
Kan man forberede sig på at miste sin kone til kræft?
Da skuespiller Henning Valins kone, Eva, blev ramt af brystkræft, blev han ramt af utryghed og bange tanker om fremtiden. Men han tog sig selv i nakken og forblev positiv gennem hele forløbet
Af Anders Reinholdt Jonssen
– Hvordan er Henning alene? Hvordan ville det være, hvis jeg pludselig blev alene efter 23 års partnerskab med Eva?
Fakta om brystkræft
Brystkræft er den hyppigste kræftsygdom hos kvinder.Hver 9. danske kvinde rammes af brystkræft.
I 2014 var der 4.686 danske kvinder, som fik konstateret sygdommen.
– Sandheden er, at jeg ikke ville være nogen uden Eva. Det var følelsen, der ramte mig i det øjeblik. Jeg ved jo godt, det ikke er rigtigt, for vi er alle selvstændige individer, men jeg har været sammen med Eva i mere end 20 år, og jeg kan ikke huske, hvem jeg er uden hende.
Sådan tænkte 50-årige Henning Valin nytårsaften på vej ind i et usikkert 2015, da han satte sig ned ved sit skrivebord i sin og Evas lejlighed på Amager, hvor han græd over den besked, der netop havde lammet både ham og Eva. Lægerne havde fundet en stor kræftknude i Evas højre bryst. Men de vidste endnu ikke, hvor slemt det var.
– Jeg kan huske, at jeg tænkte, hvor uretfærdigt det var. Eva har altid været sund og rask. Men inden jeg forlod kontorstolen på arbejdsværelset den nytårsaften, bestemte jeg mig også for, at jeg måtte slippe den tankegang. Altså, den sti ville jeg ikke gå ned ad, selv om det var svært lige præcis nytårsaften. Den aften er jo både et kig tilbage og frem i tiden, og jeg tænkte på, om vi nu alle ville være her om fem år og hoppe ned fra stolene og ind i det nye år sammen, siger Henning Valin.
Læs også: Flere kvinder overlever brystkræft
(Artiklen fortsætter under billedet)

Kærlighed ved første blik
Tilbage i 1993 mødte Eva og Henning hinanden på en bodega i Glostrup. Det var kærlighed ved første blik, og siden har de to faktisk været uadskillelige. Efter de havde kendt hinanden i kort tid, flyttede de ind i en lille lejlighed på Amager, hvor de stadig bor med deres tre børn.
Fakta om brystkræft
Hvert år dør omkring 1.160 kvinder af brystkræft. Flere end 62.000 kvinder lever med sygdommen (2014).Brystkræft rammer sjældent personer under 30 år – og er mest almindeligt hos kvinder over 60 år.
Her er pladsen trang, men kærligheden til hinanden og børnene stor. Og det er også her foran lejligheden på Eva og Hennings yndlingscafé, at vi møder Henning og Eva.
Her i en sofa indenfor i ly for larmen fra Amager Boulevard kigger han sin elskede Eva dybt i øjnene og smiler kærligt, mens han tænker over, hvor meget hun egentlig betyder for ham.
– Alt, lyder svaret prompte.
– Eva betyder virkelig alt, siger han.
Læs også: Skal børnene vide, at mor har kræft?
Det er vigtigt at være positiv
Det er så vigtigt at tænke positivt. Det er en af de ting, der står lysende klart efter halvandet år, hvor alle aspekter af et parforhold har været på prøve.
Fakta om brystkræft
Antallet af personer, der får stillet diagnosen, har været stigende gennem de seneste 60 år.Chancen for at overleve brystkræft i Danmark er steget støt gennem de seneste 30 år. Ifølge de seneste offentliggjorte tal er flere end 8 ud af 10 kvinder i live fem år efter, at de har fået konstateret sygdommen.
Men forløbet har gjort kærligheden større og mere tydelig. Og Eva er ikke i tvivl om, at hun aldrig havde klaret det uden Henning.
Han har været en ledestjerne og støtte uden lige. Og det har de begge haft brug for. For når den ene var nede, kunne den anden hive en op.
– Eva begyndte på et tidspunkt i foråret at planlægge en sommerferie til Bornholm. Jeg havde hele tiden taget en dag ad gangen, men da hun begyndte at snakke om den ferie, tænkte jeg, jamen så er hun her jo også til sommer. Og den positivitet havde vi begge glæde af, fortæller Henning.
Tjek dig selv: Videoguide: Sådan passer du bedst på dine bryster
Rollen som pårørende
Som nærmeste pårørende til Eva oplevede Henning alt. Og i virkeligheden oplevede han måske nogle gange mere end Eva. For han fandt hurtigt ud af, at en af de vigtigste opgaver som nærmeste pårørende var at lytte.
