Læs også:

Close
flere-overlever-brystkraeft

Flere kvinder overlever brystkræft

Nyheder  | 

Hvert år rammes knap 4.700 danske kvinder af brystkræft, og tallet er stigende. Men flere og flere overlever sygdommen

Fakta om brystkræft
Brystkræft er den hyppigste kræftsygdom hos kvinder.

Hver 9. danske kvinde rammes af brystkræft.

I 2014 var der 4.686 danske kvinder, som fik konstateret sygdommen.

Brystkræft er den hyppigste kræftsygdom hos kvinder, og hver niende kvinde rammes af sygdommen på et eller andet tidspunkt i livet. Omkring 1.200 kvinder dør hvert år af brystkræft, men de nyeste tal viser, at antallet af kvinder, der overlever kræften stiger år for år og har gjort det gennem de sidste 30 år.

Overlevelsestallene måles ved at kigge på, hvor mange patienter, der er i live, fem år efter de har fået diagnosen brystkræft. I 1947 lå tallet helt nede på 47 procent, for 10 år siden lå det på 68 procent, ogi dag er 83 procent af kvinderne i live, fem år efter de har fået diagnosen.

– I dag er der over 62.000 kvinder, der lever med brystkræft. Det svarer til, at flere end 8 ud af 10 kvinder er i live fem år efter, at de har fået konstateret sygdommen, fortæller Carina Winther, kampagneansvarlig i Kræftens Bekæmpelse.

flere-overlever-brystkraeft
Flere overlever brystkræft end tidligere, og tallet er stigende. (Foto: All Over)

Forskning virker

En af årsagerne til, at flere kvinder overlever brystcancer, er blandt andet forskning, som Kræftens Bekæmpelse bruger lige så mange penge på, som det offentlige.

Fakta om brystkræft
Hvert år dør omkring 1.160 kvinder af brystkræft. Flere end 62.000 kvinder lever med sygdommen (2014).

Brystkræft rammer sjældent personer under 30 år – og er mest almindeligt hos kvinder over 60 år.

– Overlevelsen er blevet så meget bedre i dag, fordi vi er blevet bedre til at opdage kræften tidligere, men i høj grad også forskning, fordi vi qua forskningen har fundet frem til bedre behandlingsformer. Så ja, forskning virker, og det redder liv, siger Carina Winther.

Et af målene i Kræftens Bekæmpelses Afdeling for Brystkræft er at finde nye behandlingsmetoder, der gør det af med de brystkræftceller, som traditionel kræftbehandling ikke kan få bugt med i dag. Et andet mål er at udvikle tests, som gør det muligt at skræddersy behandlingen til den enkelte brystkræftpatient.

Derfor har Kræftens Bekæmpelse blandt andet doneret penge til at forske i, når brystkræft bliver modstandsdygtig overfor antihormonbehandling, egenskaber ved ikke arvelig brystkræft, nye redskaber i brystkræftforskningen, udredning af en ny klasse kræftmutationer, mikromiljøets betydning i bryst- og tyktarmskræft og meget andet.

Her ser du fordelingen af pengene i Kræftens Bekæmpelse, hver gang du donerer 100 kroner til organisationen. (Foto: My Daily Space)
Her ser du fordelingen af pengene i Kræftens Bekæmpelse, hver gang du donerer 100 kroner til organisationen. (Foto: MY DAILY SPACE)

Flere får diagnosen

Men ligesom antallet af overlevende stiger, er antallet af registrerede tilfælde af brystkræft også konstateret.

Fakta om brystkræft
Antallet af personer, der får stillet diagnosen, har været stigende gennem de seneste 60 år.

Chancen for at overleve brystkræft i Danmark er steget støt gennem de seneste 30 år. Ifølge de seneste offentliggjorte tal er flere end 8 ud af 10 kvinder i live fem år efter, at de har fået konstateret sygdommen.

– Der er flere, der bliver ramt, men det kan primært skyldes, at vi er blevet bedre til at opdage sygdommen tidligere, blandt andet gennem mammografiundersøgelser, men også, fordi den danske befolkning er blevet ældre gennem årene, og på grund af den forskning, der foretages, forklarer Carina Winther.

