Læs også:

Close

Sådan skaber du sunde rutiner efter ferien

Sundhed  | 

Har du svært ved at finde tilbage til dine sunde hverdagsvaner efter ferien? Ved du ikke, hvordan du skal komme i gang med de gode rutiner igen? MY DAILY SPACE giver dig tre nemme tips

Hvis din sommer primært har bestået af lange dage ved poolen med is, gode grillbøffer og svalende rosé, er der en god chance for, at du måske er kommet lidt ud af dine motions- og madrutiner i løbet af ferien.

Det kan være trist både at komme hjem til ustabilt, dansk sommervejr, hverdag med job eller uddannelse og ikke mindst mindre is, regnvåd grillmad og flad rosé – men at vænne tilbage til sine gode vaner behøver hverken være kedeligt, hårdt eller trivielt.

Vi giver her nogle gode råd til, hvordan du finder tilbage til dine sunde rutiner efter en lang sommer fyldt med tiltrængt synd og nydelse.

Accepter, at sommeren er forbi

Selv om det gælder om at holde fast i de lange sommernætter, de varme dage og det svalende vand så længe som muligt, så er der også et tidspunkt, hvor du må indse det triste: Winter is coming.

Medmindre du er ren iron woman og kan springe fra den ene livsstil til den anden, vil de første dage efter ferien kræve, at du indstiller dig på, at sommeren er forbi, og at det også betyder, at der er nogle sommervaner, der skal lægges på hylden.

Læs også: Nem sundhed: 5 små ting du kan gøre

Sommeren har været god, lang og fyldt dig med energi. Accepter, at den er slut og at du går ind i koldere tider med din sunde livsstil igen. (Foto: Polfoto)
Sommeren har været god, lang og fyldt dig med energi. Accepter, at den er slut og at du går ind i koldere tider med din sunde livsstil igen. (Foto: Polfoto)

Start med maden

Det bedste sted at sætte ind over for de dårlige vaner er ved kosten. Hvis du har droppet morgenmaden til fordel for brunch-agtige måltider, skal du vænne dig til at adskille dagens første og mellemste måltid igen.

Sørg for at få en solid morgenmad, der mætter, stabiliserer dit blodsukker fra dagens begyndelse og holder eftermiddagens sukkertrang fra døren.

Har du indtaget meget sukker og går direkte over i en sukkerfri tilværelse efter ferien, kan det tage nogle dage at få det resterende sukker ud af kroppen. Forbered dig på, at du kan være træt, irritabel eller få hovedpine de første dage efter en kold sukker-tyrker.

Gider du ikke det helt restriktive, kan du droppe hvidt brød, ris og pasta i nogle uger. Du kan droppe det helt eller erstatte det med fiberrige alternativer, skrue op for proteinen, det sunde fedt og de grove grøntsager.

Savner du inspiration til madplanen? Find lækre opskrifter fra vores bloggere her

Sørg for at få lagt nogle af de mere usunde sommerferievaner på hylden, når ferien er slut. Mad er et oplagt ted at starte. (Foto: Polfoto)
Sørg for at få lagt nogle af de mere usunde sommerferievaner på hylden, når ferien er slut. Mad er et oplagt sted at starte. (Foto: Polfoto)

Vær tålmodig med din træning

Det kræver ikke mere end et par ugers fravær fra træningen, før dine muskler kan mærke det. Alt efter dit motionsniveau før ferien, er der forskellige ting, du kan gøre.

Heldigvis er kroppen meget taknemmelig, når det kommer til træning, så det vil ikke kræve mange ugers træning at komme på højkant. Det er dog bedre, at du tager den med ro i de første uger efter ferien, frem for at give den for meget gas og skade dig selv, eller gøre dig så øm, at du kun får trænet én gang.

Vær ærlig over for dig selv. Hvor god var din form før ferien? Uanset hvilket niveau, din træning lå på, skal du holde dig tilbage med at kaste dig direkte ud i en hård cross fit-time, hvis du har holdt helt træningsfri i ferien.

Var du allerede i god form, før du tog af sted, vil det ikke tage dig lang tid at genopbygge din form med nogle få ugers stille og rolig træning.

Var du derimod ikke i den vildeste form før ferien, skal du passe ekstra på, og skal måske endda starte forfra med genopbygningen af din form.

Til gengæld giver træning energi til de lange dage på kontorstolen eller skolebænken, og det er jo ikke så ringe endda.

Læs også: Respekter din krop med bæredygtige træningsvaner

Søvn er vigtig for din energi, dit stressniveau og mange andre ting. (Foto: Polfoto)
Søvn er vigtig for din energi, dit stressniveau og mange andre ting. (Foto: Polfoto)

Vend døgnet

Hvis du har vænnet dig til sene nætter og endnu senere morgener, kan det være svært at komme tilbage til 9-16 tilværelsen. Brug nogle dage på at vende din døgnrytme. Det er hårdt nok i forvejen at komme tilbage til arbejde eller uddannelse, så hvis du mangler søvn, er det endnu værre.

Manglende søvn kan øge din trang til søde sager, din følelse af irritation og stress og i det hele taget gøre dig ganske tvær at være i nærheden af. Så sørg for at få de timer, du skal bruge for at fungere optimalt.

Læs også: Klumme: Sundhed er en helhed

snapchat.com/add/mydailyspace

Kilder: Politiken, Ugebladet Søndag, DR.dk, DR Lev Nu, 3F og Fitliving.

· Mere fra samme kategori ·