Ung med kræft
Kræft rammer også unge, og hvert år diagnosticeres ca. 500 mennesker i aldersgruppen 15-29 år med kræft.Prognosen for unge er ikke forbedret i samme grad som for børn og voksne, og de seneste år er der nationalt såvel som internationalt kommet fokus på unge
kræftramte som en patientgruppe med særlige behandlings- og støttebehov.
Lytte til alle lægernes beskeder gennem et forår, hvor beskeder fløj i alle retninger, og familien fortsat manglede svar på, hvad den nærmeste fremtid ville bringe.
– Jeg var med til hver eneste samtale på Rigshospitalet, hver eneste lille samtale. Og en rigtig stor pointe her og et godt råd til andre er: Tag din mand, partner eller ven med til lægen, for jeg hørte meget mere, end Eva gjorde. Jeg hørte noget andet. Hvis en læge eksempelvis fortalte, at nu skal vi fjerne det og det, så stoppede Eva med at lytte og begyndte i stedet at tænke og forestille sig, mens jeg kunne lytte videre og spørge ind til, hvad de i virkeligheden ville fjerne, og hvad der i virkeligheden skulle ske, siger Henning Valin.
Kan du strikke?: De strikker til kræftramte kvinder
Kunne ikke fjerne knude
Og der skete meget. Kort efter nytår fandt lægerne på Rigshospitalet nemlig ud af, at knuden i brystet var så stor, at de ikke kunne fjerne den med det samme. Derfor måtte Eva først igennem et hårdt kemoforløb for at få skrumpet knuden, så de derefter kunne fjerne den ved en operation.
– Jeg tog nogle af lægernes forklaringer med i lommen, når Eva ikke havde hørt og forstået det hele. Og så kunne jeg videregive det igen, når vi var hjemme, siger Henning.
Kemobehandlingen var hård og opslidende, men både Eva, Henning og børnene fandt en ro og positivitet i lægernes forklaring af, hvordan behandlingen var forebyggende. Det brugte de aktivt til at tro på fremtiden.

Skaldet på festival
Kort tid før Roskilde Festival 2015 havde kemobehandlingen haft den ønskede effekt. Og selv om Eva var træt efter mange behandlinger, der havde gjort hende skaldet og tappet hende for energi, så ville hun på Roskilde Festival og stå foran Orange sammen med Henning, som de har gjort hver sommer med deres venner.
– Det var meget vigtigt for Eva at komme på Roskilde Festival, selv om hun var helt skæv i hovedet. Og hun var så sej. Hun stod der helt skaldet på festivalpladsen dagen før, hun skulle på Rigshospitalet og have fjernet brystet, men det var der ingen grund til at tænke på, for det var vigtigere at opleve festivalen og musikken, siger Henning, mens hans tænker tilbage på højdepunktet den sommer med Poul McCartney på Orange Scene.
– Vi havde givet vores datter Liv og hendes veninde en 1-dags-billet, så hun også kunne få lov til at opleve et af mine helt store idoler. Det kom til at betyde noget helt særligt for os. Vi er begge så vilde med det, fortæller Henning.
Læs også: Hver tiende kvinde lider af smertefuld sygdom, som ingen taler om
Nu skal sidste kapitel lukkes
Både han og Eva tror helt grundlæggende på, at det er vigtigt ikke at sumpe hen i sin kræftsygdom og sidde derhjemme i sin ulykkelighed, for det får man det ikke bedre af.
Det har været deres mantra gennem hele forløbet. Og i dag er Eva blevet fri for kræftknuden i brystet, og deres partnerskab og kærlighed til hinanden er stærkere end nogensinde før.
Alligevel er der et sidste kapitel, der endnu mangler at blive lukket.
– Lige nu handler det for os om at få lukket det her forløb helt, for det er det ikke endnu. Til oktober skal Eva nemlig have rekonstrueret sit bryst, og det ved jeg, hun glæder sig meget til, siger Henning.
Læs også: – Du skal forberede dig på stomi, og vil du have børn, skal det være NU!
Støt Brysterne
Støt Brysterne samler ind over hele landet til fordel for kampen mod brystkræft. Igen i år kan du være med til at støtte brysterne ved at købe et af de fine armbånd fra Kræftens Bekæmpelse.
Armbåndene koster 40 kroner og kan købes over hele landet og på Kræftens Bekæmpelses webshop.
Du kan også være med den 8. oktober, når Støt Brysterne farver landets gader lyserøde i over 180 danske byer til Lyserød Lørdag.
Læs mere på Støt Brysterne og Kræftens Bekæmpelse.