Det er oftest kvinder over 60 år, der får stillet diagnosen, og udviklingen af cancer kan skyldes mange ting.

– Man siger, at 50 procent af alle kræfttilfælde er tilfældige. Og ved brystkræft er det svært at finde en direkte årsag til sygdommen, men man ved, at alder er en typisk årsag. De fleste brystkræfttilfælde indtræffer, når man typisk er 50 år+. Tre ud af fire kvinder, der får brystkræft, er over 50 år, siger Carina Winther.

Andre ting, der øger risikoen for brystkræft kan være hormontilskud, overvægt efter overgangsalderen, alkohol, få eller ingen graviditeter – især i en sen alder – tidlig pubertet og sen overgangsalder.

Læs også: Hver tiende kvinde lider af smertefuld sygdom, som ingen taler om

Flere får brystkræftdiagnosen, blandt andet, fordi man er blevet bedre til at screene med mammografier. (Foto: Polfoto)
Flere får brystkræftdiagnosen, blandt andet fordi man er blevet bedre til at screene med mammografier. (Foto: Polfoto)

Hvad kan man gøre

Der er flere forskellige typer behandlinger, og det afhænger af typen af brystkræft, om sygdommen har spredt sig, og om det er muligt at fjerne hele kræftknuden.

Ung med kræft
Kræft rammer også unge, og hvert år diagnosticeres ca. 500 mennesker i aldersgruppen 15-29 år med kræft.

Prognosen for unge er ikke forbedret i samme grad som for børn og voksne, og de seneste år er der nationalt såvel som internationalt kommet fokus på unge
kræftramte som en patientgruppe med særlige behandlings- og støttebehov.

– Langt de fleste kvinder bliver opereret og får derefter stråler og/eller medicinsk behandling – typisk kemo. Der er forskellige bivirkninger ved de forskellige typer af indgreb – operation, strålebehandling og kemobehandling. Den mest kendte bivirkning er, at man taber håret ved kemobehandling. Så er der generel utilpashed og mange andre bivirkninger, siger Carina Winther.

Og selv om der aldrig er nogen garanti for, at man ikke får cancer, er der alligevel nogle forskellige ting, som man kan gøre for at nedsætte risikoen for det.

– Selvfølgelig er der noget, man kan gøre, men det er naturligvis ikke nogen garanti for at man ikke bliver ramt. Dårlig kost, for meget alkohol og rygning gør ikke noget godt for kroppen. Og så kan man sige, at motion er godt for mange ting, og det er det også mod brystkræft, for inaktivitet øger risikoen for at udvikle sygdommen, slutter Carina Winther.

Læs også: Har du PCOS? Ny metode kan give dig svaret

Motion og en sund livsstil kan forebygge cancer. (Foto: Polfoto)
Motion og en sund livsstil kan forebygge cancer. (Foto: Polfoto)

Støt Brysterne

Støt Brysterne samler ind over hele landet til fordel for kampen mod brystkræft. Igen i år kan du være med til at støtte brysterne ved at købe et af de fine armbånd fra Kræftens Bekæmpelse.

Armbåndet er i et elegant design og findes i fire varianter – to forgyldte og to i et oxideret look. Armbåndene har alle en facetslebet sten, som fås i forskellige farver fra sart rosa til nuancer af grå. Hvert armbånd har desuden et lille vedhæng med budskaberne HÅB, KÆMP, LEV, der symboliserer, at vi sammen skaber håb, kæmper og lever.

Armbåndene koster 40 kroner og kan købes over hele landet og på Kræftens Bekæmpelses webshop.

Du kan også være med den 8. oktober, når Støt Brysterne farver landets gader lyserøde i over 180 danske byer til Lyserød Lørdag.

Læs mere på Støt Brysterne og Kræftens Bekæmpelse.

Kræftens Bekæmpelse sælger blandt andet armbånd for at samle ind til forskning, forebyggelse og patientstøtte i forbindelse med brystkræft af brystcancer. (Foto: Kræftens Bekæmpelse)
Kræftens Bekæmpelse sælger blandt andet armbånd for at samle ind til forskning, forebyggelse og patientstøtte i forbindelse med brystkræft af brystcancer. (Foto: Kræftens Bekæmpelse)

· Mere fra samme kategori ·