Læs også:

Close

Sure feministfisser, EU-modstand og gode råd ved første ungt folkemøde

Nyheder  | 

Morgenfest, feministdebat, unges gadefortællinger, kast med gummikyllinger og meget mere. Det oplever unge, politikere og interesseorganisationer, der mødes til Ungdommens Folkemøde. Vi giver dig et udpluk og galleri af dagens arrangementer

– Man er altid en sur fisse, og jeg er efterhånden ved at blive stolt af det, sagde Enhedslistens politiske ordfører Pernille Skipper, til i feminismedebat med komiker og forfatter Sanne Søndergaard.

Det var bare en af de mange arrangementer, der foregår i Søndermarken torsdag og fredag. Den københavnske park ligger nemlig græsplæne til Ungdommens Folkemøde, der bliver afholdt for første gang nogensinde.

Ligesom det almindelige Folkemøde mødes borgere, interesseorganisationer og politikere under solen til en festival, der giver stof til eftertanke, nye ideer og ikke mindst nye møder.

Bertel Haarder, der startede det oprindelige Folkemøde var med til at sætte Ungdommens Folkemøde i gang. Også statsminister Lars Løkke Rasmussen gav de unge nogle ord med på vejen torsdag morgen:

– Unge mennesker vil diskutere alt muligt. Ikke bare, “hvad sker der med mig”, men perspektiver, der går langt længere end det. Spørgsmålet om, hvordan fremtiden skal forme sig, og hvordan I skal være med til at forme den. Brug den her fantastiske chance for at mødes på kryds og tværs. Tag en pause fra pensum, for mødet med andre mennesker kan man ikke studere sig til, sagde statsministeren.

Artiklen fortsætter under billedet

Lars Løkke på Ungdommens Folkemøde 2016. (Foto: Camilla Falkenberg)
Lars Løkke på Ungdommens Folkemøde 2016. (Foto: Camilla Falkenberg)

Feminister er nogle sure fisser

– Som en gammel sur fisse, er det fedt at se på alle de friske unge fisser, sagde Sanne Søndergaard.

Teltet var fyldt og mere til af unge mænd og kvinder, da Enhedslisten og SUF inviterede til feminismedebat med Enhedslistens politiske ordfører Pernille skipper og komiker og forfatter Sanne Søndergaard.

Her debatterede de to kvinder, hvad feminisme er, og om der er behov for det i et land som Danmark, hvor man ofte siger, at ligestillingen er kommet rigtig langt. Men de to kvinder var ikke tvivl. Der er stadig meget at kæmpe for.

De to debattører snakkede om lønforskelle, barselsrettigheder og voldtægtskultur. Og så talte de om, hvorfor der er så mange, der mener, at feminister er sure madammer, og hvorfor ordet “fisse” skal tages tilbage:

– Fordi kvindens rolle er at være lickable og fuckable, bliver man set som en sur fisse, hvis man er feminist. Du er en mandehader, grim og kan ikke få noget pik. Jeg vil gerne have pik, men jeg vil også gerne have ligeløn, sagde Sanne Søndergaard og teltet brød ud i grin.

Pernille Skipper delte komikerens oplevelse:

– Man er altid en sur fisse, og jeg er efterhånden ved at blive stolt af det. Når det regner med skældsord på Facebook, så har man ramt noget rigtigt. Man får presset på nogle magtstrukturer, fortalte Skipper.

De to kom vidt omkring, og fik også talt om det sammenhold og den støtte, der er brug for, når man prøver at sige stop til sexisme, og det opgør der er med tanken om, at kampen for ligestilling er slut.

Feminismedebat på Ungdommens Folkemøde 2016 med Pernille Skipper og Sanne Søndergaard (Foto: Camilla Falkenberg)
Feminismedebat på Ungdommens Folkemøde 2016 med Pernille Skipper og Sanne Søndergaard (Foto: Camilla Falkenberg)

Giv dig selv et godt råd

Hos Dansk Industri havde man sat fem personer stævne, der alle havde ti minutter til at fortælle om deres vej til der, hvor de er i livet i dag. Var der noget, de fortrød? Hvad var deres planer efter skolen? Og hvilket godt råd ville de give til deres unge jeg i dag?

