Læs også:

Close
bromance

Jeppe forklarer: #Bromance

Jeppe er en 27-årig mand, der er uddannet inden for kommunikation og marketing, bor sammen med sin kæreste gennem fire år og har en hel del på hjerte, når det kommer til det modsatte køn. Vi har givet ham lov til at dele lidt ud af sine meninger her på MY DAILY SPACE.

Hvad er en bromance? Og hvordan opstår den? Vores mandeskribent, Jeppe, giver et indblik i fænomenet

Tro det eller ej, mænd er fulde af følelser. Nogle er måske verdensmestre i at skjule det, men dybt nede bokser alle mænd med det samme – også når det kommer til kærlighed. Og her taler jeg altså om forbindelsen bro & bro imellem. Bromance er nemlig en af de smukkeste ting, der findes på denne klode. Synes jeg i hvert fald …

Du kender helt sikkert til at føle en dyb kærlighed til dine veninder. Nu vil jeg forklare, hvad der er det unikke ved en vaskeægte romance mellem to bros: Et smukt venneforhold, som desværre ikke alle får mulighed for at opleve. Hvilket er en forbandet skam, for det er sgu det bedste!

bromance dude where's my car ashton kutcher
Dude, where’s my bro? (Foto: All Over)

Hvis du ser på en samling eller en gruppe af mænd/drenge, vil du typisk opleve en masse dumme kommentarer eller måske ligefrem grænseoverskridende adfærd. Du har sikkert selv hørt det på en bytur eller på en simpel gåtur i parken. Det er mandehørm i højeste potens.

Læs også: Undersøgelse: Kvinder er mest fornuftige

Det kan være, de snakker højlydt om, hvilke piger de gerne vil nedlægge, andre fyre de kan tæve, hvor meget alkohol, de kan drikke. “Pral” er vel det, man kalder det, men tag ikke fejl: Mange af de her adfærdselementer handler som regel om at imponere de andre aber i den primitive mandejungle, og hvis alt går rigtigt: Ende med at skabe en bromance, hvor der kan blive plads til de store følelser, som vores kultur meget sjældent giver anledning til at vise, og som du som pige eller kvinde måske ikke rigtig kender til.

Løgne om mænd

Jeg befandt mig engang på et værtshus (true story), hvor jeg blev hevet ind i en diskussion om, hvorvidt det er i orden for en mand at græde. Til den diskussion kunne jeg på klods observere en ekstremt påtaget mandlighed til ære for de andre tilstede, da en af dem udbryder: “Det er kun homoseksuelle, babyer og tøser, der græder”. Hvorpå jeg måtte forklare denne idiot, at det simpelthen ikke passede. Men hvordan fanden kunne han overhovedet finde på at sige noget så dumt? Og endda så højlydt?

Fordi der simpelthen sker noget, når man(d) pludselig er blandt flere af sin art. De fleste af os vil gå langt for at blive accepteret af de andre aber og skal for guds skyld ikke vise svagheder, medmindre vi kender hinanden virkelig godt. Svagheder defineres her som: At vise følelser, komme med kommentarer som modstrider gruppetonen, indrømme, at man ikke er god til “damer” eller sex, eller erklære, at man ikke bryder sig om gruppen.

Læs også: Derfor er mænd på Tinder efter et breakup

Svaghederne vurderes selvfølgelig efter, hvor primitivt gennemsnittet af gruppen er, men selv om man som gruppe ikke ville anse nogle af de overnævnte eksempler som svagheder, vil der stadig være nogle ting, man undlader at vise gruppen, fordi konsekvenserne kan være udstødelse, eller at man bliver opfattet som “vattet”. Og hvilken mand har lyst til det?

toy story bromance woody buzz
Woody og Buzz har en af de smukkeste bromances i nyere tid! (Foto: All Over)

Men enhver mand har brug for at snakke om de her ting, selv om gruppen ikke er det rigtige sted at gøre det. Og det er det smukke i en bromance: Forholdet til min bedste ven eller mine bedste venner, som også er mine mest intime venner. Altså mine bros!

Som barn husker jeg tydeligt, at nogle af de bedste stunder med mine venner som regel var, når vi kun var os (en og en), i modsætning til at være sammen med de andre hanner. Ofte oplevede jeg (og oplever stadig), at mange venner ændrede deres personlighed og adfærd så meget, at de kunne gå fra at være de sødeste og bedste personer til nogle deciderede røvhuller, kun fordi der var andre gutter tilstede, hvor der så ubevidst kom en slags “mandekonkurrence” frem.

5050-id-fuck-you-thanks-bromance
(Foto: 50/50)

Når alkohol kommer ind, kan følelserne dog godt finde på at slippe ud. Det er også der, nogle af de mest hårde typer kan finde på overhovedet at sige til en anden mand; “Jeg elsker dig sgu”, fordi det normalt er en undertrykt følelse, som vi endelig får en anledning til at dele. Det ærgerlige er, at det mest er dér (via alkohol), mænd kan give reelle komplimenter til hinanden.

Læs også: Det mener Jeppe: #Dentidpåmåneden

Med det som baggrundsviden er det lettere at forstå selve konceptet “bromance”. Behovet for at at have en nær ven, som man kan snakke med alt om, er ret stort for mænd og drenge især. Men hvis du er så heldig, at din bedste ven kan lide alle de samme ting som dig og værdsætter dig lige så højt, som du værdsætter ham, så har du en bromance. Det er en ven, som forstår din humor 99 procent af tiden, elsker at gøre de samme dumme ting som dig, og som sammen med dig skaber de bedste oplevelser i dit liv. Og kan være blød og være sig selv sammen med dig.

venner friends bromance joey chandler
Joey og Chandler – bromancen over alle bromances! (Foto: All Over)

Et eksempel er mit venskab til min gamle buddy Thomas. Thomas og jeg har vores helt eget sprog med sporadiske film-citater, mærkelige lyde og enkelte ord, som i den rigtige sammenhæng kan få os begge til at grine voldsomt og meget indforstået. Det kan næsten ikke blive mere internt og et forsøg på at forklare vores jokes/adfærd ender som regel ud i “man skulle nok have været der …” Nøjagtig som man også ser to piger fnise af en indforstået ting eller et citat.

En bromance er en dyb forståelse og kærlighed til hinanden, krydret med en virkelig fed kemi og de sjoveste jokes.

Kvinder kender godt til det samme, da det at have en bedste veninde ikke er meget ulig med en bromance. Men da mænd generelt ikke er gode til at vise følelser, er vi bare så glade, når vi endelig kan det. Der er derfor, vi hele tiden kæfter op om vores bromances: Det er en sjælden og kostbar ting – og så kommer pralegenet altså op i os.

En bromance kan nemlig være så intens, at kærester til et “bromance-par” ofte føler sig mindre værdsat end bro’en. Men alle har brug for en af samme køn, der forstår en på godt og ondt. Og jeg er en af de meget heldige mænd, der både har en bromance og en romance i mit liv.

Jeppe tør godt vise svagheder sammen med sin bro Thomas. (Foto: Privat)
Jeppe tør godt vise svagheder sammen med sin bro Thomas. (Foto: Privat)

Læs også: OMG! De sjoveste, pinligste og bedste roomiehistorier

Læs også: Soldater afslører:Derfor elsker vi at bo i unisex-barakker

Læs også: Mit fejlslagne liv (ifølge mit 17-årige jeg)

· Mere fra samme kategori ·