Læs også:

Close

9 grunde til, at du skal se SKAM

Kultur  | 

Den norske ungdomsserie SKAM har taget alle med storm. Er du endnu ikke hoppet med på SKAM-bølgen, får du her ni grunde til, hvorfor du burde se den

Den norske serie SKAM fortæller med humor og varme om fem 1.g’erne i Oslo: usikre Eva, cool Noora, der ikke bruger knaldrød læbestift for at se sexet ud, men fordi hun har lyst, naive og overekstatiske Vilde, Sana, der bærer tørklæde og ikke finder sig i nogen form for bull shit, og sjove Chris, der kører på segboard og ikke tager livet alt for tungt.

Historierne om pigernes klassiske teenage op- og nedture går lige i hjertet, maven og nogle gange tårekanalerne. Vi har listet ni grunde til, hvorfor du skal se SKAM.

1. Den er bedre end Girls

Du læste rigtigt! Og det har ikke noget at gøre med, at Girls kører på femte sæson og er faldet lidt i kvalitet. Sammenligner man Girls sæson 1 med første sæson af SKAM, er SKAM stadig bedre. I modsætningen til Girls overdramatiserer SKAM-pigerne ikke deres problemer, men fortæller hverdagshistorier fra gymnasiet i Oslo, på en måde der er lige så fængende, som sad du og så True Detective.

2. Afsnittene er (for det meste) korte

Du kan praktisk talt nå at se et helt afsnit, mens du gør dig klar om morgenen. De varer mellem 15 og 25 minutter – på nær et par stykker, der varer 50. Du har derfor heller aldrig en undskyldning for ikke at være up to date, når du og veninderne skal tale afsnittene igennem i frokostpausen.

3. Den er fyldt med bad ass piger, der tør forsvare sig selv og deres veninder

Godt nok er pigerne kun 16-17 år, men der er ikke nogen, der skal tro, at de kan få love til at udskamme dem eller deres veninder. Pigerne står model til lidt af hvert fra andre af gymnasiets grupper, men pigerne lærer os en vigtig lektie, når de holder fast i sig selv og deres personlighed og ikke lader sig kue.

4. Den får os til at tro på fællesskabet

Hvis der er noget, serien hejser flaget for, så er det fællesskabet. SKAM lærer os, at vi skal værne om fællesskabet, og at vi skal passe på hinanden. Fællesskabet mellem pigerne går lige i hjertekulen!

5. Norsk lyder ikke så fjollet, som det plejer

Vi må gå til bekendelse og indrømme, at norsk altid får os til at fnise lidt. I SKAM er den norske accent på magisk vis slet ikke så pudsig som ellers, og det syngende sprog lyder pludselig helt normalt i øregangene.

6. Du kan relatere til pigerne

Når Evas hjerte går i to, fordi kæresten har inviteret to venner med på deres kærestetur i fjeldet, og ikke lader til at kunne forstå, hvorfor det er et problem. Når Vilde i sin naivitet tror på, at den hotteste 3.g’er faktisk er forelsket i hende og ikke bare leger med hendes følelser for at få hende til at gå i seng med ham. Og når Sana bare får nok af de andres pigefnidder og i vrede kommer op at toppes med Vilde, er det næsten, som er du tilstede i rummet. Det er på grænsen til uhyggeligt, hvor meget man kan relatere til ALLE pigerne og ALLE deres problemer.

7. Den indeholder det fedeste musik

Du ville aldrig kunne lave en bedre playliste selv. Trust us! Seriens score er fyldt med den sprødeste og lækreste pop, hip-hop og dancehallhits. Selv Justin Biebers Baby er fed, når den bliver serveret på SKAM-manér.

SKAM
De fem piger fra SKAM. Fra venstre Chris, Eva, Sana, Vilde og Noora. (Foto: NRK)

8. Der er allerede to sæsoner

Og de to sæsoner blev udgivet med et par måneders mellemrum. Nu venter vi i spænding på, at sæson tre bliver tilgængelig engang i efteråret.

9. Alle pigerne er dine favoritter

Selv om de fem piger, serien kredser om, er vidt forskellige både af udseende, sind og interesser, er det umuligt at finde din favorit. Det er slet ikke som i Sex and the City, hvor 95 procent af os alle drømte om at være Carrie. I SKAM vil vi være som dem alle.

 

Fik vi dig overtalt? Du kan se SKAM lige her. Begge sæsoner er undertekstet på norsk, hvilket kan være til stor hjælp, når man lige skal vænne sig til det norske sprog.

· Mere fra samme kategori ·