
Jobsamtale: Fire chefers råd til den gode jobsamtale
Vi har snakket med fire chefer omkring den nervepirrende jobsamtale – lige fra førstehåndsindtrykket til, hvad de taler om, efter samtalen er slut
At skrive en ansøgning er en ting, men når man så endelig får scoret sig en jobsamtale, hvad så? Fire chefer giver deres råd til, hvordan du klarer dig godt til samtalen.


Eksperterne:Dorte Loiborg er afdelingschef i Danske Bank og har 20 års erfaring med at ansætte i bankverdenen.
Tina Dines Appelt er chefredaktør på MY DAILY SPACE og har 25 års erfaring med at ansætte i mediebranchen.
Louise Neel Høyer er Lead Communication Partner i KMD og har 8 års erfaring med at ansætte i kommunikationsbranchen.
Sarah Falster er gadeplansmedarbejder/pædagog i Gadeteamet Indre Nørrebro og har fire års erfaring med at ansætte pædagoger.
Førstehåndsindtrykket
Allerede inden du kommer til samtalen, er der blevet dannet en forestilling om, hvordan du er som person ud fra din ansøgning. Du bliver analyseret og afmålt lige fra første øjeblik, men hvor meget betyder førstehåndsindtrykket?
Louise Neel Høyer:
– Det betyder rigtig meget, for jeg tror på, at det ret hurtigt viser sig, om der er noget kemi imellem os – om du passer ind.
Tina Dines Appelt:
– Førstehåndsindtrykket er enormt vigtigt. De signaler, du bevidst eller ubevidst sender, giver mig et indtryk af, hvordan eller hvem du er. Man kan ikke opfinde en kemi, der ikke er der. Jeg zoomer automatisk ind: Hvad har du på af tøj, hvor meget smiler du, hvor hårdt er dit håndtryk, kigger du mig i øjnene? Fra man går fra receptionen og ind i mødelokalet, har jeg allerede et ret klart indtryk af kandidaten. Man kan sige, at man næsten reelt kan være dømt ude eller inde. Men selvfølgelig har man en times tid til at give det dybe indtryk, der vil være afgørende. Men undevurdér aldrig første indtryk.
Dorte Loiborg:
– Det betyder en del. Jeg vil sige, at vi snakker med folk en times tid, så man har tid at rette op på det.
Sarah Falster:
– Øjenkontakt er vigtig, da det er her, jeg kan læse meget omkring vedkommendes personlighed. Det er okay at være nervøs, da det kun viser en vis form for ydmyghed og respekt for situationen fremfor en “jeg kan det hele”-attitude.
Vi spurgte også, hvad påklædningen betyder. Her er der enighed om, at tøjet skal danne en naturlig baggrund, så man kan koncentrere sig om personen. Det skal være pænt og tilpasset virksomheden, men det må aldrig være det, man husker.

Det forventer cheferne af dig
Selvfølgelig skal man forberede sig til en jobsamtale, men hvad, mener cheferne, er det vigtigste at have styr på, inden du kommer ind?
Louise Neel Høyer:
– Jeg forventer, at du har øvet dig og sat dig ind i, hvad samtalen går ud på, og hvad du kan blive spurgt om. Det er vigtigt, at du kan komme med nogle konkrete eksempler på, hvordan du vil håndtere en situation hos mig, eller hvordan du reagerer på konflikter. Sæt ord på, hvordan du kan få succes hos os, og hvad vi kan få ud af dig.
Tina Dines Appelt:
– Jeg sætter pris på, at du ved noget om firmaet. Fortæl mig, hvordan du kan gøre en forskel for mig og passe ind i teamet.
Sarah Falster:
– Du skal vise, hvad du duer til, og vise, at du har forberedt dig og sat dig ind i jobbet og stedet, hvor du gerne vil ansattes. Du skal have gjort dig nogle tanker og reflekteret over, hvad du gerne vil bringe på banen.
Dorte Loiborg:
– Jeg kan godt lide, at du har tænkt over de krav, vi har stillet op, så du kan underbygge dem med nogle eksempler på nogle situationer, hvor du har brugt dine kompetencer. Eksempler er rigtig stærke.
–Hvis der er noget, du ikke kan endnu, må du gerne vise, at du har tænkt over det og er frisk på at lære det. Jeg plejer også at sige: “Hvad ville din nuværende chef eller dine kollegaer sige om dig?”.

Det må du aldrig gøre til en jobsamtale
Nu har vi talt om de ting, du skal gøre, men hvad er kæmpe no-go til samtalen?
Dorte Loiborg:
– Du må ikke sige, at du egentlig er i tvivl om, om jobbet er noget for dig. Gå all in! Og lad være med at kritisere din nuværende chef synder og sammen.
Sarah Falster
– Du skal aldrig spille smart til en samtale og tro, at du kan det hele på den halve tid.
Tina Dines Appelt:
– Du må ikke bande for meget eller lege, at du kan det hele. Du må heller ikke være uærlig og komme med floskler eller for mange “Det ved jeg ikke”-svar.
Louise Neel Høyer:
– Det handler meget om selve situationen. Det er lidt nuanceret. Du skal ikke bare lire en masse af, men derimod have en fornemmelse af, hvad jeg spørger ind til.

Det snakker cheferne om efter din jobsamtale
Tina Dines Appelt:
– Jeg har sådan et system, hvor jeg giver stjerner og skriver tre ord ned. Enten nogle tillægsord eller associationer, jeg fik under samtalen. På den måde kan jeg mærke dig igen med det samme og skelne mellem alle de gode kvalifikationer fra de forskellige kandidater.
Louise Neel Høyer:
– Vi ser på, om du er den, du sagde i ansøgningen. Det er godt at tale højt om det, så vi lige kan få bekræftet vores bekymringer og forventninger og se, om du passer ind i resten af teamet.
Dorte Loiborg:
– Vi løber kravene igennem systematisk. Hvordan opfylder du de her krav? Hvis der er nogle huller, taler vi om, om det bliver et problem. Så snakker vi om, hvordan du vil passe ind i teamet både fagligt og personligt. To kan have næsten de samme kompetencer, men så kan vi vurdere ud fra det menneskelige.
Sarah Falster:
– Ansættelsesudvalget tager en runde, hvor vi lige skitserer, hvad vi synes, der var godt eller skidt, om ansøgeren passer ind og så videre.
Hører du ikke noget inden for den aftalte tidshorisont, så er alle enige om, at det er helt okay at ringe. Du skal også bare ringe, hvis du ikke får jobbet og vil spørge, hvorfor. Samtidig understreger de tre ledere, at det er de mindste ting, der kan afgøre, om du får jobbet eller ej – så mist ikke modet!
Læs også:
Klumme: Sådan brugte jeg sociale medier til at få job som nyuddannet