Læs også:

Close

Frivillige strikker, syer og hækler til kræftramte

Nyheder  | 

Frivillige over hele landet syer, strikker og hækler huer og brystproteser til kræftramte mænd og kvinder. Det varmer, giver beskyttelse og gør, at man ikke føler sig syg, siger initiativtager

Får du kræft eller en anden alvorlig blodsygdom og skal du have kemo, er hårtab en af de bedst kendte bivirkninger. Samtidig undergår mange kvinder med brystkræft operationer, hvor de mister deres ene eller begge bryster.

For at varme og pynte skaldede hoveder, og for at give kvinder et alternativ til tunge silikoneproteser, samles frivillige i sy-, strikke- og hækleklubber, hvor de laver huer og strikproteser til kræftramte.

Vi har samlet to initiativer, der bruger symaskiner, strikke- og hæklepinde for at hjælpe kemopatienter.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Frivillige strikker, syer og hækler til kræftramte. (Foto: All Over)
Frivillige strikker, syer og hækler til kræftramte. (Foto: All Over)

Kemoheads

Merete Andersen er initiativtager til gruppen Kemoheads, der laver huer til mennesker i kemobehandling for kræft, men også for andre alvorlige blodsygdomme.

Merete begyndte at lave huer i september 2014, da hun selv skulle behandles med en høj dosis kemoterapi og stamcellestøtte. Lægerne havde fundet ud af, at Merete lider af en sjælden sygdom, amyloidose, og at hun skulle i behandling på Rigshospitalet.

– Jeg ville miste håret cirka seks uger efter kemo, og jeg vidste, at jeg ville have en hue til mig selv. Jeg er meget kreativ og har altid et eller flere håndarbejde- eller kunstprojekter i gang, blandt andet Fiberpoems.dk, og jeg vidste, at jeg havde brug for noget enkelt og overskueligt at tage mig til i genoptræningsperioden, fortæller Merete. 

Sammen med sine veninder lavede Merete en masse huer og delte dem ud, når hun var indlagt til sin egen behandling på Rigshospitalet og nu, hvor hun kommer til kontrol.

– Det er ikke kun kræftramte, der får huerne, men også andre kemopatienter. Huerne varmer et skaldet hoved og giver også beskyttelse psykisk og fysisk, så man ikke føler sig syg af udseende og får taget sig sammen til at komme ud og bevæge sig, træne, møde venner og alt det, man plejer at gøre, når man er rask.

Siden er der kommet flere huemagere til Kemoheads, og Merete cykler rundt i København efter de hjemmelavede huer, cykler ind til Hæmatologisk afdeling med huerne, har kontakt med de frivillige, når de åbner nye modtageafdelinger og holder kontakten med de frivillige, når de skal hjælpes med praktiske gøremål og inspiration.

– Vi giver huerne til voksne patienter med forskellige alvorlige blodsygdomme, som bliver behandlet med kemoterapi og derfor mister håret. Mellem 300 og 400 patienter har fået huer på Rigshospitalets Hæmatologiske Afdeling, men nu får de også huer på Aalborg Universitetshospitals Hæmatologiske Afdeling, hvor de har fået 70 huer til at starte med, fortæller Merete.

Håbet er at kunne lave huer til flere hospitaler hen ad vejen, og Merete er ikke i tvivl om, at huerne hjælper i en tid, der kan være udfordrende.

Vil du gerne melde dig som frivillig, så kan du kontakte Merete her. Du kan strikke, hækle, sy eller filte huer, hatte eller kasketter til voksne kvinder og mænd. Er du ikke stærk i det kreative, er der også en masse andre ting, du kan hjælpe med som opstart af grupper, workshops, kontakt til hospitaler og meget andet.

Du kan også melde dig som en af de Kærlige Kreative Hænder på Facebook eller følge Kemoheads på Facebook eller Instagram.

Vi Strikker Med Hjertet

Strikkegruppen Vi Strikker Med Hjertet så dagens lys i Danmark i 2013, da grundlæggeren Pia Christensen skabte en dansk gruppe efter forbillede fra USA.

– Det første år kørte Pia Christensen gruppen alene og lavede cirka 500 proteser, fortæller Bente Petersen fra bestyrelsen i Vi Strikker Med Hjertet.

Siden steg antallet af proteser støt. Da gruppen kom med i et indslag i fjernsynet et år efter opstart, kom der flere frivillige strikkere til.

– De strikkede proteser er kun et alternativ til de tunge silikonebryster, som kvinderne får udleveret fra hospitalet. De strikkede proteser er ikke så tunge og varme, de er faktisk fnuglette, og kan også bruges i badetøj, fortæller Bente Petersen.

Kvinderne, der strikker og fylder proteserne, køber selv materialerne, som de donerer til foreningen, der så kan glæde en masse andre kvinder.

Grundlæggeren, Pia Christensen, gik bort i februar 2016, men klubben har fortsat hendes gode initiativ. Har du lyst til at strikke for Vi Strikker Med Hjertet, kan du finde opskrifter på proteserne her og du kan finde informationer om gruppen og bestille proteser her og læse mere på Facebook.

Vi Strikker Med Hjertet strikker proteser til kvinder med brystkræft. (Foto: Vi Strikker Med Hjertet)
Vi Strikker Med Hjertet strikker proteser til kvinder med brystkræft. (Foto: Vi Strikker Med Hjertet)

· Mere fra samme kategori ·