Personligt havde MY DAILY SPACES udsendte glædet sig mest til at høre Mette Foldager, der er industriteknikerlærling til at fortælle om hendes vej til den branche, men hun var der desværre ikke.

Til gengæld brillierede den tidligere politiker Mattias Tesfaye i sine ti minutter. Her fortalte han om, hvordan han var startet i gymnasiet, men efter at have kigget i en karrierebog så et billede af en muskuløs og solbrændt murer ude i det fri, kiggede på sine egne slatne, blege overarme, der var fanget i et klasselokale og tænkte, det var slet ikke ham, det han havde gang i.

– Jeg var kold som jordbæris, fortalte Tesfaye om hans beslutning om at blive håndværker, som nogle af hans gymnasiekammerater ikke kunne forstå.

For ville han ikke komme til at mangle udfordringer? Det samme spørgsmål fik Tesfaye af journalisten Anders Langballe, da han forlod Christiansborg for at vende tilbage til murerfaget for nogle år siden. Og som Tesfaye sagde:

– Der er en ide om, at når man forlader en arbejdsplads med bløde gulvtæpper, hæve/sænkeborde, clips og papir, at så mangler man udfordringer. Men det er ikke mindre udfordrende at stå på et stillads og arbejde med sit værktøj. Så jeg vil sige til mit 15-årige jeg: Du skal ikke tro på den, der siger, at det er mere udfordrende på et kontor end på et stillads.

Mattias Tesfaye på Ungdommens Folkemøde 2016. (Foto: Camilla Falkenberg)
Mattias Tesfaye på Ungdommens Folkemøde 2016. (Foto: Camilla Falkenberg)

Unge er inde i EU

I EU-teltet blev fordommen om, at unge ikke ved noget om EU for alvor gjort til skamme. Folkebevægelsen mod EU’s udsendte skulle have diskuteret med en pro-EU debattør, men han havde meldt fra i sidste øjeblik.

Det betød, at det i høj grad var teltets publikum, der skulle være meddebattører, og de var klædt på til opgaven. Debatten rundede det inddirekte demokrati i EU, handelsaftaler og ikke mindst Brexit og et muligt dansk exit fra EU.

– Jeg er glad for, at England kom ud. Jeg synes, at der var en masse dommedagsprofetier, der jo indtil videre ikke er sket, var udmeldingen.

Og det fik de unge op af stolene. Flere påpegede, at Storbritannien endnu ikke var formelt ude, og at der allerede havde været tegn på de problemer, Brexit kunne byde på.

Især handelssamarbejdet havde de unge på sinde, og da Folkebevægelsen Mod EU’s udsendte sagde, at Storbritannien jo ikke kun havde EU som handelssted, var der flere, der påpegede, at halvdelen af Storbritanniens handel var med EU, og det ikke var så nemt at få sat aftaler med eksempelvis Kina i stand.

– Hvad tror du, der vil ske med den internationale handel og Storbritannien? Theresa May har lige været i Kina, og det ser ud til, at Storbritannien er sidst i kø til at handle med Kina. Det ser også ud til, at de får et væsentligt værre aftale end EU. Hvor skal de så gå hen?, spurgte Peter fra Ordrup Gymnasium.

Ungdommens Folkemøde 2016 er gratis og foregår torsdag og fredag fra klokken 7.30 om morgenen og hele dagen frem.

EU-debat på Ungdommens Folkemøde 2016. (Foto: Camilla Falkenberg)
EU-debat på Ungdommens Folkemøde 2016. (Foto: Camilla Falkenberg)

Galleri fra dag 1 på Ungdommens Folkemøde

Du kan klikke dig gennem vores galleri her, men du kan også se flere videoer og billeder på vores InstaStory og Instagram. 

· Mere fra samme kategori ·