Læs også:

Close
giftig-kemi-i-din-makeup-makeuppung

Test: Så meget giftig kemi er der i min makeuppung

Skønhed  | 

Jeg har i anledning af MY DAILY SPACEs kemiuge valgt at gennemgå ingredienserne i noget af mit mest brugte makeup. Det er ikke opløftende læsning. Et af produkterne viser sig at fremme celledød!

Jeg har aldrig tænkt over, om der er skadelig kemi i min makeup. Hvad man ikke ved, har man ikke ondt af, og det har virket fint for mig. Derudover bruger jeg ikke så meget, og så har jeg håbet på, at produkter i EU er gennemtestet til et niveau, hvor vi SELVFØLGELIG ikke kan købe makeup, der er skadeligt.

Derfor var jeg egentlig rimelig rolig ved at skulle dykke ned i ingredienslisten på mine udvalgte produkter. Jeg har benyttet siden paulaschoice.com, som driver Beautypedia – et grundigt opslagsværk over makeup og hudpleje.

giftig-kemi-i-din-makeup-makeuppung
Bør jeg overveje at investere i en gasmaske? (Foto: All Over)

1. Spraydeodorant – fra Dove

De fleste mennesker bruger deodorant. Selv har jeg prøvet mange i jagten på den rette. Når jeg siger rette, mener jeg den, der bedst stopper svedproduktion, ikke den, der indeholder mindst kemi. Den deo, jeg ser på nu, er den originale, altså den, du kender med den klassiske milde sæbelugt.

Den indeholder aluminium chlorohydrate, hvilket ikke er så fedt. En undersøgelse fra Norge viser, at vi får rigtig meget aluminium ind gennem huden ved brug af disse deodoranter, og det er ikke sundt. Det er i dyreforsøg blevet linket til skader på nervesystemet, så det er jo bare ikke lækkert.

Jeg vidste det dog godt. Det er et sted, hvor jeg har valgt at leve med farerne, fordi jeg gerne vil have tørre armhuler.

Derudover indeholder Doves deo en del af de 26 mest allergifremkaldende stoffer, for eksempel geraniol og citronellol. Hmm … måske burde jeg alligevel se mig om efter en anden deodorant? Jeg tror jeg vil kigge på Kemiluppen, som har en kæmpe gennemgang af deodoranter, blandt andet min deos kusine, roll on modellen.

2. Læbestift – fra MAC

Jeg har nogle forskellige læbestifter, selv om jeg sjældent bruger dem. Når jeg skal til fest, tager jeg læbestift på. Den, jeg bruger mest, er min postkasserøde “Everyday diva” fra MAC (mineralize rich-kollektionen). Derfor er jeg meget lettet over, at den får to glade tommelfingre op fra paulaschoice.com. Man kan ikke sige, at læbestift er sundt, men denne er så tæt på uskadelig som muligt.

Læs også: Hvor farlig er kemien i hverdagsprodukter som tamponer, mobiler og høretelefoner?

3. Øjenskygge – fra Helvede. Just kidding, fra Shiseido

AAAAAAAAAAAAADDD. AD, AD, AD, AD, AD! Ad!

Det er min reaktion, da jeg slår “Shimmering cream eyecolor” op på paulaschoice.com. Min mund står åben, og jeg sidder og råber i min sofa, mens jeg får lyst til at kyle øjenskyggen gennem rummet. Den indeholder lavendelolie, som har denne effekt:

– Forskning viser, at dele af lavendel, specifikt linalool, er cytotoksisk, hvilket betyder, at udvortes brug fører til celledød, er meldingen på opslagssitet.

Fik I det hele med? Cytotoksisk: giftigt for cellerne. “FØRER TIL CELLEDØD”. Jeg har smurt noget på mine sarte sarte øjenlåg, som aktivt får cellerne til at dø! Jeg er rasende.

Du har hørt om antioxidanter? Rynkebekæmpelse? Ja? Okay well, check this out:

– Eftersom duft-komponenterne i lavendelolie oxiderer, når de udsættes for luft, er lavendelolie en prooxidant.

Jeps. Jeg har smurt anti-antirynkecreme(øjenskygge) på øjnene. Føj, føj, føj, føj.

nyt
Her ses indholdet af min makeuppung. Den lilla øjenskygge blev straks efter skydning smidt ud! (Foto: Privat)

4. Læbepomade – fra Carmex

Ovenpå den klamme opdagelse tør jeg næsten ikke teste min højtelskede Carmex. Men heldigvis er det ikke så slemt. Den indeholder en del ting, som KAN være problematiske, men kun er det, hvis man er allergisk overfor de givne ingredienser. Pomaden indeholder menthol og kamfer, camphor, som giver den der lidt prikkende fornemmelse, men da mange mennesker er allergiske for disse ting, er det måske ikke optimalt.

Læs også: Cocktaileffekten: De kemiske tømmermænd, du ikke vil have

Og hvis man ikke allerede er allergiker, kan man blive det. Carmex er fyldt med allergifremkaldende stoffer, jeg nævner et udvalg: geraniol, citronellol og limonene.

5. Mascara – fra Maybelline

Jeg elsker min Colossal Volum-mascara i sin gule, buttede emballage. Jeg håber, den består testen … YES. Pyha, der er ingenting, der ikke skal være i min mascara. Der er farvestof (ellers ville pointen vel også forsvinde) og relativt milde kemikalier. Man skulle ikke tro det, men nogle mascaraer har parfume i sig, hvilket denne ikke har. Den har heller ingen allergifremkaldende konserveringsmidler.

 

KORT SAGT:

Hold dig langt langt væk fra Shiseidos øjenskygger, og skynd dig at tjekke din makeup på paulaschoice.com eller TÆNKs Kemiluppen. Så ved du lynhurtigt, om også du smører celledræbende makeup i ansigtet.

Desværre var al min makeup også testet på dyr. Det har ikke så meget at gøre med, om kemien er skadelig for os mennesker, men det er en etisk overvejelse, man bør gøre sig.

Læs mere her: Kender du kemien i din makeup og dine plejeprodukter?

Kilder: cosdna.com, paulaschoice.com, nymag.com

· Mere fra samme kategori ·