og Sustainability brands kommer ind over. Mærker som H&M Concious Collection, Stella McCartney, Mads Nørgaard, Asos Green Room, Filippa K, Fonnesbech og Adax er kun nogle af de mange brands, som prøver at gøre en forskel i industrien.

blomsten gots oekoteex

Hvad skal du se efter?

Generelt kan du se efter Øko-tex 100-mærket og GOTS-mærket. Øko-tex 100-mærket stiller krav til, hvilke og hvor mange restkemikalier der må være i dit tøj, når du køber det. Derved er mærket kategoriseret som et sundhedsmærke. GOTS-mærket er et økologimærke, der sikrer, at der er anvendt økologiske fibre. GOTS-mærkets krav stemmer nogenlunde overens med miljømærket Svanens.

Læs om flere allergi- og miljømærker her.

(Foto: All Over Press)
T-shirts i økologisk bomuld bliver lagt sammen på en tøjfabrik. (Foto: All Over Press)

Tøj giver risiko for allergi

Hvis ikke du er bevidst om de bivirkninger, kemikalierne kan have, så læs med her. Restkemikalier følger nemlig oftes med, når du køber nyt tøj. Det skyldes oftest overskudsfarve, formaldehyd og optisk hvidt, der er brugt i forbindelse med produktionen af tøjet. De såkaldte restkemikalier kan fremkalde allergiske reaktioner, udslæt og hudirritation.

I sjældne tilfælde kan det desværre gå helt galt, fordi nogle restkemikalier kan virke hormonforstyrrende og kræftfremkaldende.

Du må ikke blive skræmt, da det er sjældent, man vil opleve en allergisk reaktion med det samme. Men jeg anbefaler at være bevidst omkring kemikalierne, som i forvejen fylder mere i din hverdag, end de fleste går og tror.

Kemikalier i nyt tøj:
· Bakteriedræbende midler
· Farvestoffer
· Optisk hvidt
· Flammehæmmende
· Ftalater
· Imprægneringsmidler
· Formaldehyd
· Nonylphenoletoxylater
Miljøstyrelsen, 2011

Sådan vasker du kemikalierne ud:

Forbrugerrådet Tænk Kemi, har lavet en artikel om, hvordan du vasker kemikalierne ud, inden du tager dine tekstiler i brug. Du kan nemlig undgå de værste af kemikalierne med et par forholdsregler. For eksempel anbefales det, at du vasker tøjet en til to gange før brug, hvis det ikke er så miljøbevidst produceret, som det kan være.

Huskeregler, når du køber nyt tøj

Helt basalt anbefales fire huskeråd, når du køber nyt tøj:

  • Vask alt nyt tøj, sengetøj og håndklæder, inden du tager det i brug
  • Køb tøj og tekstiler med de officielle miljømærker, Blomsten og Svanen. På den måde tager du hensyn til miljøet. Du kan også vælge tøj, der er mærket med Oeko-Tex
  • Køb tøj uden PVC-tryk, der ofte er blødgjort med ftalater. Spørg i forretningen, hvis du er i tvivl
  • Undgå tøj, der er behandlet med bakteriedræbende midler. Kig efter, om tøjet er mærket som for eksempel bakteriedræbende, antibakterielt eller lugtfrit

Information: Miljø- og Fødevareministeriet hjemmeside.

Tidligere har vores klummeskribent, Katrine Troelsen, skrevet om sit shoppestop, som er kommet af, at hun så serien “The true cost” på Netflix, som fik sat hendes samvittighed på prøve en gang for alle. Det påvirkede også os andre her på redaktionen. Her omhandlede det ikke kun kemi, men også fabrikskollaps og indtjeninger.

Katrine nævnte, at der er flere ting, vi kan gøre for at ændre på situationen. Blandt andet at købe kvalitet i stedet for kvantitet. Køb tøj produceret i Europa eller endda Danmark, og køb økologisk så vidt muligt. Læs mere i Katrines indlæg.

Læs artiklen: Jeg – et grådigt svin: En historie om mit shoppestop

(Foto: Presse, STORM & MARIE X ELECTROLUX 2016)
(Foto: Presse, STORM & MARIE X ELECTROLUX 2016)

Og så har Forbrugerrådet Tænk Kemi lavet Kemiluppen:

Kemiluppen er en app, hvor man kan scanne, søge og indtaste stregkoder på forskellige plejeprodukter. Derefter vurderer Forbrugerrådet Tænk Kemi ingredienslisten i produktet og vurderer, om produktet indeholder problematiske kemikalier. Gode produkter får grønne kolber, produkter med eksempelvis parfume får gule, og produkter med hormonforstyrrende får røde kolber.

I skrivende stund er knap 9.000 produkter gennemgået inde i appen.

Du finder Kemiluppen i Apple Store og Google Play.

· Mere fra samme kategori ·