
Topmodel Curves: Hvor vigtige er deltagernes tøjstørrelser?
Mange giver udtryk for, at de er skuffede over størrelserne på deltagerne i Topmodel Curves. Men hvilken størrelse bruger de? Og hvornår er man egentlig “kurvet nok”?
Da Topmodel Curves søgte deltagere til den nye sæson, stod der blandt andet i opslaget, at ansøgerne skulle bruge størrelse 42 eller mere i tøj. De fleste af de seks modeller, som du kan opleve på skærmen i aften, ligger også deromkring. Nogle steder er de måske lidt større. Nogle steder er de måske lidt mindre.
Det fortæller Ditte Vallø, som er plus size-blogger og stylist på præsentationen af den første sæson af Topmodel, der bruger kurvede deltagere.
– Ikke alle er en regulær 42. En er for eksempel en 42 om hofterne og 38 om brystet. Det er forskelligt, hvor kurvede de er. Jeg har kun stylet dem i plus size-mærker, så alle har tøj på, der mindst er størrelse 42, men jeg brugte også 44 og 46 på de seks modeller.
Curvy eller plus size?
På Topmodel Danmarks Facebookside går flere henvendelser på, om de seks danske deltagere nu er kurvede nok. En skriver for eksempel:
– Jeg finder det meget besynderligt, at halvdelen af de danske piger, som I har udvalgt, kun er en str. 42. Jeg mener … Der står i jeres opslag, at I søger piger fra str. 42 og opefter. Meget belejligt, at halvdelen så netop lige præcis er en str. 42. Curvy girls? Really? Eller lugter det her lidt af, at man ikke turde at udpege nogle potentielle modeller, som virkelig kunne repræsentere plus size-verdenen?!
Programmet svarer selv, at “størrelse 42 er en plus size”, og derfor repræsenterer Topmodel Danmark plus size.
Læs også: Forskning: Dit kropssyn påvirker dit datingliv
Ditte Vallø er selv en størrelse 46-48, og hun mener, at problemet kommer af de forskellige opfattelser af, hvornår man er plus size.
– Jeg synes ikke, deltagerne er plus size. Jeg synes absolut, de er kurvede. Der er mere barm, bredere hofter og på nogle også en smule på maven. Langt mere end hos de Topmodel-deltagere, vi før har set – så for modebranchen er de plus size-modeller. Men hvis man kigger på dem som forbruger, er de nok mere kurvede end plus size.

– Det piller ved noget i os selv. Jeg vil gerne have, at modellerne er større, fordi det så er nemmere for mig at acceptere min egen krop. Når jeg glæder mig til at se kurver, så tænker jeg: “Hvorfor har de ikke valgt noget større? Er det, fordi de ikke synes, de større er pæne? Betyder det så, at jeg ikke er pæn?”, forklarer Ditte Vallø.
Som stylist havde Ditte Vallø indflydelse på det tøj, deltagerne fik på til pressepræsentationen, og her sørgede hun for, at de alle blev stylet i plus size-mærker, så kvinder, der bruger størrelse 42+, selv kan købe og bruge det tøj, de ser på de længe ventede kurvede modeller.
Tag ansvar for dit eget ideal
Men det er umuligt at gøre alle tilfredse, for så skulle der være en Topmodel-deltager for hver eneste kvindes ideal. I stedet mener plus size-bloggeren, at vi skal tage ansvar ved at stå ved vores egne krop, så vi bliver vant til at se forskellige kroppe. De seks deltagere i Topmodel vil aldrig være normen for alle kvinder.
Læs også: Unge kvinder gør oprør på de sociale medier
– Ved at sætte et kurvet ideal, udelukker vi lige så mange kvinder, som vi gjorde ved det tynde ideal. Selv om jeg er glad for et ideal, som er nemmere for mig at leve op til. Men vi skal fokusere på diversiteten frem for idealet, så der ikke er en rigtig og en forkert måde at være kvinde på, siger plus size-bloggeren og fortsætter:
– Hvis du kigger på skønhedsidealer op gennem tiden og de forskellige kulturer, så har alt været smukt. På et tidspunkt skulle kvinder være kæmpestore, på et tidspunkt megasmå, så solbrændte, så blege. Selv unibrow og overskæg har været sexet. I kid you not. Vi kan ikke vinde, for det ændrer sig hele tiden, hvad der er smukt, og så er det jo også subjektivt. Man bliver nødt til at sætte sit eget ideal.
Læs også: Kronik: Sådan hænger kropshad og Instagram sammen

Topmodel Curves har premiere tirsdag kl. 20 på KANAL 4 og på Dplaydk kl. 22.